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This is in response to your inquiry concerning applicability of the lobby act 
(the "Act"), 1978 PA 472, to city officials and employees. 

"Lobbying" is defined in section 5(2) of the Act (MCL 4.415) as "colllllunicating 
directly with an official in the executive branch of state government or an 
official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or administrative action." 

Pursuant to sections 5(4) and 7(1) of the Act (MCL 4.417) , a city is required to 
register as a lobbyist if the city contracts for a lobbyist agent or if, in any 
12 month period, it expends more than $1,000 for lobbying or more than $250 for 
lobbying a single public official. In addition, a person who lobbies on behalf 
of the city is required by sections 5(5) and 7(2) to register as a lobbyist 
agent upon receiving "compensation or reimbursement of actual expenses, or both, 
in a combined amount in excess of $250.00 in any 12-month peripd for lobbying", 
unless the person is specifically excluded from the Act's regi~tration and 
reporting requirements. 

Persons who are exempt from the Act are identified in section 5(7) , which states 
in re1 evant part: 

MS .. 43 '(1/171 

"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensaffon, other than that provided by law for the office. 

(c) For the purposes of this act, subdivision (b) shall not 
i nc1 ude: 

(ii) Employees of townships, 
,~ boa rds. i, 

C',,} 
~' 

" 

(emphasis added) 
villages, cities, counties or school 
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You do not dispute that elected officials of local government are excluded from 
the Act by section 5(7) (b). However, you point out that appointed officials are 
frequently considered employees of their political subdivisions. Therefore, you 
ask whether an appointed local official, such as a city manager, who is also a 
government employee is deemed a public official or an employee for purposes 
of the Act. 

"Elected or appointed publ ic officials of state or local government" is not 
defined in the Act. However, rule 1(1) (c) (1981 AACS R4.411) provides: 

"Rule 1. (1) As used in the act or these rules: 

(c) 'Elected or appointed public officials of state or local 
government' means officials whose term of office is prescribed by 
statute, charter, ordinance, or the state constitution of 1963 or who 
serve at the pleasure of their appointing authority." 

Research indicates that the office of city manager is prescribed by charter. A 
typical city charter also provides that a city manager shall not serve a fixed 
term of office but shall serve at the pleasure of the manager's appOinting 
authority. City managers whose offices are established in this manner are 
therefore "appoi nted pub 1 i c offi ci al s of • • . 1 oca 1 government" who are not 
required to register as lobbyist agents unless they are brought back into the 
Act as employees under secti on 5( 7) (c) (i i) • 

Section 5(7) (c) (ii) creates an exception to the exemption found in section 
5(7) (b). That is, subsection (7) (c) (iil specifically states the exemption for 
public officials found in subsection (7) (b) does not include employees of 
townships, villages, Cities, counties or school boards. As you pOint out, the 
effect of section 5(7) (c) (ii) on persons who are both appointed public officials 
and employees is unclear. This uncertainty must be resolved by examining the 
Act's language to ascertain the intention of the legislature •. , 

~" . .. 
Section 5(7) (b), in a single phrase, exempts both state and local publ ic offi­
cials. Therefore, it appears that section 5(7) (b) was intended to exclude local 
public officials holding positions similar to those held by exempt state offi­
cials. 

The exemption carved by section 5(7) (b) for appointed state officials who are 
also employees is relatively clear. Although "elected or appointed public offi­
cial of state ••• government" is not itself defined in the Act, section 6(2) 
(MCl 4.416) provides that a "public official" is "an official in the executive 
or legislative branch of state government." Officials in the executive and 
legislative branches are defined in sections 5(9) and (10) to include elected or 
appointed state officeholders and employees serving in non-clerical, policy­
making capacities who are not under civil service. Thus, the Act implies that 
policymaking employees of state government who are not under civil service are 
public officials and not employees for purposes of the Act. As such, they are 
not requi red to regi ster as 1 obbyi st agents. 

'~t 
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This analysis indicates that policymaking employees of local government who are 
public officials as defined in rule 1(1) (c) are "elected or appointed public 
offi ci a 1 s of . • • 1 oca 1 government." However, they are excl uded from the Act 
by section 5(7) (b). As in the case of state pol icymakers, they are not brought 
back into the Act by section 5(7) (c) because the Act does not consider them to 
be employees of their political subdivision. 

In a letter to Senator Ed Fredricks, dated December 7, 1983, the Department 
indicated that a person serves in a policymaking capacity if the person's duties 
are without specified boundaries and include discretion or authority in matters 
involving governmental action. A city manager's duties are of broad scope and 
include the authority to commit the city to a certain course of action. As 
noted previously, a city manager is also an appointed local official who, pur­
suant to charter, serves at the pleasure of the appointing authority. 
Consequently, a city manager is a public official who is not subject to the 
Act's registration and reporting requirements, provided the city manager 
receives no additional compensation for lobbying and the lobbying is in the 
course or scope of office. 

This response is for information and explanatory purposes only and does not 
constitute a declaratory ruling. 

Very tr y yours, 

Phillip T. 
Di rector 

7· 
Office of Hearings and Legislation 
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