	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Guard Made of Plastic


	Question:  Under CFR 1910.219m it states that guards shall be made from metal.  I recently heard from an ANSI centrifugal pump OEM that polycarbonate or other suitable plastics are an acceptable guard material for rotating couplings and/or shafts as they supply them for their pumps. This particular OEM has even presented documents from OSHA stating that plastic is an acceptable guard material. Is this still an accurate statement?



	Answer:  Plywood, Plastic or equivalent materials may be used as guarding materials for rotating couplings and/or shafts. More specifically the minimum gauge (U.S. Standard) or thickness for plywood, plastic or equivalent is ¼ inch. The actual type of materials that can be used for powered transmission guarding can be found by reviewing Table A - Standard Materials and Dimensions for Machinery Guards in the General Industry Standard Part 7. Please note the actual rule is listed below.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 7. Guards For Power Transmission, Rule 4081.0753(3)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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