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AFP Reference Question Response 

General Questions 
 
 

For sole CMHSP regions, shall all 
attestation questions be answered with 
“yes” or “NA”. 

It is acknowledged that the attestations related 
to dedicated PIHP staffing and consistent 
policies are not applicable to the single CMH 
PIHPs (Wayne, Oakland, and Macomb).  
Therefore, it is acceptable to answer those 
questions with N/A.  Please note that if the 
state determines some noted as N/A are 
applicable, the State may request further 
clarity.   
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1.3 Plan to Finalize Legal 
Entity 

Even though Detroit-Wayne must convert 
to an authority status, can we assume 
that the plan requested in 1.3 does not 
require a response (does not apply), 
along with all 1.4 (.1-.9) items and 1.5.  In 
other words, may these boxes remain 
blank?  

Assuming the authority is not finalized by April 1, 
2013 (for AFP submission), 1.3 should be marked 
by the applicant.  All up to date legal documents 
from the County Commission Agency and 
authority including a timeline and plan must then 
be submitted by July 1, 2013.  Additionally, proof 
of authority status is required by the October 1 
deadline (established and administered).   
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1.6 PIHP Board Member 
Categories 

Does this apply to sole CMHSP state 
defined regions?  If so, does the July 1 
date apply to Detroit-Wayne? 
 
 
 
There is still confusion about one area of 
moving forward on PA 500/501, as it 
relates to the AFP board representatives. 
 
 
 

This section would not be applicable to Macomb 
or Oakland as single CMHSP regions.  Detroit-
Wayne should reference relevant correspondence 
from DCH. 
 
 
The new regional entity board does require a 
representative of SUD on the regional entity 
board.  This is per PA 500 of 2012.  
Sec. 287 (1) The composition of the Department-
designated community mental health entity 
board (PIHP) shall consist of representatives of 
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AFP Reference Question Response 

 
 
 
 
 
 
 
What will be the standard used by the 
AFP reviewers to evaluate Regional Entity 
Board composition compliance? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Should at least one person from all three 

mental health, developmental or intellectual 
disabilities and substance use disorder services.  
This requirement for an SUD representative on 
the PIHP board is in addition to the “oversight 
policy board” required in Section 287 (5). 
 
 
Pertaining to the Governance section within the 
AFP, we will require:  1)Status as a Regional Entity 
under Section 1204b of MHC OR through Urban 
Cooperation Act; 2) The Chief Executive Office 
100% dedicated to the PIHP Regional Entity (no 
dual role as also an active executive in a single 
CMH); 3) Descriptions of the  PIHP board 
members ‘categories’ (e.g., person who receives 
services, family member of a person who receives 
services, person with a disability, advocate, 
provider, county commissioner, CMH 
representative, community member), the number 
of people to serve in each category, their 
affiliation (e.g., county) and if known at the time 
of application, but no later than July 1,2013, the 
name of the PIHP board member (note:  we are 
not specifying a particular mix or makeup of the 
board other than it must be “representative” of 
the region).  It is intentionally, left to the Region 
to decide the board makeup other than the SUD 
representative required for the PIHP in 
accordance with PA 500 of 2012. 
 
The composition of regional entity boards are 
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AFP Reference Question Response 

service categories hold memberships on 
the Regional Entity Board? 
 
 
 
 
 
Will the less descriptive 1/3 membership 
standard for CMHSPs in addition to at 
least one SUD representative be used? 

determined by the CMHs that govern them.  The 
standard is simply that the model is one that is 
“representative” according to a model developed 
by the CMHs in the region.  Note:  the CMH board 
makeup requirements remain as are stated in 
law. 
 
The PIHP board makeup is a regional entity 
decision, the makeup of the CMHSP boards 
however, must continue as in law. 

Page 15 

1.8: Signed Statement 
Attesting 
Consumer/Stakeholder 
Involvement.  

Is there a template for 1.8 and does the 
signature requirement include both 
administration and Board signatures? 

There is not a template and the statement may 
be signed by the Regional Entity CEO and/or 
Board chair.  Or, if regional entity is not yet legally 
finalized, then it will require a statement that all 
CMH boards that will eventually govern the 
regional entity attest to the involvement of 
consumers and stakeholders.   
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2.1 General Management 
Functions 

Specific to Detroit-Wayne, due to the 
Authority transition and current Agency 
Board expiration of September 30th, can 
the current Agency Board 
appoint/approve the Chief Executive 
Officer for the Authority? 
 
Given the October date for proof of an 
Authority, does the July I date, for 
identification of administrative officers, 
apply? 
 

No.  The new Authority will appoint the Executive 
Director.  Please reference previous DCH 
correspondence to DWCCMHA Board Chair and 
County Commissioner.  As stated in answer to 
question on section 1.3 above, Detroit Wayne’s 
application should include any updated legal 
documents available from the county, agency and 
authority available as of July 1, 2013, as well as a 
timeline for completing remaining items in order 
to be established and administered by October 1, 
2013.   
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Can the date for identification move 
forward from July 1, 2013 to perhaps 
October 31, 2013 when the Authority 
Board is in place? 
 
Concerning COO, CIO and CFO, can 
current incumbents (county employees) 
be leased from the county for a transition 
period and will conflict of interest policies 
need to be developed regarding these 
relationships? 
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2.1.5 Other Executive Staff 
 
 

Concerning other Executive Staff, if they 
are provided via a staffing agent and 
Detroit-Wayne retains the authority to 
hire and fire, can Detroit-Wayne be 
considered the employer of record or 
must the staffing agent be identified in 
this capacity? 
 

 If an executive staff is to be acquired via a 
staffing agency instead of direct employment 
relationship, then the response should be 
“contracted” rather than listing DWCCMHA 
authority as employer of record.   
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2.7 Quality Management 
#7 Conducting Research  

Will you expand on Section 2.7 Quality 
Management functions, specifically #7) 
conducting research and a corresponding 
reference to another standard or 
contract sub-section?  
 

This language was taken from the Administrative 
Cost Report. Please see link provided in the AFP. 
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5.1.4 Table for Regional 
Analysis of People at Risk 

Where are the 5 referenced questions 
located or identified? 

The 5 referenced questions are not the table.  It is 
the 4 questions following the table.  5.1.5 through 
5.1.8. 



#2  AFP Questions Submitted Post Applicants Conference – March 18, 2013 

5 

 

AFP Reference Question Response 

Page 44 

5.3.1.9 Plan for 
Transitioning People back 
into the PIHP 

Please explain intent of 5.3.1.9. If a region does not have full capacity to service 
individuals who were placed outside of the PIHP 
region AND wish to move back to the Region, 
there will be a plan developed to build capacity. 
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Section 5.5.5 

It looks like this sentence is out of place; 
therefore, giving the wrong message. 

By October 1, 2013, the applicant will present to 
MDCH a plan for sustaining positions currently 
supported by federal Mental Block Grant funding 
after the grant has ended. 
AND 
By October 1, 2013, the applicant will present to 
MDCH a plan for sustaining prevention and 
women’s specialty services positions that are 
currently supported by the federal Substance 
Abuse and Prevention Block Grant. 
 

Other Can MDCH clarify if the PA2 Liquor Tax 
Funds management will become part of 
the new RE/PIHP contract? 

If the reference is to the State restricted, liquor 
licensing fees, then the answer is yes.   

 


