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This is in response to your inquiry regarding the application of the lobby act 
(the Act), 1978 PA 472, as amended, to lobbyists and lobbyist agents who 
provide public officials with tickets and transportation to sporting events. 
Specifically, you indicate the following: 

"Common Cause has knowledge and belief that a number of 
a$~oclations and corporations, which are lobbyists under the 
MI~hlgan law, own Dr lease boxes at the Palace of Auburn Hills, 
the site of Detroit Piston basketball games. 

It is our understanding that public officials in Michigan have 
?crprt.rl Invitatlnr< tr attend sporting events, like Detroit 
Pi<t0r. basketball g~n'~·. ,. the guests of lobbyist agents employed 
~y pither corporations, associations or multi-client lobbying 
firms,1I 

y"" .<~ 1>('1'1 a ticket admittipg a public official to a private box at a stadium 
or ~'e"" should be valued "since an individual ticket to a private box is not 
s01~ to thp general public iI( the box office." You also ask how 
tro!'<roll'll ion should be val!!p.ri I f a lobbyist agent transports one or more 
PI,!> I j,' ,,(flrials in " rh.>tp.red limousine or bus or in the lubhyist agent's 
priv~lo vQlljcle. 

The vailip of the ticket and transportation is significant bucause section 
11(2) of the Act (MCl 4.47 1) orohibits a lobbyist or lobbyist agent from 
givino a gift to an official in the legislative or executive branch of state 
govern~ent. Pursuant to sections 4(1) and 19a of the Act (Mel 4.414(1); MCl 
4.429.1, "~ifl" means anything having a value which exceeds $36.00 in anyone 
month p~rl(.d. 

The prpji'llinary issue raised hy your inquiry is whether the value of the. 
lic~pt ,,,,j transportation 't""ll~ ~~ combined when calculating whether the 
Mon."rv 'I.reshold establi5hr~ hv s~ctions 4(1) and 19a has been met. This 
iss». h,· "n\ he en previOl'<'Y '-1dr~ssed. 1!00~ever, with respect to financial 
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transactions, the Department has consistently stated that certain expenditures 
must be combined to determine whether a particular exchange is a reportable 
financial transaction. 

"Financial transaction" is defined in section 3(3) of the Act (MCl 4.413) as a 
"loan, purchase, sale, or other type of transfer or exchange of money, goods, 
other property, or services for value." Pursuant to section 8(1)(c) (Mel 
4.418) and section 19a, any financial transaction having a value of at least 
$725 between a lobbyist or lobbyist agent and a public official or a member of 
the public official's immediate family must be reported. 

The Department has indicated that when a lobbyist or lobbyist agent pays an 
honorarium and travel costs for a public official to participate in an event, 
the cost of the honorarium, travel and lodging must be combined to determine 
if the financial transaction reporting threshold has been met. (Interpretive 
statements issued to John Cavanagh, March 8, 1990; then Representative Vernon 
Ehlers, January 27, 1984; and former Speaker Gary Owen, February 7, 1984.) In 
an interpretive statement issued to you on September 24, 1991, the Department 
indicated that travel costs paid by a lopbyist or lobbyist agent on behalf of 
a member of the public official's immediate family who accompanies the 
official to a speaking engagement or similar event must be included in this 
calculation. The interpretive statement explains that the Act does not 
provide for separate reporting thresholds: 

"The Legislature clearly determined that any financial transaction 
of $700.00 [in 1991) or more between a lobbyist or lobbyist agent 
and a public official's i~nediate family member could potentially 
influence the public official and must therefore be reported. The 
intent to fully disclose such potential influence would be 
seriously undermined if a lobbyist could avoid reporting travel 
and accommodation costs by creating an artificial distinction 
between travel costs paid for a public official and travel costs 
paid so that the official's family could accompany the official to 
the same event. Therefore, in answer to your question, the travel 
and accommodation costs paid by a lobbyist or lobbyist agent for a 
public official and members of the public official's immediate 
family must be combined when determining whether the $700.00 
threshold for reporting a financial transaction has been meL" 

Unlike financial transactions, which are permissible but must be reported, 
gifts from lobbyists and lobbyist agents to public officials are prohibited 
and subject to criminal penalties. This prohibition cannot be avoided by 
attempting to create a similar artificial distinction between the cost of a 
ticket and the cost of transportation to the same event. Therefore, a 
lobbyist or lobbyist agent may not provide a ticket and transportation to an 
event if the combined value of the ticket and transportation exceeds $36.00. 

Turning to your questions, you first ask how the value of a ticket admitting a 
person to a private stadium or arena box should be determined. The Department 
has b~=~ unable to obtain information regarding the value of tickets assigned 
to owners of suites in the Palace of Auburn Hills. However, the value of a 
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licket admitting a person to a private suite is clearly greater than a liLk~l 
available to the public. 

A ticket sold to the public simply admits the ticket holder to the event. A 
person holding a ticket to a private suite is not only admitted to the event, 
but the ticket holder has exclusive access to a private area af the arena. 
The private ticket holder then enjoys amenities not available to others in the 
arena. Therefore, absent specific Information regarding the value of tickets 
assigned to suite holders, a ticket to a suite should be assigned the ticket 
price of the most expensive ticket available to the public. 

Your second question Is whether the value of a ticket given to a public 
official by a lobbyist agent can be allocated to the number of lobbyists lile 
agent is representing. Section 11(2) prohibits both lobbyis'(;£ and lobbyist 
agents (or anyone act ing on their behalf) from giving a gift to a publ ie 
official. It does not matte)' who paid for the gift; a lobbjist agent may not 
give anything valued in excess of $36.00 to a public official. Therefore, the 
value of an item cannot be allocated between the lobbyists or clients a 
lobbyist agent represents. 

Allocation of an item's value Is permissible, however, when the same item is 
g'!ven to two or more individuals. As explained in an interpretive statement 
I ssued to Speaker Owen on February 7, 1984: 

"Where a gift is given to more than one person which includes a 
public official, i.e., a public official and spouse, then the gift 
will be deemed to be shared equally among all members of the group 
and the 'share' of the public official must not be of value 
exceeding [$36.00) in any I-month period." 

This principle also applies to an item given to two or more public officials. 
Therefore, in answer to your third question, if a lobbyist agent charters a 
1 imousine or bus, the cost of the 1 imousine or bus is allocated to the number 
of public officials transported to the event. If the value of each public 
official's allocated share of the transportation cost is more than $36.00, the 
provision of transportation is prohibited. 

Finally, you ask how the value of transportation should be determined if tile 
lobtJyist agent uses his or her own vehicle. If the lobbyist agent is 
reimbursed fDr the trip, the actual amount of the reimbursement is allocated 
to the numbs I' of officials for whom transportation is provided. If there is 
no reimbursement, it is reasonable to use the Internal Revenue Service 
standard mileage rate for business deductions (currently 27.5 cents per mile) 
to ascertain the value of this transportation and divide that total by the 
number of officials transported to the event. 

It should be noled that If one or more items are provided to a single public 
official, the total value of the exchange may not be allocated if the public 
official directs or controls the subsequent disposition of the item. For 
example, if four $10.00 tickets are given to a single public official and the 
offi~ial controls the subsequent use of the tickets, the benefit and thus 
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value of the item given to the official is $40.00. In these circumstances, 
the cost of the tickets cannot be allocated to other persons, and a lobbyist 
or lobbyist agent is prohibited from giving the tickets to the public 
official. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling because a ruling was not requested. 

ger truly yours, 

'17~ 
Phillip T. Frangos 
Deputy Secretary of State 
State Services 


