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April 6 ,  1378 

Honorable Robert Holmes Bell 
Michigan D i s t r i c t  Judges Association 
407 N .  Cedar S t r ee t  
Mason, Michigan 48884 

Dear Judge Be1 1  : 

This i s  in response t o  your request f o r  a  declaratory ruling concerning 
the app l i c ab i l i t y  of the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976 ( " t he  Act") ,  
to  the  Michigan D i s t r i c t  Judges Association. 

The f a c t s  you present  concerning the Associat ion's  a c t i v i t i e s  a re  l imi ted .  
I n  a  September 12,  1977, l e t t e r  t o  Glor ie t t a  Hill of the Department's s t a f f ,  
you s t a t e  the  Association has from time t o  time purchased fundraising t i cke t s  
f o r  benef i t s  sponsored by committees established by s t a t e  l e g i s l a t o r s .  You 
indica-te in a  November 8 ,  1977, l e t t e r  t o  John T. Turnquist,  also a  member of 
the Departn~ent's s t a f f ,  the  Association does not in any form attempt t o  
influence the  act ions  of voters in any matter concerning a  candidate o r  any 
ball o t  proposal . 
Section 63 of the  Michigan Administrative Procedures Act ( M C L A  § 24.263), 
which es tabl ished the  c r i t e r i a  f o r  requesting and issuing a  declaratory 
ru l ing ,  requires a  person requesting a  rul ing t o  accompany the request  with 
a  precise  statement of f a c t s .  The lack of information accompanying your 
inquiry precludes a  response by the Department a t  t h i s  time t o  your request 
f o r  a  declara tory  ru l ing .  However, several sections of the Act a r e  d i rected 
to  your a t t en t i on .  

Section 4 of the Act defines "contribution" as "a payment, g i f t ,  subscr ip t ion,  
assessment, expenditure,  con t rac t ,  payment f o r  se rv ices ,  dues, advance, fo r -  
bearance, loan,  donation, pledge o r  promise of money o r  anything of ascer ta in-  
ab le  monetary value, whether o r  not conditional or  legal l y  enforcedble, o r  a  
t r ans fe r  of anything of asce r ta inab le  monetary value to  a  person, made fo r  the 
purpose of influencing the nomination o r  e lec t ion of a  candidate, o r  f o r  the 
qua] i  f i c a t i o n ,  passage, o r  defeat  o f  a  ba l lo t  question. " The provision 
proceeds to  s t a t e  "Contribution includes the purchase o f  t i cke t s  o r  payment 
of an attendance f ee  f o r  events such as dinners,  luncheons, r a l l i e s ,  t e s t i -  
monials, and s imi la r  fund ra i s ing  events . . . "  
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Section 6 of the Act (MCLA S 169.206) defines "expenditure" as "a payment, 
donation, loan, pledge, or promise of payment of money or anything of 
ascertainable monetary value for goods, materials, services, or facilities 
in assistance of, or in opposition to, the nomination or election of a 
candidate, or the qualification, passage, or defeat of a ballot question." 
This provision also states that "Expenditure includes a contribution or 
a transfer of anything of ascertainable monetary value for purposes of 
influencing the nomination or election of any candidate ..." 

"Committee" is defined in Section 3 of the Act (MCLA S 169.203) as "a person 
who receives contributions or makes expenditures for the purpose of influencing 
or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination 
or election of a candidate, or the qua1 ification, passage, or defeat of a 
ballot question, if contributions received total $200.00 or more in a calendar 
year or expenditures made total $200.00 or more in a calendar year. An 
individual, other than a candidate, shall not constitute a committee." 

Section 3 indicates an elected officeholder is a candidate for reelection to the 
same office for purposes of the Act. Section 21 of the Act (MCLA § 169.221) 
requires a candidate to form a committee and designate an official depository 
into which all receipts for his or her campaign must be deposited, and from which 
all campaign disbursements must be withdrawn. 

In view of the foregoing definitions, the purchase of a ticket to a fundraiser 
sponsored by the candidate committee of a state legislator is a contribution 
to the candidate committee made for the purpose of influencing the legislator's 
reelection. The recipient candidate committee must report the ticket purchase 
as a contribution pursuant to the provisions of Section 26 of the Act  
(MCLA 5 169.226). 

An organization which purchases tickets to fundraisers sponsored by legislators' 
candidate committees i s  itself a committee for purposes of the Act provided 
such expenditures total $200.00 or more in a calendar year. As a committee, 
the organization must report the purchase of tickets as an expenditure consistent 
with the reporting requirements of Section 26. 

Monies received by the organization from its individual members must be identified 
as to source only with respect to that portion which is used by the organization 
for expenditures pursuant to the Act. Section 26 requires the reporting cornittee 
to identify in total amount those contributions to it of $20.00 or less. The 
makers of individual or aggregate contributions exceeding $20.00 must be identi- 
fied as to name, street address, amount contributed, date on which each con- 
tribution was received by the committee, and cumulative amount contributed for 
the election covered by the report. The Act requires the occupation, employer, 
and principal place of business to be stated for each maker of an individual 
or aggregate contribution in excess of $200.00. Section 26 inlposes several 
additional reporting requirements. 
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An individual member of a committee who makes a contribution to the committee 
is not himself or herself a committee solely by virtue of the contribution, 
even though it may total $200.00 or more in a calendar year. Section 3, quoted 
previously, expressly indicates an individual, other than a candidate, shall not 
constitute a committee. 

As indicated previously, this response may be considered as informational only 
and not as constituting a declaratory ruling. 

Very trljly yours, , * 7. L7v-. 
Phillip T. ranqos, Director ., - 

Office of Hearings and Legislation 
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