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Video/Cable Television 

Frequently Asked Questions 
 

1.  Q. What is the Michigan Public Service Commission’s (MPSC) role regarding 
video/cable television? Does the MPSC regulate cable television? 
A. The Commission's authority is limited to that provided by statute (2006 PA 480). In 
Section 12(1) of the Act, it states: "The Commission's authority to administer this Act is 
limited to the powers and duties explicitly provided for under this Act, and the 
Commission shall not have the authority to regulate or control a provider under this Act 
as a public utility." (emphasis added)  
 
While the Commission's authority is limited, the Commission still has many 
responsibilities which include, but are not limited to: reviews disputes between customers 
and providers, providers and providers, and providers and franchise entities 
(municipalities); construct a standardized uniform agreement form; receive annual reports 
from providers; administer the formal process to review disputes; submit an annual report 
(February 1 of each year) to the Governor and Legislature, and order remedies and 
penalties for violations of the Act. 
 

2.  Q. I am having a problem with my video/cable television provider. What can I do? 
A. If you are experiencing problems with your provider, you should first contact your 
provider and attempt to resolve the dispute with them. If you are dissatisfied with the 
provider’s response, or the dispute is not resolved to your satisfaction, you may file a 
complaint with the MPSC. 
 

3.  Q. Can I file a satellite television complaint with the MPSC? 
A. No.  If you are experiencing a problem with your satellite television, you should 
contact the Federal Trade Commission (FTC): (877) 382-4357 or www.ftc.gov. You may 
also contact the Michigan Attorney General’s office: (877) 765-8388.  The MPSC does 
not have authority over satellite complaints or inquiries. 
 

4. Q.  Is internet service regulated? 
 A.  No.  The MPSC does not have the authority to regulate internet services. 
 
5.  Q. Are there any alternative providers in my area? 

A. If you are inquiring as to what other video/cable providers may be in your area, you 
should contact your local franchise entity directly. The franchise entity is the local unit of 
government in which a provider offers video/cable services through a franchise. In most 
cases, the franchise entity is the township, village, or city that you live in. Since satellite 
providers do not have franchise agreements, you must contact the satellite providers 
directly. 
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6.  Q. I would like to have cable service, but the cable company is requiring me to pay a 
large construction fee to bring the service to my house/business. Are cable 
companies allowed to require such a fee? 
A. Yes. Per Section 76.309(i) of the Federal Communication Commission’s (FCC) cable 
rules: Standard installations will be performed within seven (7) business days after an 
order has been placed. “Standard” installations are those that are located up to 125 feet 
from the existing distribution system. Therefore, a company can charge a customer a 
construction fee for any distance extending beyond 125 feet in order to bring the service 
to a customer’s home. 
 

7.  Q. I returned equipment and boxes to my cable company and now I have a 
collection notice for unreturned equipment. What can I do? 
A. First, contact your provider. Explain to the provider that you have returned the 
equipment, and provide them with copies of your return receipts. If you are not able to 
resolve your complaint, you may submit a complaint to the MPSC for assistance. It is 
helpful if you know the date and location of where you returned the equipment, and if 
you still have your receipt that you received when you returned the equipment.  Always 
request a receipt after returning equipment to your provider. 
 

8.  Q. My cable company damaged my property. What can I do? 
A. You should first contact your cable provider and inform the company of the damage 
and attempt to resolve the issue with them. If you are not able to obtain a resolution, you 
may submit a complaint to the MPSC. The MPSC can assist you with your complaint but 
does not have authority to make awards for damage claims. You may also consider filing 
suit in small claims court or filing a claim with your homeowners insurance. 
 

9.  Q. I have a cable line that is either on the ground or hanging very low, causing a 
public hazard. Who should I contact? 
A. You should contact your provider and make them aware of the situation. If the 
problem is not quickly resolved, you may contact the MPSC to assist you with your 
complaint.  The MPSC will request expedited treatment from the provider.  

 
10.  Q. What is a PEG fee?  Why am I being charged this? 

A. PEG stands for Public, Education, and Government channels.  This fee is authorized 
by your local municipality and is collected by your cable provider and paid to your local 
municipality, at no profit to the cable provider.  PEG fees are used by the local 
municipality for PEG purposes.  You should contact your municipality regarding 
questions as to how the PEG fee is being used.  If you believe your PEG fee on your bill 
may be inaccurate, you should contact your cable provider. 
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11.  Q. What is a Franchise Fee? Why am I being charged this? 

A. Franchise fees, which may appear on your bill, are authorized by your local 
municipality (Franchise Entity).  Franchise Fee amounts may differ among customers due 
to the differences in the types of services that they may be receiving. 

Franchise fees are collected by your cable provider and then paid to the franchise entity.  
Your municipality is allowed to use the money collected by franchise fees at their 
discretion. 

Extra services such as an HD receiver, On-demand, DVR, pay-per-view, etc. can all 
impact your franchise fee amount.  If you have any questions regarding this fee, please 
contact your provider or municipality. 

12.  Q. What is a Broadcast Fee? Is this a legitimate charge on my bill? 

A. Broadcast Fees are itemized charges that are intended to offset the costs of 
retransmitting broadcast television signals.  For more information, see Section 76.922 
“Rates for the basic service tier and cable programming services tiers” in the Code of 
Federal Regulations. 

13.  Q. What is a Regional Sports Network Fee? I don’t watch sports, why am I being 
charged this? 

A. Regional Sports Network Fee is a charge on a customer’s bill associated with the costs 
of sports network programming.  For more information, see Section 76.922 “Rates for the 
basic service tier and cable programming services tiers” in the Code of Federal 
Regulations. 

14.  Q. I live in an apartment and my complex will only allow me to use the cable 
provider of their choosing. I would like to receive services through a different cable 
provider. Can my complex prevent me from choosing my own? 

A. Apartments, as well as cooperatives, condominium buildings, gated communities, 
mobile home parks, garden apartments, and other centrally managed residential real 
estate developments are considered multi dwelling units (MDU’s).  If your MDU is 
serviced by a certain cable provider and you wish to receive service from a different 
cable provider, you will have to appeal to your landlord or the company that owns the 
MDU.  The MPSC does not have the authority to force an owner of a MDU to allow their 
tenants to receive service from a different cable provider. 

15.  Q. I purchased my cable company’s equipment from a website such as EBay 
through a third party seller. Now my cable company wants to charge me for this 
equipment that I already paid for. Can they do this? 

A. If the equipment is the property of a cable company, then it belongs to the company.  
If a third party is selling a cable company’s equipment, the consumer should be very 
cautious.  The equipment that is being sold may be considered stolen by the cable 
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company and it is likely that you may be charged for it by the provider.  You may 
consider contacting the website from which you purchased the equipment in an attempt to 
obtain monetary reimbursement for your loss if you are charged.  Also, consider 
contacting the Michigan Consumer Protection Division at: 877-765-8388. 

16. Q. Can I file a complaint with the MPSC on the behalf of a relative? 

A. Yes. However, be advised if you are not an authorized user on the account of the 
person whom you are filing the complaint for, the company may choose to not speak with 
you.  If you have a relative that would like you to file a complaint on their behalf, then 
you should have that relative contact the cable provider and add your name to the account 
as an individual authorized to speak regarding the account.  The MPSC does not have any 
authority over a cable providers’ policies and procedures.  

17. Q. A cable provider wants to dig on my property, but they do not have my 
permission to do so.  Can they still dig? 

 A. You should first determine if the cable provider has an easement on your property; if 
there is one, determine where it begins and ends.  The cable provider is allowed to dig 
within the easement. The MPSC has no authority over easements.  You should contact 
your local municipality for information regarding easements. 

18.  Q. I filed an informal complaint with the MPSC and I am still dissatisfied with the 
resolution of my complaint. What can I do? 

 A. You may notify MPSC Staff that you are dissatisfied with the resolution of your 
complaint.  You may request to have your complaint re-opened and sent back to the 
provider.  However, you also may file a formal complaint.  Contact MPSC Staff and 
request to receive information regarding formal complaints.  You may also find formal 
complaint information online by going to: 
http://www.michigan.gov/documents/mpsc/videoformal_340029_7.pdf 

19. Q. A cable provider serving our franchise entity is delinquent in paying their 
Franchise Fees or PEG fees.  What can the franchise entity do? 

A. First, contact the video service provider and attempt to resolve the dispute with them.  
If you remain unable to resolve the issue, you may file a complaint with the MPSC. 

20. Q. My municipality received a document titled, “Attachment 3” from a cable 
provider servicing our area.  What is this? 

A. Pursuant to Section 3(3) of PA 480 of 2006, a Franchising Entity shall have 30 days 
after the submission date of a completed Uniform Video Services Local Franchise 
Agreement (Agreement) to approve the Agreement.  If you do not notify the provider 
within 15 business days after receiving a filing of an Agreement regarding the 
completeness of that Agreement or approve the completed Agreement within 30 days of 
the submission, the Agreement shall be considered complete and approved.  An 
Attachment 3 document notifies franchising entities and the MPSC of this action. 


