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RICHIARD T AUGTIN o SUCRETARY OF STATE

STATE TREASURY BULILOING

Decembeor 28, 1979

Ms. Constance [. Cumbey -
139 Cadillac Square :

Sth Floor .
Detroit, Michigan 48226 |

Dear Ms. Cumbey: . |
This is 1n response to your request for a dec1arauor/ ruling by the S°cretary

of State with respect to the constitutionality of the Camoalgn Finance Act- (“the
Act"), 1976 P.A. 388, as amended (MCLA 3169.201 et seq.). . i
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Specifically, you point cut that the title of the 1C+ does not refer to off
holdar expense funds and that the absence of suzh a reforeace renders the Ac
unconstitutional as it applies to otficeholder exp2nse tTunds. [n addition ¥y

cassert that it is "unfair and a deorivation of du2 process™ to cansider an
officeholder to.be a candidate for reelection because to do so wuu]d o contrary
to the "usual and accepted" definition of the term “candidate." T

e~

Al —«.
or O

e

.. =T

v

- You also contend that a contribution to “a newly inauqurated representative’s

e

deficit party operation cannot be construad as being with respect to a single
election . . ."

The facts you suppiy are as follows:

"Mrs. Terrell's inaugural committee was given a check in the sum of
$1,000.00 from a Mr. Art Orleans, an Ohio developer, to be used for
tickets for senior citizens to State Representative Terrell's inaugural
events. Mrs. Terrell vas elected for the first time to this office

- on November 9, 1978 and her constituency is heavily composed of Jow
income black and senjor citizen population. Public Act No. 388 of 197G
is entitled the 'Campaign Financing and Practices Act'. The title of

¢ the Act provides that this is '(A)n Act to regulate political activity;

v to requlate campaign f1nanc1ng to restrict camoaign contributions
and expendituraes; to require campaign statements and reports; to reaulate
anonymous contributions; to regulaLe campaign advertising and literature;
to provide for segregated funds for political purposes; to provide for
tne use of public funds for political purposss; to create a state
campaign fund; to provide for reversion of, or refunding of, unexpendad
balances; to require reports; to provide approoriations; to prescribe
penalties; and to repeal certain acts and parts of acts.'"

Section 53 of the Administrative Procedures A (ITLA $24.263), 1969 P.A. 304G,

ci,
ds amandaed, provides administrative agencies, including the Departmont of Statc,
vilh the gUlhﬂ)Tt” to 1ssuc declaratory rulings as follows:
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"On request of an interested person, an agency may issue a declara-

tory ruling as to the applicability to an actual state of facts of '
a statute administered by the agency or of a rule or order of the
agency. An agency shall prescribe by rule the form for such a
request and procedure for its submission, consideration and dispo-
sition. A declaratory ruling is binding on the agency and the
person requesting it unless it is.altered or set aside by any court.
An agency may not retroactively change a declaratory ruling, but
nothing in this subsection prevents an agency from prospsctively
changing a dec]aratory ruling. A declaratory ruling is subject to
Jjudicial review in the same manner as an agency final decision or
ord roin a contosted case." C

Section 63 requires an agency to promulgate an administrative rule before it
may issue a declaratory ruling. ~Such a rule was promulgated by the Seéretary
of State in 1977 in conjunction with other rules promulgated to imolement the
Act. (1977 AACS 159.1 to 169.55) . -

Section 63 of th: Administrative Proceduras Act limits the scoze of a decg
ruling to "a declaratory ruling as to th2 applicability te an actual statL ov
facts of a statute administered by an agency . . ." The requast submitted 1s
not 1imited to applying facts to the statute but asks instead that the agency
declare the statute unconstitutional. This request is clearly beyond the
scope of the agency's authority to issue declaratory rulings. Therefore, the
Department ‘of State declines.to-declare the Act's provisions with respect to
officecholder's expense funds to be unconstitutional.

In your letter you also assert that an officenolder is not violating the Act

in retaining a contribution from an individual that is in excess of $250.00.

You base this assertion on the rationale that contributions to an officeholder's
"deficit party operation” cannot be construed as being with "respect to a s1ngT

election . . ." '

Section 52 of the Act (MCLA §169.252) establishes limitations on the amounts
which may be contributed to candidates. An individual may contribute ndo more
than $250.00 in value to a candidate for state representative "with respect to
a single election.” The phrase "with respect to a single election" is definad
in Section 52(2) as follows: -

"Fur the purpose of subsection (1), ‘with respect to a single
celection' means, in the case of a contribution desicnated in writing
for a particular election, the elcection so desiguated. A contri-
bution made after a primary clection, gensral election, caucus, o
convention and designated for the piimary election, caucus, o con-
vention shall be made only to Lhe extent that the contribulion does
nol exceed net outstanding debts and obligations from the primary
election, qeneral election, caucus, or couvention. I a contribution
1s not designated in wriling for o particular elaction, the coniri-
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You aleo conlond that an incumbent officeholdeyr 3¢ nol a andida e however,
section 3 of the Act (FMCLA $1069.203) includes a definition of “co which
clearly encompasses an incumbent officenslder:

didata”

-
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e for re
to that office by the applicable filine deadline, an ¢
of ficeholder shall be considered to be a candidate for
to that same office for the purposes of this act only. 5
It 1s clear that for purposes of the Act Representative Terrell is a cand1date.
Yithout further legislative or judicial action with respect to these orovisions,
the Department is bound to enforce the Act's limitations on the argunts that |
individuals may contribute to candidate committees established by candidates i
for state elective office. :

. . . Unless the officcholder is conmstitution
varred from seceking reelection or fails to i
]

Prior to closing it should be noted that section 43 c¢f th2 Act (IiCLR §163.249}),
unich provides for estadbiishmant of officshoider exnsise Funds, iimpnsas limits

on donations te sucn Tunds.
This responsc is informational only and does not censtitute a declaratory ruling.

Very tru1j yours,

Ph1]l1p T. Frcngos, D]FGPLOF

Office of Hearings & Legislation
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