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March 29, 1978

Honorable James E. Defebaugh
Michigan House of Representatives

State Capitol i
Lansing, Michigan 48909

Dear Representative Defebaugh:

This 15 in respon.e to your letter concerning PLA. 388 of 1976 ("the Act").
Your four questions, all of which pertain to independent conmittees, are
as follows:

(1) What are the criteria for becoming an independent committee?
(2) May a committee lose its status as an independent committee?

(3) May a committee which meets the criteria for an independent
committee function as another type of committee?

(4) Must a committee which meets the criteria for an independent
comnittee file as an independent committee?

"Committee" means "a person who receives contributions or makes expenditures
for the purpose of influencing or attemptina to influence the action of the
voters for or against the nomination or election of a candidate, or the
qualification, passaye, or defeat of a ballot auestion, if contributions
received total $200.00 or more in a calendar year or expenditures made

total $200.00 or more in a calendar year. An individual, other than a
candidate, shall not constitute a committee."

"Political committee" is defined in Section 11 of the Act (MCLA § 169.211)
as "a committee which is not a candidate committee, political party committee,
independent committee, or ballot question committee."
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Section 8 of the Act (MCLA § 169.208) defines "independent committee" as

a committee other than a political party committee which "Filed a statement ;
of organization as an independent committee at least 6 months before an
election for which it expected to accept contributions or make expenditures

in support of or in opposition to a candidate for nomination to or election

to a state elective office; and received contributions from at least 25 ;
persons and made expenditures in support of or inoppositionto 3 or more |
candidates for nomination for or election to a state elective office in the ‘
same calendar year." !

The possible advantage of status as an independent committee is obvious in
Section 52 of the Act (MCLA 8 169.252) which establishes limits for ;
contributions to a candidate committee of a candidate for state elective |
office. An independent committee may contribute 10 times the amount ‘
permitted an individual or political committee.

The definition of independent committee quoted above establishes four
prerequisites in order for an entity to function as an independent committee.
First, it must file a statement of organization as an independent committee

at least six months prior to an election for which it engages in the financing
of campaigns. Second, it must receive contributions from at least 25 persons.
Third, it must make expenditures with respect to at least three candidates

for state elective office. "State elective office" includes the office of

 Governor, Lieutenant Governor, Secretary of State, Attorney General, Supreme

~ Court Justice, State Senator, State Representative, member of the State

Board of Education, and member of the governing boards of the University of
Michigan, Michigan State University, and Wayne State University. Fourth,
the prescribed contributions and expenditures must be made in the same
calendar year prior to the entity functioning as an independent committee
for the purpose of contribution limits.

An entity may file and operate for reporting purposes as an independent
committee even though it has not received the requisite contributions and
made the required expenditures. Indeed, it will have to do so in order

to operate with respect to an election occurring six months subsequent to
filing. Once it has filed, however, the entity may operate as an independent
committee with respect to contribution limits for the election upon receiving
contributions from 25 persons and making expenditures for or against three
candidates for state elective office. As noted previously, the contributions
and expenditures must be made in the same calendar year. ’
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For example, a group of inuividuals desires to function as an independent
conmittee with respect to the November, 1978, general election. On

May 1, 1878, the group files a statement of organization with the Secretary

of State pursuant to Section 36 of the Act (MCLA § 169.236). On September 15,
1978, the committee holds a fundraiser and receives contributions in the

total amount of $2500.00 from 25 individuals. On September 20, 1978,
the committee makes an expenditure of $1000.00 on behalf of a candidate
for Governor. On September 21, 1978, the committee makes an expenditure

of $100.00 on behalf of a candidate for the State Senate. On September 25,
1978, the committee makes an expenditure of $500.00 on behalf of a candidate
for Attorney General. As of September 25, 1978, the committee may operate
as an independent comnittee. In the period between May 1 and September 25,
1978, the committee will operate as a political committee with respect to
contribution limits.

In response to your first question, therefore, an entity must file as an '
independent committee at least six months prior to the election for which ‘
it wishes to operate as an independent committee for contribution Timit
purposes. Additionally, in the same calendar year it must receive contri-
butions from at least 25 persons and make expenditures with respect to

three candidates for state elective office.

Your second question presupposes that an independent committee at some
-subsequent point in time does not receive contributions from 25 persons

and make expenditures with respect to three candidates for state elective

" office in the same calendar year. In order to respond to the question, it

1s necessary to examine once again the definition of independent committee
provided in Section 8. It is significant the statute uses the phrases
"received contributions" and "made expenditures.” Utilization of the

past tense leads to the conclusion that once the contribution and expenditure
requirements have been met in one calendar year, they need not be met in sub-
sequent calendar years. '

Consequently, the answer to your second question is that an independent committee
may continue its status by meeting all reporting requirements of the Act. It
does not, however, have to continue to meet the contribution and expenditure
requirements in subsequent calendar years.

Concerning your third question, an independent committee may function as

another type of commnittee. The principal advantage of the independent committee
is the tenfold contribution limit available to it. The committec, however,

may choose not to exercise this option.
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Turning to your fourth question, a committee which meets the criteria of an
independent committee except for the filing requirement, need not file as
an independent committee. It may file as a political committee as defined
in Section 8. In that instance, however, the committee will be subject to
the same contribution limits as individuals.

This response may be considered as informational only and not as constituting
a declaratory ruling. VYour request did not present the precise statement

of facts prescribed by Section 63 of the Michigan Administrative Procedures
Act (MCLA § 24.263), which establishes the requirements for seeking a
declaratory ruling.

Very ly yours,

.
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Phillip T. Frangos, Director

O0ffice of Hearings and Legislation
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