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June 19, 2013 

 

Elliot S. Berke 

McGuire Woods LLP 

2001 K Street NW 

Washington, D.C.  20006-1040 

 

Dear Mr. Berke: 

 

The Department of State (Department) acknowledges receipt of your letter dated April 12, 2013, 

in which you requested a declaratory ruling or interpretive statement regarding the Department’s 

interpretation of the Michigan Campaign Finance Act (MCFA or Act), 1976 PA 388, MCL 

169.201 et seq.  A copy of your request was published on the Department’s website beginning 

April 17, 2013, and the Department received one letter from Mr. Robert S. LaBrant of The 

Sterling Corporation in response to our solicitation for public comment. 

 

Your request includes a series of questions concerning the ability of candidates to participate in 

fundraising events for independent expenditure political committees (Super PACs), particularly 

in view of the Federal Election Commission’s adoption of regulations governing candidates’ 

involvement in such events.     

 

Under the MCFA and Administrative Procedures Act (APA), 1969 PA 306, MCL 24.201 et seq., 

the Department is authorized to issue a declaratory ruling if an interested person submits a 

written request that includes a reasonably complete statement of facts and a succinct statement of 

the legal question presented.  MCL 24.263, 169.215(2).  Although a factual statement was 

omitted from your request, the Act requires the Department to issue an interpretive statement 

“providing an informational response to the question[s] presented” as a substitute.  MCL 

169.215(2).  Accordingly, the Department offers the following interpretive statement in response 

to your request. 

 

The concept of an “independent expenditure political committee” originates from Citizens 

United v Federal Election Commission, 130 S Ct 876, 175 L Ed 2d 753 (2010), in which the 

United States Supreme Court held that section 54(1) of the MCFA is unconstitutional to the 

extent that it prohibits independent expenditures by corporations, labor unions, and domestic 

dependent sovereigns (“covered entities”).
1
  The Court’s decision was based in part on its 

conclusion that “independent expenditures do not lead to, or create the appearance of, quid pro 

quo corruption.”  Citizens United at 910. 

                                                 
1
  Citizens United left undisturbed the provision of section 54(1) that prohibits covered entities from making direct 

contributions to committees that support or oppose candidates, which in Michigan include candidate committees, 

independent committees, political committees (other than independent expenditure political committees), political 

party committees, and legislative political party caucus committees. 
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To ensure that the general treasury funds of corporations, unions, and Tribes are segregated from 

funds that could be used to directly support or oppose candidates, the Department requires a 

covered entity to register as an independent expenditure political committee after spending 

$500.00 or more for independent expenditures made in support of or opposition to candidates.  

These independent expenditures must not in any way be directly or indirectly “coordinated” with 

any candidate, candidate committee, political party, or political party committee.  Michigan 

Chamber of Commerce v Land, 725 F Supp 2d 665 (WD MI, 2010).     

 

The Michigan Chamber decision essentially inserts the federal definition of independent 

expenditure into Michigan law, holding that the Department is authorized to enforce the MCFA’s 

ban on corporate, labor union, or tribal expenditures “where those expenditures are in any way 

coordinated with any candidate or the candidate’s campaign committee, political party, or 

political party committee.”  Michigan Chamber at 700.  The court defined the term 

“coordinated” as an expenditure which is, (1) “made in concert or cooperation with or at the 

request or suggestion of such candidate, the candidate’s authorized political committee, or their 

agents, or a political party committee or its agents” as provided by 2 USC 431(17), or (2) “made 

at the direction of, or under the control of, another person” under MCL 169.209(2), or (3) one 

which meets neither of these definitions, but nonetheless “constitutes quid pro quo corruption or 

reasonably fosters the appearance of quid pro quo corruption.”  Id. 

 

While the Michigan Legislature has not enacted amendments to the MCFA to establish 

independent expenditure political committees or expand the definition of “independent 

expenditure” to include coordinated activity, under Citizens United and Michigan Chamber of 

Commerce, the Department must refer to federal law when considering the extent to which the 

MCFA governs the activities of independent expenditure political committees. 

 

Your request poses the following questions: 

 

1.  “May a Michigan state or local candidate or officeholder attend, speak at, or be a 

featured guest at a Michigan Super PAC fundraising event?” 

 

2.  “May a Michigan state or local candidate or officeholder solicit any funds that are 

subject to the limitations, prohibitions, and reporting requirements of the MCFA on 

behalf of a Michigan Super PAC?” 

 

3.  “May a Michigan state or local candidate or officeholder solicit any funds that are 

not subject to the limitations, prohibitions, and reporting requirements of the MCFA on 

behalf of a Michigan Super PAC?” 

 

4.  “Are there any additional restrictions or prohibitions on a state or local candidate or 

officeholder when participating in activities for a Michigan Super PAC?” 

 

The MCFA is generally silent with respect to the fundraising and solicitation practices of 

committees, with the following exceptions: (1) committees other than political party committees 

are required to disclose certain fundraiser event activities, MCL 169.226(1)(d); and (2) separate 

segregated funds are restricted in the classes of individuals from whom contributions may be 

solicited, MCL 169.255.  In addition, the MCFA authorizes two or more persons (who are not 
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individuals) to hold a joint fundraising event provided that all receipts and expenses of the event 

are shared proportionally.  MCL 169.244(4).   

 

Your request cites a federal regulation, 11 CFR 300.64, and a Federal Election Commission 

Advisory Opinion, No. 2011-12, specifically governing the fundraising practices of federal 

candidates and Super PACs which have no parallel in Michigan law.  Additionally, the court in 

Michigan Chamber did not address the issue of whether state and local candidates and 

officeholders in Michigan may engage in fundraising on behalf of Super PACs, as it was 

primarily focused on the treatment of communications as independent expenditures.  Given the 

absence of any legal authority in Michigan that restricts a candidate’s or officeholder’s ability to 

solicit contributions to an independent expenditure political committee, the Department 

concludes that state and local candidates and officeholders in Michigan may solicit contributions 

to independent expenditure political committees. 

 

Sincerely,   

 

 

 

 

 

 


