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September 28, 1981

Mr. Terry R. Black
200 Mill Street
Lansing, Michigan 48933

Dear Mr. Black:

This is in response to your inquiry as to whether a garage sale is a fundraising
event as defined in the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as amended.
You also inquire as to the status for purposes of the Act of a purchaser at a sale.

Section 7(4) of the Act (MCL 169.207(4)) defines "fundraising event® to mean

"an event such as a dinner, reception, testimonial, rally, auction, bingo, or
similar affair through which contributions are solicited or received by purchase
of a ticket, pavment of an attendance fee, donations or chances for prizes, or
through purchase of goods or services.” (Emphasis supplied). Section 4(1) (MCL
169.204(1)) defines "contributions" to mean "anything of ascertainable monetary
value made for the purpose of influencing an election.” Accordingly, since the
garage sale was held to raise money for an election campaign through the purchase
of goods, it is a fundraising event within the meaning of the Act's provisions.

You correctly point out that a person who donates an item to the committee, such
as a $25 toaster, is making a contribution in the amount of the fair market
value of the item. Thus the toaster is a $25 contribution by the donor whether
it is ultimately sold for $10, $25, or $50.

It is you contention that a payment by a purchaser at a garage sale fundraiser
becomes a contribution only insofar as it exceeds the fair market value of the
item purchased. In other words, you maintain an individual who pays $25 to
purchase a radio worth $25 at fair market value is not a contributor to the
sponsoring candidate committee. You indicate if the same individual purchases
the same radio for $50, then the purchaser contributes $25 and not $50. You
state, "Persons shouid not be reported as contributors to the campaign if they,
in fact, recejve value equal to Or greater than their payments. They have made
no contribution; they've simply purchased property."

In a letter to Mr. Michael Hutson on September 20, 1978, the lepartment stated
that for fundraising events a comnittee must treat the gross amount of each
contribution as a contribution and not merely the net proceeds after deducting
expenses. In other words, the fair market value received by the contributor at
a fundraising event is irrelevant to the total amount contributed by the con-
tributor to the sponsoring committee. Consequently, in your example of the $25
radio, the contribution is $25 if the contributor pays $25 for it.
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The principal purpose of the Act is to insure disclosure of the financial trans-
actions of a campaign. The Act does not insure that a fundraising event, or for
that matter an entire campaign, is a profitable occurrence. A candidate committee
may sell a $200 watch, provided by a contributor, to a purchaser for $25 at a
fundraising event, so long as there is compliance with the Act's recording and

reporting requirements.

Any money given at the fundraising event is a contribution to the committee spon-
soring the event. This does not mean, however, that the name and address of the
purchaser must be obtained by the committee. Although the Act prohibits anonymous
contributions, section 41(3) (MCL 169.241(3)) provides that a contribution of $20
or less received as the result of a fundraising event is not considered an anonymous
contribution. Section 41(4) (MCL 169.241(4)) makes it the responsibility of the
contributor to report his or her name, address, and total amount contributed, in
the instance where aggregate contributions to the committee exceed $20 in any
calendar year. It should be noted however, that section 26(f) (MCL 169.226(f))
requires the recipient committee to report the total of these contributions.
Reference is made also to section 41(1) (MCL 169.241(1)) which prohibits cash
contributions over $20. Finally, a garage sale fundraiser must be advertised

as such, and contributors must be made aware of how much and to whom they are

contributing.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,
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Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings & Legislation
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