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April 26, 1982

|
Honorable Nartin . Bulh {
fichioan State Representative
ttineteenth District
The Capitol Buildinn
Lansing, itichigan 48909

Dear Pepresentative Buth:

This is in response to your letter requesting a'dec]aratqry ruling with respect

to the officeholder expense fund provisions of the Campaign Finance Act (the

"Act"), 1976 PA 383, as amended. o \
|
]

Specifically you ask whether an of ficeholder can accept contributions to an
officehnlder expense fund (0.E.F.) from a corporation and whether there are
limits on the amount of such contributions.

G.[.F.'s were created by section 49 (MCL 169.249) of the Act which reads as
follows:

"Sec, 49. (1) An elected public official may establish an officeholder
expense fund. The fund may be used for expenses incidental to the person's
office. The fund may not be used to make contributions and expendituras to
further the nomination or election of that public orficial.

(2) The contributions and expenditures made pursuant to subsection (1) are
not exempt from the contribution Timitations of this act but any and all
contributions and expenditures shall be recorded and shall be reported on
forms provided bv the Secretary of State and filed not later than January
31 of each vear and shall have a closing date of January 1 of that year.

() A verson who knowinglv violates this scction is auilly of a mis-
demednor and shall be punished by a Fine of not more than 51,000.00 or
inmrisoned for not more than 90 days or both." '

Previously in a letter to Senator fary Corbin, a copy of which is enclosed, the
Department o State expressed its view that an 0.L.F. may receive corporate
donations. In the Corbin letter of February 1, 1980, it was also indicated that
an 0.E.T. which had been the recinient of corporate funds would be precluded
Tros purchasing tickets to the Fund raising events of other candidates. An
O.1.1. which has received corporate donalions is "tainted" when it comes to
nurchasing tickets to the fund raising events of other candidates. Since the
Corbin letter was issued the Department's views with respect to corporate dona-
Lions to O0.E.F.'s have not changed,
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You also ask about limits on donations to 0.E.F.'s. Section 49(2) states that
"The contributions and expenditures made pursuant to subsection (1) are not
exempt from the contribution limitations of this a¢t . . . ."

Section 52(1) of the Act sets forth vardous limitations on contributions as
follows:

"Sec. 52. (1) A person other than an independent committee or a political
party committee shall not make contributions to a candidate committee of a
candidate for state elective office which, with respect to a single elec-
tion, are more than the following:

(a) $1,700.00 in value for a candidate for state elective Off]CC other

than the office of state legislator.

(b) 3450.00 in value for a candidate for state senator.

(c) $250.00 in value for a candidate for state representative."

These limitations are based on the election cycle. Thus it appears that even
though the 0.E.F. is not to be used to support the election of the public offi-
cial who sponsors the 0.E.F., the contributors to the fund may not exceed the.
1imits established by section 52 on a per election basis.

The Act makes this quite explicit and does not adopt the annual cycle utilized
for reporting 0.E.F. activity. A donor is limited to 3250.00 in donations to a
state representative's 0.E.F. for ecach election period for that office. For
example, between November 5, 1980 and August 3, 1982, a person could donate
$250.00 to the 0.E.F. of a state representative. Between August 4, 1982 and
November 2, 1982 the same person could contribute up to $250.00. For those
public officials who are elected for longer terms there would be correspond-
ingly longer period between a general election and a primary. Tor a state
senator or the governor the period could be 45 months during which a contributor
would be limited to $450.00 and $1,700.00 in donations respectively.

Exceeding the limitations set forth in section 52 is a violation by the donor
which upon conviction could result in up to 90 days in jail and/or a fine of up
to $1,000.00.

The preceeding information relates only to 0.E.F.'s. A person who donates to
an 0.E.F. is not precluded from making otherwise lawful contributions to an
officeholder's campaign committee.

Thin response is informational only and does nolt canstitule a declaratory ruling.

A dectavalory vuling is nol being issued because your requesl did nol include a
spectlic selof Tacks,

Very //]y yours, .
/7( /7 ( ,A;4i/vk7 L

Phillip 7. Franqgos, Director
OFfice of Hearings and Leqgislation
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