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Honorable John D. Cherry, Jr.
State Representative

309 W. Johnson Street

Clio, MI 48420

Dear Representative Cherry:

This is in response to your inquiry concerning the reporting requirements of the
Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended. The facts giving
rise to your inquiry are as follows:

"My candidate committee for State Representative sponsors an annual
fundraising event. This event is scheduled nearly a year in advance
of its actual date. During the course of the year, we pre-pay some of
the expenses of the event, e.g. hall deposit, entertainment deposit,
ticket printing.

Subsequent tc the payment of those expenses, I declared my candidacy
for a State Senate seat. Donations made by individuals attending the
event will be deposited by my State Senate candidate committee for use
in the State Senate campaign.*

You ask how your candidate committees should report expenditures and contribu-
tions made in connection with this fund raiser.

The reporting requirements for fund raising events are set out in section
26(g) of the Act (MCL 169.226). This section states:

“Sec. 26. A campaign statement of a committee, other than a politi-
cal party committee, required by this act shall contain the following
information:

(g) The total amount of contributions of $20.00 or less received
during the period covered by the campaign statement for each fund
raising event held during that period. The following information
regarding each fund raising event shall be included in the report:

(i) The type of event, date held, address and name, if any, of.the
place where the activity was held, and approximate number of indivi-
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duals participating or in attendance.

(1) The full name of each person who, through making a contribution
or expenditure in connection with the event, made a total contribution
of $20.01 or more, and the total of all such contributions. This
requirement is in addition to, and not in lieu of, the requirements of
this section relating to the recording and reporting of contributions.

(111) Moneys received in connection with the event or activity from
persons in amounts of $20.00 or less shall be listed by general cate-
gory such as tickets, beverages, bumper stickers, or other, and the
total of those contributions shall be recorded.

(iv) The gross receipts of the fund raising event.
(v) The expenditures incident to the event."

Ordinarily, expenses for a fund raising event are paid by a single candidate
committee and reported in one campaign statement. Indeed, section 44 of the Act
(MCL 169.244) prohibits one candidate committee from making such expenditures on
behalf of another candidate committee. However, there is nothing in section 44
which prohibits a State Representative from pre-paying certain expenses for an
annual fund raising event from his or her State Representative candidate commit-
tee. The subsequent formation of a Senate candidate committee does not trans-
form expenditures previously made by the State Representative committee into
contributions to the new account.

In these circumstances, the State Representative candidate committee should
report expenses it paid for the fund raiser prior to the organization of the
State Senate committee. Expenditures of more than $50.00 should be itemized on
schedule 1B of the campaign statement filed for the reporting period in
question, and expenditures of $50.00 or less should be reported on schedule 10.
The State Representative committee need not file a fund raiser report (schedule
1F). However, the campaign statement should clearly indicate the expenditures
were for a fund raising event held to benefit the State Senate candidate commit-

tee.

The Senate committee is required to report any debts it assumed and expenditures
it made in connection with the fund raising event after the committee was
formed. These items should be reported on schedules 18, 1D and 1€ of the cam-
paign statement covering the reporting period.

In addition, the Senate committee must complete a fund raiser schedule 1F
disclosing in item 13 the total cost of the event, including the expenses paid
by the State Representative committee. In the lower right hand corner of this
schedule, you should state the portion of the total cost paid by the State
Representative committee and incorporate by reference the campaign statement in
which these expenses are itemized. (You may wish to attach the appropriate
pages of the State Representative committee's statement). The Senate committee
should also report all receipts from the fund raiser by completing schedules 1A
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and 1F of the campaign statement.

It must be emphasized that this response is limited to the facts provided. The
following factors are stressed: 1) the candidate paid the expenses at a time
when the race for the Senate was not contemplated; 2) the eventual office the
candidate is running for is an office with a higher contribution Timit, thus
section 45(1) (MCL 169.2457) is applicable. (Section 45(1) permits the transfer
of unexpended funds from a State Representative candidate committee to a Senate
candidate committee if the committees are simultaneously held by the same per-
son. If the candidate were a local officeholder who decided to run for a state
elective office information provided in this response would not apply); 3) the
same principles would not apply to any officeholder who ran for governor and
applied for public funding of the campaign.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling. If you have further questions regarding this matter, please contact
Glorietta Flakes, Supervisor, Disclosure and Public Records Section, at
373-8558.

Very truly yours,

JL 7 Gy

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation
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