
ARTICLE 12 
 

SENIORITY
 
Section A.  Seniority Definitions. 
 
 For the purposes indicated below, seniority shall consist of the total number of 
continuous service hours of an employee in the State Classified Service, except that 
no hours paid in excess of eighty (80) in a biweekly pay period shall be credited.  No 
hours shall be credited for time in non-career appointments, on lost time, 
suspension, leave of absence without pay (except military leaves of absence for up 
to 10,400 hours in accordance with Federal statutes) or layoff, except that school 
year employees in the Department of Education shall receive continuous service 
credit for the period of seasonal layoff. Employees off work due to Union leave of 
absence, compensable injuries or illness shall continue to accumulate seniority for 
the full period of absence precisely as though they had been working, for Subsection 
2 below.  Employees off work due to compensable injury or illness shall also receive 
credit for longevity and State contribution for retirement. 

 
1. Seniority as defined above shall be used for: 
 

a. Annual Leave Accrual: If an employee leaves State Classified employment 
and is later rehired, he/she shall accrue annual leave at the same rate as 
a new hire.  However, once a rehired employee has been in pay status for 
five (5) years, all previous service time shall be credited for annual leave 
accrual.  The only exception shall be for employees rehired who repay 
severance pay received.  (See Article 22, Section Q.) 

 
b. Longevity Pay: If an employee leaves State Classified employment and 

later is rehired, he/she shall receive no longevity pay.  However, once 
such a rehired employee has been in pay status for five (5) years, all 
previous service time shall be credited for longevity pay.  The only 
exception shall be for employees rehired who repay severance pay 
received.  (See Article 22, Section Q.) 

 
c. Retirement Credit: In accordance with statutory requirements. 

 
2. Seniority as defined above (except that military time earned prior to State 

employment and credited to continuous service hours, and except service in 
any excepted or exempted position as outlined in the current Civil Service 
Commission Rules in State Government which preceded entry into the State 
Classified Service and which was credited to continuous service hours shall 
be removed from an employee's continuous service hours; however, seniority 
credit shall be given as provided for in Article 17, Section I) shall be used for: 
 
a. Layoff and Recall  (Article 13) 



 
b. Assignment and Transfer  (Article 14) 
 
c. Hours of Work and Overtime Scheduling  (Article 15) 
 
d. Administration of Holidays and Leave Benefits  (Article 16) 

 
 Employees laid off out of line seniority shall continue to receive continuous 
service credit for their period of lay off not to exceed five (5) years provided that a 
less senior employee in the same classification is still working at the Agency from 
which the employee was laid off. 
 
 Ties in seniority shall be resolved by considering the last four digits of the 
employee's Social Security number with the lowest number indicating the greatest 
seniority. 
 
Section B.  Application. 
 
 Management will be required to apply seniority as defined in this Article only as 
specifically provided in this Agreement and subject to any limitations set forth in any 
particular Article or Section of this Agreement. 
 
Section C.  Seniority Information. 

 For A.2 above, the employer will prepare seniority lists structured by Department 
and Agency, and classification showing the continuous service hours of all unit 
employees on the payroll on the preparation date.  The seniority list for an Agency 
shall be prepared at the end of the first full pay period in December and June.  The 
seniority list will be posted not later than two (2) pay periods after preparation.  The 
Agency is only obligated to post such list once each period.  Current practices of 
posting seniority lists shall continue.  Seniority lists reflect hours credited the pay 
period prior to the preparation date.  A copy of the current seniority list shall be 
furnished to the Local Union. 
 
 Any employee or the Union shall be obligated to notify the Personnel Office in 
writing of any alleged error in current seniority list within fourteen (14) calendar days 
of the date such lists were provided to the Union and posted for employee review.  If 
the employer becomes aware of an error within this fourteen (14) calendar day 
period, the employer shall notify the employee and the Local Union representative in 
writing.  Any error reported in this fourteen (14) calendar day period which is found 
valid shall be corrected promptly, and the list will stand as corrected and will become 
effective as indicated below.  If no error is reported within this fourteen (14) calendar 
day period, the list will stand as prepared and will become effective as indicated 
below. 
 
 For Article 16, the list prepared in December shall be in effect from April 1 
through September 30; the list prepared in June shall be in effect from October 1 



through March 31.  The parties may agree to different effective dates in accordance 
with Article 16, Section B.  For Articles 13, 14, and 15, the list prepared in December 
shall be in effect from January 15 thru July 14; the list prepared in June shall be in 
effect from July 15 thru January 14.  Employees’ seniority for each six month period 
shall be as indicated on the appropriate list.  For purposes of the Layoff Article (13) 
only, employees who have “lost time” between the preparation date of the list and 
two weeks prior to the date of their notification of layoff shall have such lost time 
deducted from seniority hours as indicated on the seniority list only in order to 
determine if the change alters the layoff.  No other lost time shall be deducted from 
an employee’s seniority until the preparation of the next seniority list. 
 
Section D.  Supervisors. 
 
 All supervisory time earned on or before April 25, 1980 shall be counted for 
seniority purposes, and no supervisory time accrued after April 25, 1980 shall be 
counted for seniority purposes. 
 
Section E.  Other Employees. 
 
 Anyone (other than non-exclusively represented employees and except as 
provided for in Article 12, Section D above) entering the Institutional Unit for any 
reason shall enter the Bargaining Unit with zero hours of seniority.  Employees 
entering the Bargaining Unit from other exclusively represented bargaining units 
which allow employees to be credited with their total continuous service hours for 
seniority purposes, may likewise bring their total continuous service hours into this 
Bargaining Unit for seniority purposes after entry into this Bargaining Unit.  
Employees entering this Bargaining Unit under this provision shall not be credited 
with any Bargaining Unit seniority under Article 17, Section I. for any time outside 
this Bargaining Unit.  The provision of this Section shall not apply to employees who 
have been laid off or are on leave of absence from this Bargaining Unit. If problem(s) 
arise in the application of this provision, an agency Labor-Management meeting will 
be held without undue delay to attempt to resolve the problem(s).  If problem(s) are 
not resolved at that meeting, a department Labor-Management meeting will be held 
without undue delay to attempt to resolve the problem(s).  Time limits for filing 
grievances will be tolled until after the above meetings have been held. 
 
Section F.  Probationary Employees. 
 
 For purposes of this Agreement, probationary employees shall be granted no 
seniority rights.  Upon successful completion of the probationary period, such 
employees shall have credited to them the number of hours which they accumulated 
during their probationary period. 
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