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Honorable Gary G. Corbin
Michigan State Senate
State Capitol

Lansing, Michigan 48909

Dear Senator'Corbiﬁ;;

You requested a declaratory ruling concerning contributions made to office- -
holder expense funds (0.E.F.) by corporations. You inquired whether an 0.E.F.
may accept corporate contributions and, if so, how such contributions should
be reported. You specifically ask whether a corporatxon may pay the tclephone
bill for a ]eg1s]ator s dwer1ct off1ce

0.E.F.'s were created by sect1on 49 (H”LA 5169 249) of the Campaign Finance Act
("the Act"), 1976 PA 388, .as amended, which reads as follows:

"Sec. 49. (1) An e]ectcd pub]ic official may establish an

officeholder expense fund., The fund may be used for expenses

incidental to the person’s office. The fund may not be used to

make contributions and expenditures to further the nomination or
“election of that public official. .

(2) The contributions and expenditures made pursuant ta subsection (1)
are not exempt from the contribution limitations of this act but any and
all contributions and expenditures shall be recorded and shall be
-veported on forins provided by the secretary of state and filed not. Tater
than January 31 of each year and shall have a closing date of Januvary 1
of that year

(3) A person who knowingly violates this section is guilty of a
~ misdemeanor and shall be punished by a fine of not more than $1,000.00
or imprisoned for nolt more than 90 days or both."

It is the position of the Department of State that 0.E.F.'s may receive corporate
contributions (or more accurately, "donations." Since tiese funds may not he
used to furtner the nomination or election of the rec1p1or* they should be
distinguished from the definitions of "contribution” or “expenditure" found at
sections 4 and 6 of the Act (MCLA 5168.204 and 168.200)). :

In view of tha fact these monies are not "contrilutions" or "exsenditures,

an officeholder is not preciuded from accepting such funds and p] CI NG Lhcn in
his or her 0.L.F. 1t must be noted, however, that the inclusion of corporate
contributions will "taint" the C.E.7. and therely creatly Tamit the uses for
vihich tha 0.E.F. may be utilized.  For cxeanle, funds (l\ﬁ an 0.0.F. into which

S corporate conlribulions have veen deposited ray rnot therosfler Ho us ﬂd te

prrchase ticiets Lo the fund vaisey of anather candide e croulilized for any olher
purpose for which corporatle contrvibulions may not be used.
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It has been suggcsted that this "taint" might be avoided by crcating lwo separate ~/
accounts, one vor corporate contwibutions and another for funds from other sources.
The Act, however, favors the creation of single depositories for monies reported
pursuant to the Act's provisions.

A]Lnough applicable to contributions, scction 21(3) (MCLA $169. 21) provides that
"except as pcrm1tted by law, a committee shall have one account in a financial
institution in this state as an official depository . . . for all contributions

winich it receives." Similarly, section 21(8) prohibits the comming]inq of
comnittee funds. Rule R169.39(3), directly applicable to 0.E.F. ‘s, provides
that"money received by an officeholder expense fund shall be kept 1n a _
dcpos1tory account separate from the candidate committee funds." This rulc,
written in the singular, contemp]ates a single account; and oo“s not permit
0.E.F. monies to be kept in severa] accounts

Corporate donat1ons are ‘to be reported as xequ1red by section 49(2) of the Act
This provision mandates the filing of reports not later than January 31 of each
ycar, with a c]os1ng date of January 1 of that ycar,

Pureuant to the .above d1scuss1on, a- corporat1on is permitted to pay the te1eohone
bi1l for a legislator's district office so long as the office is not used Tor

the purpose of influencing the nomination or election of the officeholder. Such
payinent shall bc reportcd as an “1n kind" corporate donation to the O0.E.F.

This rcsponse nay be conswdered as’ 1nformat1ona1 only and doas not constitute .
a declaratory ruling.

Very truly yours, ' '{“
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[/~ W(Lo// Aty o
Phillip T Zrvangos, Director - //A
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