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January 24, 1984

S. James Clarkson
4000 Town Center, Ste. 1470-A
Soutnfield, Michigan 48075

Dear Mr. Clarkson:

This is 1n response to your ingquiry concerning the Campaign Finance Act (the
"Act"), 1976 PA 388, as amended. You requested a Deciaratory Ruling concerning
1iterature you contempiate sending toc other attorneys indicating that:

" . . . Many friends have asked me to run for re-election {to a judi-
cial position). I thought it best to first ask the lawyers if enough
share the same opinion.'

You go on to advise that, based upon your experience, " . . . I fee! that 1 can
serve in a way that would make the practice of law more of an enjoyment than a
tribulation. 1 hope that in the event I decide to 'throw my hat into the ring'
I can have your support.” You ask if circulating the literature described above
requires that you "comply with the identification and disclaimer requirements of
the . . . Act and establiishes me as a candidate, or whether this represents a
mere intention preliminary to determining whether to be a candidate" and there-
fore, compliance with the Act is not required.

A person becomes a candidate for purposes of the Act by falling within the defi-
nition of "candidate” found in the Act. Section 3{(1) sets forth this definition
as follows:

“Sec. 3. (1) 'Candidate' means an individual: {(a) who files a fee,
affidavit of incumbency, or nominating petition for an elective
office, (b) whose nomination as a candidate for elective office by a
political party caucus or convention, is certified {o the appropriate
filing official, (c) who receives a contributior, makes an expen-

diture, or L1V95 consent for 1nother uurcon to recelve a bontrwnuv1on

or make an expendilure with ¢ view to bringing about the inaividual”

nomination or election to an elective office, whether or not the s5p Jpe—
TIFiC elective office for which the individual will seek nomination or
election is known at the time the contributicn 5 received or the
expenditure is made; or {d) who is an officehoider who is the subject
of a recall vote. lUnless the officenoider is constitutionally or
Tegally barrea from seeking reelection or Tails to file for reelection
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to that office by the applicable filing deadline, an elected office-
holder shall be considered to be a candidate for reelection to that
same office for the purposes of this act only . " (emphasis
added)

The above definition must be read in conjunction with section 6(1), defining
"expenditure" as meaning:

" . . . a payment, donation, loan, pledge, or promise of payment of
money oy anything of ascertainable monetary value for goods,

materials, services or facilities in assistance of or in opposition to,
the nomination or election of a candidate . ™ (emphasis added)

It is the Department's position that, rather than simply "testing the water," by
paying for and circulating a letter such as you enclosed you are in reality
making an expenditure in assistance of your nomination cor election as a can-
didate, even if you ultimately decide not to run for office. Therefore, you are
a candidate and must file a statement of organization.

It is unclear from your letter whether the expenditure you are proposing to make
comes from your personal funds, contributions received from other persons, or
your law practice. If the latter is the source of the money spent, different
provisions apply depending on the nature of your practice.

If the law practice is a sole proprietorship, then funds may be spent and
reported as personal contributions to your campaign. If the law firm is a part-
nership, the firm will be required to file and report as a committee if $200.00
or more is expended, unless the funds represent contributions from your partners
as individuals. If the law firm is incorporated, no funds may be utilized in
the campaign, since corporate contributions or expenditures on behalf of can-
didates are unlawful pursuant to section 54 of the Act (MCL 169.254).

The literature you propose to send is covered by section 47 of the Act (MCL
169.247) which requires printed matter to bear upon it the name and address of
the person paying for it. These various requirements are explained in the
enclosed manual designed to assist persons in complying with the Act.

This letter constitutes a declaratory ruling pursuant to section 63 of the
Michigan Administrative Procedures Act (MCL 24.263) and the rules promulgated to

implement the Act.
Very—~ruly yours,
«Lm
~
Richard H. Austin
Secretary of State

Enc.
RHA/cw





