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Honorable James. E. Defebaugh
Michigan House of Representatives
State Capitol Building

Lansing, Michigan 48901

Dear Representative Defebaugh:

This is in response to your inquiry concerning the Campaign Finance Act ("the
Act"), P.A. 388 of 1976, as amended.

Section 32 of the Act (MCLA 8169.232) provides:

"(1) A late contribution shall be reported by filing with

the filing officer within 48 hours after its receipt: the full
name, street address, occupation, employer, and pranc1pai place”
of business of the contributor. Filing of a report of late
contributions may be any written means of communication and need
not contain an original signature. A late contribution shall

be reported on subsequent campaign statements without regard

to reports filed pursuant to this section. If a campaign state-
ment has not been filed, a late contribution may be reported,

if practicable, in the campaign statement and need not, there-
fore, be reported in a subsequent campaign statement.

(2) As used in this section 'late contribution’ means a contri-
bution of $200.00 or more received after the closing date of

the last campaign statement required to be filed before an
election." -

You state you received a contribution of $200.00 on election day before the
election was over, i.e., the check was in the mail delivered at approximately
3:00 p.m. on election day. You point out correctly that the law gives 48 hours
to report a late contribution. In the present case, the late contribution could
not be reported until after the election.

In this context, you ask clarification of the phrase "before an election”
as it is used in Section 32.

"Before an election” refers to the filing date of the pre-election campaign
statement. It does nct modify the date of the late contributicn. The intent of
Section 32 is the disclosure of any large contribution received after the closing
date of the pre-election report in order that the voting publiic is informed prior
to voting on election day. The 48 hour 1imit is intended to expedite the filing
of the information for this purpose.
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Accordingly, Section 32 is applicable only to contributions of $200.00
or more received after the closing date of the pre-election report and more
than 48 hours before 12:01 a.m. of the date of the election.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.
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Phillip T. #rangos, Director
Office of Hearings & Legislation
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