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Dear Provider:  
 
RE:  Hospice Billing   
 
This correspondence gives direction to hospice providers on the use of occurrence code (OC) 27 when submitting 
claims to the Michigan Department of Health and Human Services (MDHHS).  It also serves as a reminder to bill 
in date sequence order with inclusion of the correct core based statistical area (CBSA) code on all hospice claims.   
 
Occurrence Code 27 
 
Per Policy Bulletin MSA 15-60, hospice claims with dates of service on or after January 1, 2016, for routine home 
care will pay based on rates in a two-tiered structure:  a higher rate for days 1-60 and lower rate for days 61 
onward.  For this two-tiered payment to occur, the Community Health Automated Medicaid Processing System 
(CHAMPS) will need to track all days that a beneficiary has been in hospice, and as such, all hospice claims 
must contain OC 27.  While the number of days in hospice impacts the routine home care payment, OC 27 must 
be present on all hospice claims including those for routine home care, room and board, respite and inpatient 
hospice.   
 
It is mandatory when submitting a beneficiary’s first hospice claim that OC 27 matches the initial hospice start 
date as this date activates the accumulator table in CHAMPS.  After the initial claim has been reported utilizing 
OC 27 with the correct hospice start of service/certification date, providers are permitted to use OC 27 to report 
recertification dates on subsequent claims.  If a beneficiary disenrolls and later returns to hospice, the date of 
OC 27 must be adjusted to the new start date.    
 
Reporting OC 27 Q&A: 
 
Question:  A hospice beneficiary with commercial insurance becomes Medicaid eligible and remains in hospice.  
How should OC 27 be reported? 
 
Answer:  On the first claim to MDHHS, report OC 27 with the date that hospice services initially began during the 
commercial insurance timeframe. 
 
Question:  A Medicaid hospice beneficiary transfers from one hospice to another hospice.  How should OC 27 be 
reported after the transfer?   
 
Answer:  Because the beneficiary has not been discharged from hospice, the hospice day count in CHAMPS will 
not change.  However, the provider should report OC 27 with the original hospice start date from the preceding 
hospice time period. 
 
Question:  A hospice beneficiary is disenrolled from a Medicaid managed health plan and goes to traditional 
fee-for-service Medicaid.  How should OC 27 be reported? 
 
Answer:  On the first claim to MDHHS, report OC 27 with the date that hospice services originally began during 
the timeframe that the beneficiary was enrolled in the managed health plan.   
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Submission of Claims in Date Sequence Order   
 
To further ensure the accurate function of the accumulator start date in CHAMPS, hospice claims should be 
submitted to MDHHS and paid in date sequence order. 
 
CBSA Codes 
 
Effective for dates of service on/after January 1, 2016, CHAMPS will reject claims that are missing the CBSA 
code and therefore, providers are reminded to report a CBSA code on all hospice claims.  This requirement is not 
new.  Please see the Billing and Reimbursement for Institutional Providers Chapter of the Medicaid Provider 
Manual, Section 11.1 – Billing Instructions for Hospice Claim Completion for additional information.  The Medicaid 
Provider Manual is available on the MDHHS website at www.michigan.gov/medicaidproviders >> Policy and 
Forms >> Medicaid Provider Manual.  
 
Sincerely, 
 
 
 
Chris Priest, Director 
Medical Services Administration 
 

http://www.michigan.gov/medicaidproviders

