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This document is for informational purposes only.   
It is not intended to provide legal advice or to address all circumstances that might arise. 
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A Frequently Asked Questions (FAQ) guide for Michigan residents about the Michigan  

Behavioral Health Standard Consent Form (DCH-3927) 
 

 

If you have experienced domestic violence, sexual assault, and/or stalking and would like to  
release information on services that you received, you should refer to Question 11.  
You may also consult www.michigan.gov/domesticviolence for more information. 

 
1. Why am I being asked to share my health information? 

 
You may be receiving health care from several providers or organizations. Each provider has a record 
about your care. Your provider may ask to share your record with another provider or organization. Here 
are some reasons that your provider may be asking to share your record: 
 

 To make sure that all of your health needs have been addressed 

 To ensure that any treatments you have been prescribed are safe and appropriate 

 To coordinate services with other  providers or organizations 
 

2. Is my consent required to share my health information? 
 
Your health care provider may share most types of health information for the purposes of payment, 
treatment, or health care operations under the Health Insurance Portability and Accountability Act 
(HIPAA). However, other federal laws and state laws require your provider to get your consent to share 
certain types of health information. In Michigan, providers must receive your consent to share the 
following types of information: 
 

 Behavioral health or mental health services that are provided by the Michigan Department of 
Community Health, a Community Mental Health Service Provider, or an entity under contract 
with the Michigan Department of Community Health or a Community Mental Health Service 
Provider1 

 Referrals and /or treatment for a substance use disorder2 

 Communicable diseases such as sexually transmitted diseases and human immunodeficiency 
virus (HIV Infection, Acquired Immune Deficiency Syndrome or AIDS Related Complex)3 

 
The standard consent form, also known as DCH-3927, can be used to consent to share these types of 
information. DCH-3927 cannot be used to share psychotherapy notes as defined under federal law.   
 
 

                                                 
1
 P.A. 258 of 1974 and MCL 330.1748 

2
 42 CFR Part 2  

3
 P.A 368 of 1978, MCL 333.1101 et seq. Under the Michigan Public Health Code, information may be shared 

without consent for prevention, care and treatment of communicable diseases.  
 

http://www.michigan.gov/domesticviolence
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3. I have a communicable disease. Do I need to provide consent to share this information? 
 
If you have a communicable disease, state law allows that information to be shared with health care 
providers, public health agencies, and public authorities to diagnosis and care for you, to protect your 
health, and to prevent further transmission of the disease to others.  Your consent is not required to 
share information for these purposes.  However, if you wish to share information with other agencies or 
providers, you should identify those agencies on your consent form. 
 

4. Can I limit what information will be shared? 
 
Under Section 2 on the form, you have two options for deciding what information you want to have 
shared.  You may choose to share all of your information or only some of it. If you choose to only share 
some of your information, you must list under Section 2 what information you do not want shared.  You 
should speak with your provider or their staff about the benefits and risks of sharing only part of your 
health information. 
 

5. Why will my health care provider share my health information? 
 
Your provider can share your health information listed in question 2 to help diagnose, treat, and manage, 
and get payment for your health needs. Ask your provider or organization if you have specific questions 
as to why or how your health information will be shared. 
 

6. With whom will my provider share this information? 
 
You can list any provider, agency, organization that you want to share your health information. You must 
write the name of the individual, agency, or organization that you want to share and receive your 
information under Section 1.  Please note that any individual, agency, or organization that you list on the 
form can share information with other individuals, agencies, and organizations listed on the form.  If you 
have any questions, you can ask your health care provider or his or her staff to explain the process to you. 
 

7. What if I do not consent to share my health information?  
 
Your consent is voluntary, and your decision not to consent will not affect your ability to get mental 
health or medical treatment, health insurance or benefits. However, if you do not provide consent, your 
provider may not be able to share parts of your health information such as your behavioral health 
records or substance use disorder treatment records.  If you do not provide consent, your substance use 
disorder provider or organization may not be able to bill your insurance and may require that you pay 
out-of-pocket for substance use disorder treatment.  You should discuss this with your substance use 
disorder provider or organization.   
 
Your provider may still share information under HIPAA that does not need additional consent under state 
or federal laws. HIPAA allows providers to share this information without your consent for purposes such 
as payment, treatment, and health care operations. 
 
 
 
 

8. How will my information be shared? 
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Your provider may share your information verbally or through mail, fax, or by using another electronic 
method. You may talk with your provider about how he or she will share your information. 
 

9. If I provide my consent now, can I withdraw it at a later time? 
 
Yes, you may withdraw your consent at any time. To withdraw your consent, fill out the “Withdraw of 
Consent” Section or tell your provider that you wish to withdraw your consent.  You must notify all 
providers and organizations listed on your form that you no longer consent to share your information. If 
you are withdrawing consent to share information for only some of the providers and organizations on 
the form, you must notify all providers and organizations listed on the form of this change.  
 
You should keep a copy of the form that you used to withdraw consent. Information that has already 
been shared based on your consent cannot be taken back.  Your provider may still share information 
under HIPAA that does not need additional consent under state or federal laws.  HIPAA allows providers 
to share most kinds of health information with other providers or organizations for purposes such as 
payment, treatment, and health care operations. 
 

10. Will my health care provider keep my information confidential? 
 
HIPAA and certain other federal and state laws require your provider to protect your health information. 
Your provider must meet privacy and security requirements under these laws. You may ask your provider 
about how he or she protects your health information. 
 

11. I have experienced domestic violence, sexual assault, and/or stalking. This document says 
that I must complete a separate consent to share health information. Why is this? What 
should I do? 

 
Additional safeguards may need to be in place before your health information can be shared.   Talk to 
your provider if you have concerns about sharing your health information. You may also visit the 
Department of Human Services website at www.michigan.gov/domesticviolence for additional 
information. 
 

12. If I have questions about the form, who can I ask? 
 
You can ask your health care provider, his or her staff, or your patient advocate. You can also contact the 
Michigan Department of Community Health by phone at 844-275-6324, online at 
www.michigan.gov/BHconsent, or by email at MDCH-BHConsent@michigan.gov.   

http://www.michigan.gov/domesticviolence
http://www.michigan.gov/BHconsent
mailto:MDCH-BHConsent@michigan.gov

