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StATE oF MICHIGAN
Terri LynN LAND, SECRETARY OF STATE

DEPARTMENT OF STATE

LANSING

January 13, 2010

Andrew C. Richner

Clark Hill PLC

500 Woodward Avenue, Suite 3500
Detroit, Michigan 48226

Pear Mr. Richner:

The Department of State (Department) acknowledges receipt of your correspondence dated
October 9, 2009, in which you asked the Department to issue a declaratory ruling pursuant to the
Michigan Campaign Finance Act (MCFA or Act), 1976 PA 388, MCL 169.201 et seq.,
concerning a candidate committee’s disposition of funds upon its termination. A copy of your
request was published on the Department’s website on October 14, 2009 yet no written
comments were submitted.

The Department is authorized to issue a declaratory ruling if the person requesting the ruling is
an interested party, provides a reasonably complete statement of facts and a succinet description
of the legal question presented, and makes the request in the form of a signed writing. MCL
24.263, 169.215(2). The omission of a reasonably complete statement of facts from your
correspondence precludes the Department from granting your request for a declaratory ruling;
however, the Act requires the Department to issue an interpretive statement “providing an
informational response to the question presented” as a substitute. MCL 169.215(2).
Accordingly, the Department offers the following interpretive statement in response to your
request.

You asked, “whether a candidate committee may give unexpended funds to an organization that
is tax exempt under Section 501(c)(4} of the Internal Revenue Code (‘IRC’) and that
compensates a spouse or child of the candidate for services performed on behalf of the

orgamzation.”

The provision governing the disbursement of a candidate committee’s surplus funds, MCL
169.245(2)(b), permits the transfer of such funds “[u]pon termmation ... to a tax exempt
charitable organization, as long as the candidate does not become an officer or director of or
receive compensation, cither divectly or indirectly, from that organization.” The limitation

' The Act also authorizes a candidate committee, upon termination, o returni its excess funds to confributors or
confribute to a political party committee, legislative caucus commitiee, independent committee, or a ballot question

committee, MCL 169.245(2)(a)-(g).
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which prohibits a candidate commitiee from donating unexpended funds to a charitable
organization that appoints the candidate as an officer or director, or compensates him or her
directly or indirectly, was added by 1996 PA 590. This amendment was designed in part to
prevent a candidate from using candidate committee funds to personally enrich himself or
herself, “directly or indirectly,” when terminating the candidate committee.

1t is reasonable to presume that compensation paid by the recipient charitable organization to a
candidate’s spouse or dependent child will always benefit the candidate, whether the benefit
derived by the candidate is direct or indirect. In these circumstances, the candidate may not
transfer unexpended funds to that charitable organization. On the other hand, it is possible that a
candidate would not benefit from compensation paid to a non-dependent child or to a child who
does not reside in the same household as the candidate. The transfer of unexpended funds could
be allowed depending upon the specific facts of each case.

The foregoing represents the Department’s informational response to the question you presented.

Brian DeBano
Chief of Staff / Chief Operating Officer




