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September 3, 1981 

11r. Kurt Schindler, County Planner 
I-Ianistee County Planning Commission 
f4anistee Courthouse Building 
I-Ianistee, I-lichigan 49660 

Dear Mr. Schindler: 

MICHIGAN 48918 

This is in response to your request for an interpretation of the act I~ich 
regulates lobbyists ("the Act"), 1978 PA 472, l'lith respect to the activities 
of the f4anistee County Planning Commission. 

You indicate the County Planning Act, 1945 PA 282, as amended, evidences a 
legislative intent to allO\~ planning commissions to communicate l'lith val'ious 
branches of state and local governments. You feel application of the Act 
to the ~lanistee County Planning Commission l'lould violate the spit'it of the 
Planning Commission's enabling legislation. 

\lhile the Act does regulate certain types of 10btJying activities, it is 
primarily a I'erorting act and it does not pl'ohibit any ver'bal 01' \·witlen 
cOlilmunication. As you indicate, the Planning Commission nOl'mally spends ill 
excess of $250 per public official and $1,000 per year on lobbying activities. 
If so, the county of f·lanistee I·;ill be a lobbyist as defined in seclion 5(4} 
of the Act (f4CL 4.415). Every person I1ho receives compensation or l'eimbursement 
of actual expenses in excess of $250 in a t\~elve month pel'iod fOl' lobbying 
on behalf of the county \'Ii 11 be a lobbyist agent. This includes employees 
of the county or any of the county's commissions 01' subdivisions. HOI'lever, 
'section 5(7) of the Act expressly states that a lobbyist or lobbyist agent 
does not include: 

"(b) All elected or appointed public officials of state or 
local govel'nlllent I1ho are acting in the course or scope of 
that office for no compensation, other than that provided 
by lal1 for the office." 

This means the elected or appointed members of the Commission may lobby \'Iithout 
becoming lobbyist agents for the county and wi tllOUt having theil' salaries included 
I'lithin the amount l'cported by the county as lobbying expenditul'es.' On the othel' 
hand, an employee of the Commission l'lill become a lobbyist ilgent i r the $250 
th,'cshold is met. This is because an employee of il county does not co,ne l'lithin 
the elected 01' appointcd public official excmption (see section 5(I)(c}(ii). 
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Regilrdless of I'lhether the employee meets the thl'('shold, the county becomes 
a lobbyist if all its expenditures for lobbying meet the thl'esholds set fOI'th 
in the Act and it must l'epoI't all the compensation and reimblil'sements puid 
to the employee for lobbying, Perhaps this can best be illustl'ated by an example: 

Suppose the Commission employs a planner earning $24,000 per 
yeal', Assume tvlenty percent of the planner's time ($4,800) is 
spent lobbying (writing letters, talking on the telephone, and 
talking personally to public officials in the executive or 
legislative branches of state government in an effol't to 
influence their administrative or legislative uction) and 
thirty percent of the planner's time ($7,200) is spent preparing 
to lobby (drafting speeches to give to legislative cOII:mittees, 
campi 1 ing data to be used \'Ihen lobbying, reseal'ching the 1 al'l in 
othel' state.s to find support for a position the Commission has 
decided it wants to advocate to a public official, etc.), 

The planner is a lobbyist agent because of l'eceiving mOI'e than 
$250 compensation for lobbying, but the planner I'lOuld file 
semi-annual reports which indicate no expenditures ($0,00) 
made for lobbying, The planner received compensation but 
made no expenditures, 

The county I'lould be a lobbyist and \'lOuld I'epol't $12,000 ($4,BOO + 
$7 ,200) plus any othel' expenditul'es IHade fOl' lobbyin,l, such as, 
computer' time and progl'amming required to assemble ci"ta fOI' t.he 
plannel' to use \'Ihen preparing to lobby and bills fOI' long distance 
telephone calls to public officials, An expendituI'c lIIay 01' m"y not 
be repol'table depending on when the decision to lobby is made, 
I f the Commission takes aerial photogl'dphs, cOII;piles data, 01' 

researches the la\1 in other states befm'e it decides \'Ihethel' 
01' not to lobby, there \'Iould be no exp('nditlll'e for 10lJbying to 
repol't, After a decision to lobby is made there Iilay be expendi tUI'es 
fO!' I'eproducing the photogl'aph aI' putting the data into a mOI'e 
suitable form for pl'esentation to the publ ic official, but the 
initial cost of the photographs or data is still not repol'table 
as lobbying expenditures, 

In light of your comment regal'ding the cost of tl'avel from ~:aniste(' co lansing, 
it should be pointed out that tl'avel expenses to visit and retuI'n fl'om visiting 
a public official are expressly not "expenditllres" as defined in section 3(2) 
of the Act (MCl 2,413), 

In conclusion, the Act does encompass the lolJbyinCf ilcLivities of cOllnties, 
county planning cOlilmissions, and clliployees of counties and COI;m:iss'iDrl<;. 
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Those entities and individuals I"Iho exceed the thresholds must n.'gister as 
lobbyists and lobbyist agents and file semi-annual reports. 

This response is informational and does not constitute a declaratol"y ruling. 

Very truly yours, 

!~t 7· 1~ ~'------
Phillip T. Frangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 
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