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RICtIADD H. AUSTIN a SECRETARY OF STATE 

_.- STATE TREASURY O U l L O l N G  

August 6 ,  1980 

Mr. lllayne M- Deering 
1511 Portage St ree t  
Kalarnazoo, Clichigan 49001 

Dear Mr. Deering: 

This i s  in response to your request for  an interpretation of the Campaign 
Firisnce Act (" the Act"), 1976 PA 358, as aicended. 

You ask four questions: 

I )  Does the M i n i  tion O F  "candidate comi t tee"  itlclude a  federal 
candi date commit tee? 

2 )  Is  CI s t a t e  czndidate cornir~i ttee prohibited from contributing 
to a  federal candiclate committee? 

3)  Does the Act prohibit the transfer of funds by one individual 's  
calidi da t e  coneni t t e e  to ano ther itidi vi dual ' s  candidate conmi t tee 
f o r  the purpose of reimbursing tile l a t t e r  conrcnittee f o r  jo in t  
expencli tures ,  o r  for the put-chase of n~atet-ials and/or services . 

from the l a t t e r  cornini t t ee?  

4 )  Is the c7riswer to the th i rd  question the sane, i f  one of the 
- cornmi t tees  i s  a  federal candidate cornri~i t tee?  

I n  response to your f i r s t  quzstion, section 3 of  the Act ( I d I C L  169.203) provides 
an irldividual holding or  seeking an elective off ice i s  required to form a 
candidate conlrr~i t tee .  Section 5(2)  ( IXL 169.205(2)) defines "elect;  ve of f ice"  
to mean public of f ice  f i l l ed  by an election, except for  federal offices.  
Consequently, a  candidate for  federal of f ice ,  i  f not holding 01- seeking an 
"elect ive o f f i ce"  as defined in the Act, i s  not required to form a candidate 
cotnnii t  tee pursuant t o  t he  Act. I n  the instance where an individual seeks both 
fe(ler.al and s t a t e  o f f i c e ,  R~rle 27 (1977 AACS R169.27) s ta tes  that  "a  conirnittee 
suppot-tir:g a carididale for  federal office atld a car~didate for  off ice in t h i s  
s t a t e  shclll f i l e  a  ~Lat~tilotlt o f  o rgan iza t i c~~  for  the cocx~ittee of the cantlidate 
for  o f f i c e  in this  s La tf:. I' TIi(!r'e fot'c, the d d i  rii tioti of "cdtidi~id LC COI:I;II~ t tee"  
cloes not incl uc!e a  fede t-a1 cznclida te cotrrni t tee. 
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L.; - Reqardless of whether a s t a t e  cctndida te cornnli t t ee  a n d  a candidd te c o ~ i i  t t eg  
registered pursuant t o  fetleral la?/ support the sanre pgrson 01- dif-ferent 
people, funds may not be transferred .Fron~ the former to  the l a t t e r .  "Contribution" 
i s  clefined in section 4 of the Act (I-ICL 169.204) as a t ransfer  "made for - the  
purpose of influencing the nonlination o r  election of a candidate. " "Expenditure" 
i s  defined similarly in section G (I,?cL 169.205). Section 3 (1 )  ( K t  169.203(1)) 
t i e s  the definit ion of "candidate" to "elective off ice."  As noted previously, 
"elect ive office" does not include a federal off ice.  Because a disbursement 
front a s t a t e  candidate conimittee t o  a federal candidate commi t tee  i s  not an 

C "expenditure" under sectioti 6 and i s  not a t ransfer  upon dissolution of the 
conmi. t t ee  pursuant to section 45 of the Act (~VICL 169.245), i t  cannot be 'made 
by a Michigan "candids-te commi t tee .  " A previous declaratory rul i n g  rriade t o  
S ta t e  Senator Mitch Iwin  (151ay 29, 1979) discusses th i s  issue i n  de ta i l .  A 
copy i s  attached fo r  your convenience. 

As t o  your th i rd  question, in a. Septesiber 20, 1978 l e t t e r  t o  Flr. t4ichael Id. 
tlu tson , the Department indica-ted the Act permits jo in t  fund raising events 
in which expenses relat ing to the fund raising event are payable through 
reinibursemnts of one part ic ipat i  ng candida t'e committee by another par t ic i -  
pat i  ng candidate cormi t tee.  Guidelines t o  which joint  fund raising events 
a re  subject were detailed in tha t  l e t t e r .  Enclosed you wi'll find a copy of 
.the Hutson l e t t e r .  The same considerations which apply to  jo in t  fund ra is ing  
events also apply to  jo in t  expenditures such as shared advertising. 

I t  should be emphasized section 114(2) of the Act (I4CL 169.244(2)) prohibits 
a candidate conanittee from mking a contribution t o  another canclidate committee. 
Consequently, i t  i s  in~pera t i  ve that no candidate bear a disproportionate share 
of a joint  expenditure. Such a disproportionate share could const i tute  an 
i 1 legal contributicn to each of the participating candidate committees. 
Rein!bui-senlent ntust be made proniptly within the period speci fied in the wri t ten 
agreetilent. 

The seconcf part  of your third question concerns the purchase of materials 
and/or services from a candiciate corrni t t ee  by another candidate com~i t t ee .  
There i s  nothing in the  Act \~hich  prohibits such a transaction. tlovrever, 
i t  must be emphasized the sale  and purchase must be a t  f a i r  market value 
so as to  avoid the making o f  any i l legal  contribution from one candidate 
to  another. 

N i  th  respect t o  your for~rth question, the ansv:?l- depends ilpon ~ h i c h  cotrlnti t t e e  
i s  being benefited by the arrange~nent. As indicated in the answer to your 
second question, i.t i s  ilnpropet- for  a s t a t c  candidate conmit te~  to niake a 
contribution to  o r  a n  expentli ture for a federal comini t tee .  Therefore, a s t a t e  
candidate cotanittee nlay not pay nlore thsn i t s  f a i r  proportion of jo in t  expenses 
a n d  a federal con~rnittze may not receive icore than i t s  f a i r  proportion of the 
bunefi ts of the joint ven ttire. B u t  the Act docs not pro;~i  b i  t  a federal coriuni t t c e  
Froin corltributing t o  a s t a t ?  canclidate. Section 52 o f  the Act (IeiCL 169 .252)  
1 .i ri~i t s  tiir! amount any person, i nc1 uding a conaiii t t ee ,  may con t r i  h t ~  te  t o  candidates 
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fot- s t a t e  e lect ive off ices .  In addition, sections 2 8 ( 3 )  and ( 1 2 ( 2 )  of the 
Act (MCL 169 .223(3) ,  EICL 1 6 9 . 2 4 2 ( 2 ) )  rcclui re a  s t a t e  connni t t e e  which 
receives out o f  s t a t e  funds i n  excess o f  $20.00 to obtain a ce r t i f i ed  - 
statenent  which includes certain infor~riation fronr the contributor.  And . 

i  f the contribution o r  expenditure by the federal en t i ty  t o t a l s  $200.00 
o r  Illore in a  calendar year, the en t i ty  must reg is te r  as a  committee 
pur-suant to  the Act. Of course, fed2ral law should be examined f o r  i t s  
ramifications on a t ransfer  front a  federal conmi t tee  to  a s t a t e  candidate 
conn~i t t e e .  . - 

T h u s  i f  federal law permits contributions to s t a t e  candidate con~mittees, 
the federal committee may pay more than i t s  f a i r  proportion of j o i n t  
expenses, recei.ve less  than i t s  f a i r  proportion of benefi ts ,  o r  
s e l l  n~ater ia l s  o r  services a t  less  t h a n  f a i r  market value as long as 
these contributions are properly reported and do not exceed the section 
52 1 imitations. 

This response i s  in Fomlational ~rlly and does not  consti tute a declaratory 
ruling. 

Very triijy yours, 

I 
'L:.. Phil1 ip  T. 'franaos, Director 

Office of  Flearings and Legislation 

Enclosure 




