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August 27, 1981

Honorable Thomas J. Anderson
House of Representatives
State Capitol Building
Lansing, Michigan 48909

Dear Representative Anderson:

Your request for a declaratory ruling regarding the lobbyist reporting act

{"the Act"), 1978 PA 472, has been referred to me for a response. T

In your letter you indicate you are the curvent Chairman of the Michigan

Energy and Resource Research Association (MERRA), an association "dedicated
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to the business of bringing energy and resource research dollars to Michigan."

universitites and government agencies. You have stated your question as
follows:

"A question arises, under the new lobbyist law rules to become.
effective June 18, 1981, as to whether a corporation representative
sitting on the MERRA Board of Trustees or any similar board, on
which legislators or government representatives sit, can do so
without registering as a lobby agent, since the board's activities
would place him in contact with legislator(s) or other government
official(s)."

To answer your gquestion it is necessary to review the activities which are

The association is made up of industrial and utility corporations as well as

covered by the Act. In pertinent part, section 5(2) of the Act defines lobbying

as follows:

“(2) 'Lobbying' means communicating directly with an official in
the executive branch of state government or an official in the
legislative branch of state government for the purpose of influencing

legislative or administrative action." (emphasis added)
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Honorable Thomas 4. Anderson
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Section 5(3) defines the term "influencing” as follows:

"(3) *Influencing' means promoting, supporting, affecting,
modifying, opposing or delaying by any means, including the
providing of or use of information, statistics, studies, or
analysis."

Not every contact or communication between a pubiic official and another is
Tobbying which would come within the coverage of the Act. When a person makes
expenditures in excess of the threshhold amounts for direct communication with
an official in the executive or legislative branch of state government for the
purpose of influencing official action, the provisions of the Act and rules
regarding registration and reporting begin.

If the other members of MERRA communicate with you or other public officials for
the purpose of formulating MERRA policies, there is no "lobbying." The Act does
not require registration and reporting merely because a person is in proximity

to or communicates with a public official. On the other hand, if another board
member encourages you to vote for or against a bill or to introduce a bill or asks
you to intervene on his behalf with an administrative agency, the board member
would be "lobbying" you. The board member's expenditures for that communication
must be counted when determining if the member is a lobbyist or lobbyist agent

or if the company which employs the member is a lobbyist.

In addition, MERRA itself could become a lobbyist if it makes expenditures in
excess of the threshhold amount for the purpose of influencing legislative or
administrative action. Expenditures by the organization after a decision to
lobby is made would then result in registration and reporting requirements for
both the lobbying organization and any lobbyist agents which it compensates or
reimburses., :

At the present time the Secretary of State is enjoined from implementing the

Act pursuant to an order of the Circuit Court for Ingham County. ‘Uhen that
litigation is concluded the Secretary of State will take whateover action has been
deemed proper by the judicial system.

This response is a declaratory ruling pursuant to rule 4 of the rules promulgated
to implement the Act {1980 AACS R4.414).

Very truly yours,
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Richard H. Austin
Secretary of State
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