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Q1: What is Public Act (PA) 514? 
 

A1:   PA 514 is a revision of Michigan’s HIV reporting law that removes the 
exemption of clinical laboratories from reporting HIV-related laboratory test results 
to the state or local health departments.  This law goes into effect April 1, 2005. 

 
 
Q2: What effect will Public Act 514 have on health care providers and HIV/AIDS 

counseling, testing and referral sites (CTRs) in Michigan? 
 

A2: This new law does not change the requirement, which has been in place in 
Michigan since 1989, that health care providers and CTRs report HIV 
infected patients to the local or state health department. Clinicians and CTRs 
will still need to complete case report forms (CRFs).  By effectively adding 
the clinical laboratories to the list of reporting sources, this new law will 
allow state and local health departments to initiate reporting and follow up 
sooner than was possible in the past.  

 
Q3: Does the new law require that tests other than those used to diagnose HIV be 

reported to state and local health departments? If so, what tests are they? 
 

A3: The new law states that the list of required tests includes test results that are 
intended to “evaluate immune system status, to quantify HIV levels, or to 
diagnose acquired immunodeficiency syndrome (AIDS)”, among persons 
already diagnosed with HIV.  These tests are primarily CD4 counts/percents 
and viral loads (including undetectable viral loads).  MDCH will rely on the 
reporting of these non-diagnostic results from laboratories, rather than 
clinicians’ offices or hospital infection control departments. 

 
Q4: Why are CD4 counts/percents and viral loads (VL) being reported? 
 

A4: CD4 counts/percents are being reported so that MDCH can reliably and 
efficiently update the disease status of persons living with HIV/not AIDS to 
AIDS.  According to the 1993 CDC AIDS surveillance case definition a 
patient is categorized as having AIDS upon first CD4 count less than 200 
cells/µL or 14%.  Federal funding formulas for care are based on AIDS 
cases, not HIV cases, so having CD4s reported will maximize the funding 
that Michigan is eligible to receive.  Better monitoring of progression to 
AIDS also allows public health to track our progress at keeping HIV-infected 
persons healthier. 

 



Additionally, routine VL and CD4 test information for persons living with 
HIV will allow MDCH to measure the proportion of persons who are in 
care, which the Department of Health and Human Services Health 
Resources and Services Administration (HRSA) requires of all Ryan White 
CARE Act title I and II grantees.   

 
Q5: MDCH has asked laboratories to report all CD4 and viral load (VL) results unless 

they know a test subject is not infected with HIV.  If a laboratory does not know 
whether a test subject is HIV-infected, MDCH has asked that all CD4 and VL results 
be reported.  MDCH has stated they will delete or shred any and all CD4s 
undetectable VL test information that does not match to a person already reported 
to the HIV/AIDS Reporting System (HARS).  Is this legal? 

 
A5: Yes, under the Communicable Disease Reporting Rules 325.173 (7) a test result for 

a ‘suspect’ case shall be reported.  In this situation, if a lab is unable to readily 
know if a CD4 or VL result is for an HIV positive person, that result is 
‘suspect’ for HIV infection.   

 
Q6:  Do labs report positive HIV results through the local health department (LHD) 

where the testing provider is located or directly to MDCH?  
 

A6: Based upon the representative sample of LHDs at the January 31, 2005 
meeting to discuss PA 514 and the involvement of the Michigan Association 
for Local Public Health (MALPH), the LHDs present agreed that labs shall 
report all HIV related test results to the HIV/AIDS Surveillance Program 
(HIV/STD and Bloodborne Infections Surveillance Section) of MDCH. 

 
Q7: How is MDCH going to collect complete patient locating information, a necessity 

for local health departments to perform partner counseling & referral services 
(PCRS), if the laboratory is unable to provide it? 

 
A7: MDCH or the local health department (LHD) in the appropriate jurisdiction 

will be contacting the provider listed on the lab report to complete the case 
report form (CRF) and collect patient information for PCRS.  Currently, 
MDCH HIV/AIDS Surveillance and some LHDs have contact with multiple 
providers for this reason and this would not be a new practice.  If the 
provider has a high volume of cases, arrangements can be made so that 
surveillance calls and/or site visits to assist with completion of CRFs are 
made at convenient times. Strict confidentiality laws protect all reported 
information. 

 
Some LHDs have opted to contact the provider themselves.  In these 
instances, MDCH will send the lab result on to the LHD, once it is matched 
the HIV/AIDS Reporting System (HARS) in order to identify newly 
diagnosed individuals who need PCRS. All LHDs have this option and those 
wanting to contact their providers themselves should notify MDCH 
HIV/AIDS surveillance staff. 

 
 



Q8: Does a provider need to send a case report form (CRF) within 7 days (the law 
requires that diagnostic test results be sent in within 7 days) to the health 
department, even if there has been no opportunity to give results to the patient and 
obtain mode of transmission? 

 
A8: The laboratory that performs the test will be required to send the test result 

to MDCH within 7 days.  A provider should send in a CRF to the health 
department as soon as it is complete, which is typically after the patient and 
provider have discussed positive test results, probable mode of transmission, 
partner counseling & referral service (PCRS) options, and next steps to be 
taken. 

 
Q9: The law implies that a person can be tested for HIV anonymously in their doctor’s 

office; can they also have their CD4 and viral load (VL) tests run anonymously? 
 

A9: An individual who undergoes "a test for HIV or an antibody to HIV" in a 
physician's private office may request to be reported anonymously. In this 
case, the physician needs to submit the HIV lab test request without patient 
name. However, the law is silent on anonymous CD4 and VL reporting; if 
the physician sends a patient’s name with the CD4 or VL specimen, the 
name will be sent to the health department.   

 
Q10: What will be the paper flow of case report forms between MDCH, Central Michigan 

District Health Department (CMDHD), and the “low-impact” local health 
departments (LHD), now that partner counseling & referral services (PCRS) for 
these “low impact” counties will be performed by CMDHD? 

 
A10: For new cases completed from the HIV test results being sent to MDCH, 

case report forms (CRFs) will be sent from MDCH to both CMDHD for 
PCRS and the “low impact” LHD where the person resides.  Any CRF for a 
case who requires PCRS that is sent from a provider directly to a “low 
impact” LHD should be sent to CMDHD and MDCH. The law does 
address how all LHDs are to keep information on HIV-infected persons. 
Section 333.5114(3) states that “a local health department shall not maintain 
a roster of names obtained under this section, but shall maintain individual 
case files that are encoded to protect the identities of the individual test 
subjects.” 

 
Q11: If a hospital lab sends out an HIV test to a reference lab, which lab is required to 

report the test information – the hospital lab or the reference lab? 
 

A11: According the Communicable Disease Reporting Rules any health care provider or 
testing agency that handles an HIV positive test result in Michigan is required 
to report information about that test to the state health department.  
However, many hospital labs have made arrangements with their reference 
labs that one or the other will assume this responsibility. PA 514 does not 
change these agreements. 

 



Q12:  What is the HIV/AIDS reporting role of the Michigan Disease Surveillance System 
(MDSS) that LHDs are using to report other communicable diseases to the state 
health department? 

 
A12: At this time the MDSS can only accept lab results from the MDCH regional 

labs. In future meetings with the laboratories MDCH will discuss using the 
MDSS for reporting of HIV test results. We do not anticipate using the 
MDSS for CD4 and viral load reports. 


