	Subject:  Hazwoper


	Topic:  Annual Refresher Training

	Question:  Can self-study modules, video and interactive computer programs be used to fulfill the eight-hour training requirement? 


	Answer:  Michigan is a state operated OSHA program so always be sure to consult with the MIOSHA website when addressing standards and regulations applicable to Michigan employers and employees.  A link to the standard is provided below in the box below titled Applicable occupational Health Standard Rule.

Rule 12(1) and (2) describe the requirements for refresher training for site workers and site supervisors at hazardous waste sites. Rule 12(1) states, “All employees who are required to be trained pursuant to the provisions of R 325.52109(1) shall also receive 8 hours of refresher training annually on the topics specified in R 325.52109(3) and R 325.52110(5). Refresher training also shall include a critique of the past year’s incidents that can serve as training examples for future work situations.”

Consistent with Standard Interpretations by US OSHA (links provided in the box below titled Additional Resources), it is MIOSHA’s view that self-paced, interactive computer-based training can serve as a valuable training tool in the context of an over-all HAZWOPER training program. However, use of computer-based training by itself would not be sufficient to meet the intent of the standard's various training requirements.    
Hazardous waste operations can involve many complex and hazardous tasks. It is imperative that employees be able to perform such tasks safely. Thus, auditing of worker performance is required for all types of HAZWOPER training. In the case of refresher training, this requirement for auditing of worker performance could be addressed during periodic safety meetings.

Traditional, hands-on training is the preferred method. The purpose of hands-on training, for example in the donning and doffing of personal protective equipment, is two-fold: first, to ensure that workers have an opportunity to learn by experience, and second, to assess whether workers have mastered the necessary skills. The employer may determine that hands-on training is unnecessary for a given refresher course. However, if an employer elects not to use hands-on training in their refresher course, the employer must first assess the employees' skill level, and ensure that workers remain competent in their current and any newly assigned duties.
In conclusion, it is possible in some cases to use computer-based training in meeting the refresher training requirements of R 325.52112 Rule 12(1), provided that the computer-based training covers topics relevant to workers' assigned duties and is supplemented by the opportunity to ask questions of a qualified trainer, as well as an assessment of worker skill degradation through auditing of hands-on performance of work tasks.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 432. Hazardous Waste Operations and Emergency Response


	Additional Resources:  Federal Letter of Interpretation #1:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=21612

Federal Letter of Interpretation #2:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=24985
Federal Letter of Interpretation #3:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=27418
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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