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December 1 7, 2007 

Mr. David E. Murley, President 
Michigan Political History Society 
Post Office Box 4684 
East Lansing, Michigall 48826 

Dear Mr. Murley: 

On September 19, 2007, the Department of State (Department) received your request for a 
declaratory ruling pursuant to the Michigan Campaign Finance Act (MCFA or Act), 1976 PA 
388, MCL 169.201 et seq., to advise whether the candidate conlmittee of an individual who 
holds a state elective office, or an independent or political committee, may use its funds to pay 
for membership in, a fundraiser ticket for, or a donation to the Michigan Political History Socicty 
(MPHS). A copy of your request was published on the Department's website for public 
comment beginning September 21, 2007. The Depai-tment did not receive any written con~ments 
pertaining to your inquiry. 

The Department may issue a declaratory ruling when an interested party submits a written 
request describing the precise legal question presented and a reasonably complete statement of 
facts. MCL 169.215(2), R 169.6(1). "An interested person is a person whose course of action 
would be affected by the declaratory ruling." R 169.6(1). The Department and the requester are 
obliged to act in accordance with a declaratory ruling unless the ruling is modified or invalidated 
by a court. MCL 24.263. Should the Department refuse to issue a declaratory ruling, section 
15(2) of the Act compels the Department to give an interpretive statement "providi~ig an 
informational response to tlie question presented [.I" MCL 169.2 15(2). 

Your request presents four questions for the Department's consideration, each of which concern 
the ability of colilillittees registered under the MCFA to disburse funds to the lLlPHS for 
nieinbership dues, findraiser events, and charitable donations. The MPHS is not a "comniittec" 
for purposes of the Act, and the charitable solicitation activities of the MPHS are not governed 
by tlie MCFA. The method by which a candidate committee reports its donation to the MPHS - 
as an expenditure or incidental expense - has no obvious bearing on the "course of action" of the 
MPHS. The practical effect of issuing a declaratory ruling that binds the Department aiid the 
MPHS on that point is meaningless: neither pai-ty would be obligated to act or refrain from 
acting in a particular n~anner. While the Department may, for example, entertain a declaratory 
ruling request filed on behalf of a cominittee registered under the Act seeking clarification on 
whether a donation to charity constitutes an expenditure or incidental expense, it is not apparent 
that the MPHS is an interested person whose conduct would be affected by a declaratory ruling 
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as required by R 169.6(1). For this reason, the Department offers the following as an interpretive 
statement. 

According to your letter, the MPHS is a domestic non-profit corporation committed to the 
research, analysis, and preservation of this state's political history. The MPHS intends to raise 
funds by inviting individuals currently holding state elective office' to join the organization, 
purchase a ticket to attend a fundraiser, or make a charitable donation to the MPHS. Though the 
public officials you intend to solicit are free to use their own personal funds for these purposes, 
you specifically ask whether such a payment: ( 1 )  if made using candidate committee fi~nds 
constitutes an expenditure under section 6 of the MCFA; (2) if made using candidate conln~ittee 
funds is an incidental expense under section 9(1) of the MCFA; (3) nlay be made to the MPHS 
i~pon dissolution of a candidate con~mittee; and (4) may be made on behalf of another person by 
a political or independent committee. This interpretive statement addresses each of your 
questions separately below. 

Qz~estiotz I :  "If LL ce111~2lidate believes that joiniug tlze Miclzigatl Polit~ctll Histot:ll Society /rli,ol/t 
be ~lie~vedfcrl~orahly b,y otze or nzore of lzis or herpotenticil/curretlt constitrrents, and thus wozclcl 
llssist tllc c a ~ z ~ l i ~ l ~ ~ t e  's chances fo). election or re-election, crrtz tlze ctltzdidute, purszrtrlrt to t l~c  
MC'FA 's dejit~ition of 'expenditure', use cantlidare comnlittcc~funrls to: (el) J o i ~  tlle MPHS? (h) 
P~lrcllase c~ ticket to a MPHS fullrlraiser? (c) J4rlke a rlonation to MPHSY " 

You argue that "[tlhe Department's long-standing interpretation of the term 'expenditure' 
indicates that a candidate can make a disbursement from his or her committee to join, donale to, 
or purchase a ticket from a charitable organization such as MPHS so long as that candidate 
believed that such activity would assist his or her campaign." In support of your argument, you 
cite a number of interpretive statements and declaratory rulings that were issued shortly after the 
enactment of the MCFA. In these early rulings, the Department indicated that a payment 
constriled by the candidate as assisting his or her nomination or election may be treated as an 
expenditure. See, e.g., Interpretive Statement to Raymond Hood (March 2 1 ,  1978), Interpretive 
Statement to Thaddeus Stopczynski (March 21, 1978). The Act generally defines expenditure as 
a "payment of money or anything of ascertainable monetary value for goods, materials, services, 
or facilities in assistance of, or in opposition to, the nomination or election of a candidate [.I" 
MCL 169.206(1). Those particular interpretive statements permitted candidate committees to 
make expenditures for sponsorship of a baseball teain and award of a $100.00 scholarship to a 
high school graduate, if the candidate believed that the activity assisted the candidate's 
nomination or election. Noting that the Act (at the time) recognized only one permissible usc of 
candidate co~nmittee funds - the making of expenditures2 - the Department subsequently refilled 
its interpretation by concluding that an expenditure was authorized "so long as the expense may 
in good faith be interpreted as influencing an election". Declaratory Ruling to Mitch Irwin (May 
29, 1979). 

I Under the Act, "state elective ofticee includes the offices of governor, lieutenant govelmor, secretary of state. 
attorney general, supreme court justice, state board of education member, University of Michigan regent, Michigan 
State University trustee, Wayne State University governor, state senator, or state representative. MCL 169.2 12(3), 
(41. - 1994 PA 41 1 amended the Act to peinGt the candidate committee of a person who serves in an elective office to 
disburse funds for incidental expenses. 
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The test for determining whether a transaction constitutes an expenditure under the Act evolved 
f~~r ther  in the next decade. In considering whether to approve a candidate committee's transfer 
of filnds to a political party committee, the Department reiterated a candidate co~nrnittee could 
oilly use its funds to pay for expenditures made to assist the candidate's nomination or election, 
"provided the candidate receives an identifiable benefit, product, or service which furthers his or 
her nominatioi~ or election." Interpretive Statement to Lee Schwartz (October 26, 1983). In that 
particular instance, the Department concluded that because the candidate committee failed to 
present evidence tending to establish the nature of the "identifiable benefit" the candidate 
derived fi-om the proposed transfer, it could not be treated as an expenditure. Id. When asserting 
that a payment constitutes an expenditure under section 6 of the Act, the candidate carries the 
burden of demonstrating that he or she obtained "an identifiable benefit, product, or service 
which f~~rthers  his or her nomination or election." 

More recently, the Department repeated the standard by which an expenditure will bc measurcd 
in deternlining whether it is made in assistance of the candidate's nonlination or election: 

"[Tlhe candidate and the candidate committee treasurer must be able to 
specifically substantiate how an expenditure to an independent committee furthers 
the nomination or election of the candidate . . . Whether it is proper to make an 
expenditure to an independent committee will depend exclusively on an 
identifiable, tangible, benefit that furthers [the candidate's] reelection." 

lnterpretive Statement to Curtis Hertel (May 10, 1995). This principle endures today because it 
reflects the statute's requirement that expenditures be made "in assistance o f . .  . the nomination 
or election of a candidate [.I" MCL 169.206(1). 

The Department's understanding of the activities of the MPHS is insufficient for purposes of 
determining whether a candidate's charitable donation to that organization can be characterized 
as an expenditure under the Act. The Sc/z~vartz and Hertel interpretive statements, however, 
contradict your assertion that a candidate's subjective belief that as few as one of his or her 
constituents may look favorably upon the candidate's association with the lLlPHS is adequate to 
establish an expenditure. Whether the donation will be treated as an expenditure depends upon 
the ability of the candidate committee to demonstrate an identifiable, tangible benefit that 
advances the candidate's no~nination or election. 

Question 2: "May a ctrndidczte, ~rctitzgpzrrslirrnt to MCL 169.209(1)'s dejitzitiotz of 'incielentcll 
expetzse ', use carztliclrlte committee funds to do atzy of tlze following: (a) Join the MPHS? (h) 
Pzu-cl~c~se a ticket to a MPHS futzclrlrr~iser? (c) Make L I  donatiotl to MPIfS?" 

It is worth noting that the MCFA does not allow a candidate committee to make disbursements 
for incidental expenses unless the candidate actually holds elective office. Section 2 1 a of the 
MCFA provides, 

"[a] candidate committee of a candidate who is elected or appointed to an elective 
office may make an expenditure for an incidental expense for the elective office 
to which that candidate was elected or appointed. Except as otherwise 
specifically provided in this act, an expenditure for an incidental expense by a 
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candidate committee pursuant to this section is considered an expenditure under 
this act." 

The phrase "incidental expense" is defined to include "[a] donation to a tas-exempt charitable 
organization, including the purchase of tickets to charitable or civic events." MCL 
169.209(1)(g). Without question, the Act allows the candidate committee of a person who 
presently holds elective office to treat as an incidental expense a charitable donation to the 
MPHS, including the purchase of a membership or fundraiser ticket. 

Qzrestiotz 3: "May a candidate, upot~ ciissolzltiotz of his or her candidate comnlittee, dorlcite sorlze 
or (111 of his or her une.xpencled$~nr/s to MPHS.? (Assutne that the candirlnte does not serve crs u 
director or officer of; citid does not r ece i~~e  con~pensatiotz~from, MPHS). " 

Your third question pertains to the disbursement of a candidate committee's unexpended funds 
upon terminatioi~. Section 45(2)(b) of the MCFA allows a candidate committee to transfer fi~ilds 
to a tax exempt charity, "as long as the candidate does not become an officer or director of or 
receive compensation, either directly or indirectly, from that organization." Consistent with 
these statutory restrictions, a candidate committee may donate funds to the MPHS or other 
501 (c)(3) organizations upon dissolution, provided that the candidate does not subsequently 
serve as an officer or director of and is not compensated by the organization. 

Question 4: "Ma-v u p01ificnE or itzrlepetzrlent comnzittee do the following: ((1) Pciy for u persori to 
join M P H S  (b) Purchase tickets to l ,  MPHSjio,~b.aised (c) kfake a ilonatiorr to APHS? " 

Finally, you ask whether a political or independent committee may use its funds to pay another 
person's MPHS membership dues, purchase tickets to fundraisers, or donate to the MPHS. 
According to the Department's longstanding interpretation of section 45 of the Act, a political 
committee or ballot question committee nlay disburse unexpended funds for any lawful purpose. 
Interpretive Statement to Jon Jenkins (October 23, 1981), Declaratory Ruling to Gary Cainpbell 
(August 21, 2006). Section 45 of the Act, which restricts the distribution of a candidate 
committee's surplus funds, does not similarly limit the purposes for which other types of 
committee funds may be expended. Thus, a political or independent committee may donate its 
funds to the MPHS in the manner described in your letter unless the payment is othenvise 
prohibited by law. 

The foregoing represents the Department's informational response to the questions you 
presented. 

Brian DeBano 
Chief of Staff / Chief Operating Officer 


