MICHIGAN DEPARTMENT OFf STATE

LANSING
MICHIGAN 4891

RICHARD H. AUSTIN o SECRETARY OF STATE

STATE TREASURY BUILDING

September 2, 1977

Mr. John L. Damstra, Treasurer
Kent County Republican Committee
250 Michigan, N.E.

Grand Rapids, Michigan 49503

Dear Mr. Damstra:

This is in response to your letter of June 6, 1977, addressed to Mr. Bernard
Apol, Director of the Elections Division, concerning the applicability of
P.A. 388 of 1976 ("The Act") to certificates of deposit purchased by a
political party committee. e

You state in your letter that all funds received by the committee are
deposited in the committee's official depository and that all expenses
incurred by the committee are paid by check from this account or, as
provided by law, from the petty cash fund. You also indicate that the
committee has purchased certificates of deposit from a bank other than the
official depository and that these certificates of deposit were purchased
by check drawn on the official account of the committee.

" The issue presented is whether a committee may transfer funds from the
account in the official depository to a certificate of deposit or other
interest bearing account in the same or in another financial institution.

Section 2(3) of the Act requires a committee to designate.an account in a
financial institution in this state as its official depository for the purpose
of depositing all contributions which it receives and for the purpose of makirn
all expenditures. The Act mandates that all contributions and expenditures
pass through one account at the designated official depository.

However, the Act in Section 28(1) contemplates that a committee may receive
interest on an account consisting of funds belonging to the committee. The
mere transfer of funds deposited in the official depository to an interest
bearing account for investment purposes is not an fexpenditure" as defined in
Section 6 of the Act. Thus, the Act would not preclude a transfer from the
official depository account to an interest bearing account in any financial
institution if the committee retains complete control of the funds at all
times and full disclosure i5 made.
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In order to assure compliance with the reportind réquirements of the Act
and the funneling of all contributions and expemlitures through cne account
at the official depository, the Department requires:

(1) That all funds. transferred out of the designated official
depository account to any savings account, cértificate of
deposit, or other interest bearing accoint be eventually
transferred back into the official account-

(2) That no expenditures be made from any fuqu transferred to
an account other than the official depoiltory account.

(3) That any interest earned from an account consisting of funds
belonging to the committee be reported timely on the required
reports of the committee pursuant to Se:tion 28(1).

(4) That the committee's supporting records for cash on hand reflect
the cash balances in all accounts and all transfers of funds
. between these accounts. -
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(5) That the committee's required reporting for cash on hand reflect

, the cash balances in all accounts consizting of funds belonging
to the committee.

This response constitutes a declaratory ruling Goncerniqg the application
of the Act to the specific factual situation set forth in your Jetter.

* Very truly yours,

-

. Richard H. Austin
Secretary of State
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