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Mr. Ray H. Boman

Ostrowski, Wilson, Belanger & Boman, P.C.
11220 Whittier Avenue

Detroit, Michigan 48224

Dear Mr. Boman:

This is in response to your letter requesting an interpretation as to the
applicability of the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976, as amended
("the Act"), to a committee which amends its statement of organization
after the due date of a required filing in order to secure an exemption
from the Act's provisions requiring that filing. .

You state that “for a number of reasons" you did not think it necessary

to file the annual campaign statement which was due on June 30, 1978. You
indicate you were informed by letter on July 6, 1978, that you were required
to file, and on July 14, 1978, you filed your required statement under protest.
It is your opinion that since you amended your committee's statement of
organization on July 10, 1978, to indicate the committee did not receive or
expend an amount in excess of $500.00, you were exempted from the requirement
of filing ‘the annual campaign statement.

Section 24(4) (MCLA s 169.228) states, "When filing a statement of organization

a committee may indicate in a sworn statement that the committee does not expect
for each election to receive an amount in excess of $500.00 or expend an amount

in excess of $500.00." '

Section 35(4) (MCLA s:169.235) provides a committee filing a sworn statement
pursuant to Section 24(4) need not file a statement in accordance with Section 35(1)
which requires the filing of an annual campaign statement. If a committee receives
or expends more than $500.00 during a period covered by a filing, the committee is
subject to the Act's filing requirements.

Your committee's statement of organization was not amended to allow for the
exemption provided by Section 35(4) until July 10, 1978, ten days after the
annual statement was due. This amendment may allow exemption from filing in
1979 if all other criteria are met; however, amendment of the statement of
organization does not operate rétroactively to exempt a committee from prior
filing requirements. Consequently, your committee should have filed an annual
campaign statement and late filing fees were appropriately applied.
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This response may be considered as informational only and not as constituting
a declaratory ruling.

Phillip T. Frangos, Director
O0ffice of Hearings and Legislation
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