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Thelma Castillo

4958 Heather Drive
Building 6-109

Dearborn, Michigan 48126

Dear Ms. Castillo:

This is in response to your request for an interpretive statement regarding
the applicability of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as
amended, to the solicitation of attorneys by a separate segregated fund.

Specifically, you state:

"A hypothetical profitable law firm corporation
has established a separate segyregated fund to be used
for pelitical purposes. The law firm understands that
[Michigan's law] allows officers, directors and
employees whom (sic) have policy making, managerial,
supervisory or administrative responsibilities to
contribute to the fund. However, the law firm requests
an interpretive statement regarding the meaning of
'professional responsibilities,’ Does the word
‘professional’ allow all the attorneys in the law firm
to contribute to this separate segregated fund or does
it only allow the partners to contribute to this
Separate segregated fund?”

Pursuant to rule 6 of the administrative rules promuigated to implement the
Act, 1979 AC R169.201, et seq, the Secretary of State may issue a
declaratory ruling as to the applicability of the Act to an actual state of
facts. If the facts, though actual, are lacking in specificity the
Department will issue an interpretive statement in lieu of a ruling. The
Department 1is wunable to issue a specific response to a hypothetical
question. However, the following general discussion is offered for your

benefit.
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The solicitation of contributions to the separate segregated fund of a
profit corporation is governed by section 55(2) of the Act (MCL 169.255).

This section provides:

“Sec. 55. (2) Contributions for a fund
established. by a corporation or joint stock company
under this section may be solicited from any of the
following persons or their spouses:

"(a) Stockholders of the corporation.

“(b) Officers and directors of the
corporation.

“(c) Employees of the corporation who have
policy making, managerial, professional,
supervisory, or administrative nonclerical
responsibilities.”

You ask whether attorneys who are not partners in the hypothetical law firm
are employees of the corporation having "professional responsibilities” who
may be solicited pursuant to section 55(2)(c).

The term “"professional responsibilities" 1is not defined anywhere in the
Act. However, it appears this provision includes the responsibilities of
persons who are licensed members of the legal profession. Therefore, an
attorney employed by an incorporated law firm to engage in the practice of
law is an employee who has professional responsibilities within the meaning
of section 55(2)(c). As such, the attorney may be solicited for
contributions to the corporation's separate segregated fund.

If construed 1in this manner, the Michigan Act 1is consistent with
regulations promulgated to implement the Federal Election Campaign Act.
Under federal law, a separate segregated fund established by a corporation
is prohibited from soliciting contributions from any person other than its
stockholders and their families and 1its executive or administrative
personnel and their families. "Executive.or administrative personnel" is
defined in 11 CFR § 114.1(c), which states in pertinent part:

“(c) ‘'Executive or administrative personnel’
means individuals employed by a corporation or labor
organization who are paid on a salary rather than
hourly basis and who have policymaking, managerial,
professional, or supervisory responsibilities.

"(1) This definition includes:

“(1) the individuals who run the
corporation's business such as officers,
other executives, and plant, division and
section managers; and
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"(i1) individuals following the
recognized professions, such as Tlawyers
and engineers."

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling. It should also be noted that your request for an interpretive
statement was received prior to the enactment of 1989 PA 95 and was
therefore not subject to the notice and written comment provisions of
the amendatory act.

Very truly yours,

Josegy 7 feargr—

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
517/373-8141
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