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RICHARD H. AUSTIN • SECRET ARY OF STATE 
LANSING 

MICHIGAN ~8918 

STATE TREASURY BUILDING 

February 7, 1984 

Mr. S. Don Potter 
Michigan Municipal Electric Association 
818 Cowley Avenue 
East Lansing, Michigan 48823 

Dear Mr. Potter: 

This is in response to your inquiry concerning the applicabili~y of the lobby 
act (the "Act"), 1978 PA 472, to an annual Legislative Reception and Fish Fry 
held by the r~ichigan Municipal Electric Association ("MMEA"). You set forth the 
following facts in your letter: 

"All members of the Michigan House and Senate are individually 
invited, and in the past their staff members also have attended in 
significant numbers. f1any MMEA Members and Associate Members also 
attend. Members are persons directly involved in the operation of 
municipally-owned electric utilities, usually managers, employees, and 
governing body members, the latter being either appointed or elected 
officials. Associate Members are representatives of companies or 
firms who provide goods and services to municipally-owned electric 
utilities. Attendance on the part of Members and Associate Members is 
purely voluntary, and they receive no compensation for the time spent 
or any expenses involved to attend the function from any source. Each 
Member and Associate Member donates $50.00 per person to help defray 
the costs of this activity." 

Your questions are set out and answered below: 

"1. Is this function considered lobbying?" 

"lobbying" is defined in section 5(2) of the Act, MCL 4.415, as "communicating 
directly with ••• an official in the legislative branch of state government 
for the purpose of influencing legislative or administrative action." The pur­
pose of holding the reception includes creation of good will and providing a 
p I ace for members and assoc i ate members to meet wi ~h each other and wi th 
Legislators. This is an annual event which is scheduled regardless of whether 
there are bills pending in the Legislature of concern to MMEA or its members and 
associate members. While some lobbying may well take place at the reception, 
the event itself is not lobbying. 
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"2. If so, how should the expenses be accounted for?" 

Section 8(1)(b)(i) of the Act, MeL 4.418, requires lobbyist and lobbyist agents to 
report "expend itures for food and beverage prov i ded for pub 1 i c offi ci a 1 s as spe­
cified in subsection (2)." Section 8(2) states: 

"(2) Expenditures for food and beverage provided a public official 
shall be reported if the expenditures for that public official exceed 
$25.00 in any month covered by the report or $150.00 during that 
calendar year from January 1 through the month covered by the report. 
The report shall include the name and title or office of the public 
official and the expenditures on that public official for the months 
covered by the report and for the year. Where more than 1 public 
official is provided food and beverage and a single check is rendered, 
the report may reflect the average amount of the check for each public 
official. If the expenditures are a result of an event at which more 
than 25 public offici~ls were in attendance, or, are a result of an 
event to which an entire standing committee of the legislature has 
been invited in writing to be informed concerning a bill ~hich has 
been assigned to that standing committee, a lobbyist or a lob~~~ 
agent shall report the total amount expended on the public officials 
in attendance for food and beverage and shall not be required to list 
individually. In reporting those amounts, the lobbyist or lobbyist 
agent shall file a statement providing a description by category of 
the persons in attendance and the nature of each event or function 
held during the preceding reporting period." (emphasis added) 

Unlike the other two general categories of expenditures which must be reported, 
expenditures for food and beverage provided public officials are not qualified 
by the phrase "for lobbying." This is a legislative determination that all food 
and beverages provi ded pub lic offi cia I s by a 1 obbyi s t or lobbyi st agent must be 
reported, regardless of the reason for those expenditures. ~ecause MMEA is a 
lobbyist and is providing food and beverage to public officials, MMEA must 
report the expenditures for food and beverage provided for public officials. 

"3. What sort of records should be kept? Must we keep a record of 
each attendee by name and address? In the past, some 75 Senators and 
Representat i ves have attended." 

As indicated in the emphasized portion of section 8(2) quoted above, since more 
than 25 public officials will be in attendance, MMEA does not need to list the 
expenditures by individual public official. The records t1MEA keeps must be ade­
quate to compute the total amount spent for food and beverage provided public 
officials. Section 9(l)(b) also requires HMEA to record the names of all public 
officials in attendance and the nature of the event. In addition, should MMEA 
directly communicate with public officials at the reception for the purpose of 
influencing administrative or legislative action, ~MEA must report any expen­
ditures made for the communication and keep records sufficient to create the 
report. 

"4. Does the $50.00 donated by each Member and Associ ate Member count 
toward the 'threshold' described in the Lobby Registration Act? If so, 
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whose threshold, the individual, his or her employer, or the 
Association's?" 

As indicated in the answer to your first question, the event is not lobbying. 
The $50.00 donation to defray the expenses of the reception is not an expen­
diture for lobbying. It does not count toward the threshold for any person to 
become a lobbyist or lobbyist agent and is not reported by any lobbyist or lob­
byist agent. 

"5. If no money was collected, and the expenses were paid by Association 
funds, would Members and Associate Members attending be required to 
report under the Act, and if so, what?" 

This question is answered in the negative provided those in attendance do not 
lobby. 

"6. Is the time contributed by those persons who actually fry the fish a 
reportab 1 e item? These persons are employed by the Vi 11 age of 
Sebewaing, the City of Bay City, and the City of Lans,.ing. They receive 
no compensation for their services either from their employers or the 
Association, nor are they reimbursed for their expenses. They contri­
bute thei r time and expenses on a voluntary basis. If this is a repor­
table item, is it reportable at the Association, municipal, individual 
level, or a combination thereof?" 

Since the cooks are not compensated or reimbursed by either MMEA or their 
employers, there is no expenditure being made. Also, they are not lobbying. 
Their time is not reportable. 

"7. Must attending Members and Associate Members report under the terms of 
the Act even if they do not attempt to influence legislation or admi­
nistrative action? Would an affidavit to the effect the (sic) no 
"lobbying" was conducted signed by those Members and Associate Members 
who attended have any relationship to the reporting requirements, or is 
it assumed that such a function is lobbying on its face?" 

Attending members and associate members do not report their respective $50.00 
donations as stated in the answer to your fourth question •. This is true even if 
they do lobby and are reimbursed by their employers. Consequently, an affidavit 
is not needed to prevent the donations from being reported. 

However, any lobbyist agent who actually lobbies at the reception would report 
any compensation received for the time spent lobbying. Also, any expenditures 
made or reimbursed for the lobbying would be reported. A person who is not a 
lobbyist agent would count toward his or her threshold any compensation or reim­
bursement received • 
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This response constitutes a declaratory ruling relating to the specific facts 
and questions you have presented. 

Sincerely, 

.~~~~ 
·Richard H. Austin 
Secretary of State 
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