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Mr. Steven R. Bartholomew, Treasurer

McCollough-Michigan Committee

P.0. Box 10039 '
Lansing, Michigan 48901

Dear Mr. Bartholomew:

This is in response to your letter requesting an interpretation from the
Department concerning the legality of certain expenditures which the
McCollough-Michigan Committee is planning to make from public funds

received pursuant to P.A. 388 of 1976 ("the Act"). In terms of the Act,

you ask whether intended expenditures will constitute "qualified campaian
expenditures” as defined and 1imited in Section 66 of the Act (MCLA § 169.226).

The expenditures for which you wish to apply public monies are costs incurred
in polling and graphics, consulting fees and expenses related to polling,
computer services, fees and expenses for fundraising consultants, printing
costs, and the purchase of television production equipment. As to the latter,
it is the Department's understanding you intend to sell the equipment when
you have no further need for it.

The Department is of the opinion the above enumerated expenditures, as
described in your letter, constitute qualified campaign expenditures as
provided in the Act. However, it should be noted the Act defines qualified
campaign expenditure as not including a portion of any salary or wage to an
individual in excess of $2,000.00 per month.

With respect to the television production equipment, upon selling the equipment
the proceeds should be returned to the candidate's public funding account.
Retention of the equipment or proceeds from the sale of the equipment would
violate the provisions of the Act.

Further, it should be noted that payment received from the state campaign
fund for expenditures in the primary may not be used for expenditures in

the general election. This requirement is imposed by Section 66 which states
"Payment received from the state campaign fund for expenditures in one
election shall not be used for expenditures in a subsequent election."
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In view of the fact your letter was general in nature and lacked the
specificity required by Section 63 of the Michigan Administrative
Procedures Act (MCLA § 24.263) which establishes the criteria for re-
questing and issuing a declaratory ruling, this response may be con-
sidered as informational only and not as constituting a declaratory

ruling.
Very trgly yours,

. :7- ‘<7ALAL¢E7';4———~
Phillip T. Frangos, Director

Office of Hearings and Legislation
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