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Frequently Asked Questions
Initial Rent Determinations

Question #1:

Determining rents for comparable unassisted units - question did HERA made changes to allow the use of LIHTC units for comparability?


Answer #1:

The following Section of HERA addresses the changes to the rent reasonableness test in LIHTC units:
Subtitle B of Title VIII of HERA sections 2831 through 2835) makes a number of changes to coordinate tax incentives for private housing and federal housing programs, including the Section 8 voucher program. As one of these changes, the procedure for determining the rent reasonableness standard applicable to dwelling units receiving low-income housing tax credits (LIHTC) or assistance under the HOME Investments Partnership (HOME) program is streamlined by section 2835(a)(2) of HERA, which adds section 8(o)(10)(F) to the 1937 Act.

A rent comparison with unassisted local market units is not required for such dwelling units if the rent does not exceed the rent for other LIHTC or HOME assisted units in the project that are not occupied by families with tenant based assistance. The rent shall be considered reasonable if it does not exceed the greater of (1) the rent for other LIHTC or HOME assisted units in the project not occupied by families with tenant based assistance, or (2) the payment standard established by a PHA for a unit of the size involved. This provision is effective and may be used commencing with the date of enactment of HERA, July 30, 2008. Accordingly, this provision is self-implementing.

HUD will make conforming changes to its regulations at 24 CFR 982.507 to reflect this statutory provision.

As you can see, while this change does not limit the PBV or HCV rents to the LIHTC rents, it eliminates the need for the PHA conduct rent reasonableness when the owner requested rent for a PBV or HCV assisted unit does not exceed the LIHTC rent being charged to non-HCV/PBV assisted tenants in the complex.

Question #2:

 LIHTC rents for non-QCT units - when applying the test in  (1) a development has 30%, 40% and 60% rent levels would there have to be non-rental assisted unit in each of the rent levels to meet the test? Or can there be a non-rental assisted 30% only and the other 40% and 60% rent levels do not have non-rental assistance units and still pass the test?

Answer #2:

In the same property, there are comparable tax credit units of the same unit bedroom size as the contract units of the same unit bedroom size as the contract unit: They simply need to determine whether there are other tax credit units that are comparable and of the same bedroom size - Example - the unit being tested is a 1 bedroom 1 bath unit with 30% affordability requirements.  The PHA needs to determine whether there are other 1 bedroom 1 bath LIHTC units in the development (it doesn't matter at what affordability level, the answer is yes if there are other LIHTC 1 bedroom units, whether they are restricted at 30%, 40%, 50% or 60%.

2) and the comparable tax credit units (do they have to be 30% units?) do not have any form of rental assistance other than the tax credit:  If the answer to 1 above is yes, the test here is whether the other comparable units have any form of rental assistance other than tax credits.  If the comparable units have HOME, HCV, etc. then those units cannot be used for the sampling.

Question #3:

If the proposed PBV/LIHTC unit rent is at the 30% level would we use the 30% LIHTC rent in the calculation (the tax credit rent)?

Answer #3:

When a LIHTC property has multiple income levels (some units at 30, 40, 50, and/or 60% of AMI), the cap is always the highest level.  So, if the unit that the assisted family is occupying under PBV is restricted to occupancy by families at or below 30% of AMI, for purposes of PBV the cap is the highest restricted LIHTC rent.

You will notice that when owners of LIHTC properties designate units for PBV (when the project is not 100% PBV) they will typically use the units with the lowest income limits, such at 30% units.  That way, since the PHA utilizes the highest rent restricted rent for setting the subsidy level, the property receives the benefit of leveraging for the highest rents possible.

And don't forget - the section 8 assisted tenant in that 30% unit cannot be allowed (this is a test the owner has to meet) to pay a tenant share of the rent that is higher than the actual tax credit restricted rent.

For example, if the Tax Credit rent on a 30% unit is $500, and the Tax Credit Rent for the units at 60% is $750, if the PHA can approve a PBV rent for that unit at anything over $500, which you typically will, when the tenant's share of the rent under the PBV program exceeds $500 the owner must lower the rent on the unit to prevent the tenant from paying more than the LIHTC rent.

Just one more little wrinkle to a complicated program
Question #4:

Now will it matter if the development is located in a QCT vs. a non QCT?

Answer #4:

Nope!  If you are allowed to use the LIHTC rent as part of the test, then the highest LIHTC rent on the property is the one you use.  Of course, if there are only 30% rents, then the 30% rent is what you use in the test; but, when there are different levels, the highest is the applicable one.

Question #5

 When applying the test question (2) for the LIHTC units not in a QCT is the tax credit rent defined as the 40%, 50% or 60% rents?

Answer #5:

If the development has 60% it would be the 60% LIHTC rents; you would use the highest as determined in test question (1).
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