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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE

T~

~~ “RICHARD H. AUSTIN N SECRETARY OF STATE

d LANSING :
'{ MICHIGAN 48918

STATE TREASURY BUILDING

September 2, 1977

Mr. John Dodge, President

Michigan Association of School Boards
421 W. Kalamazoo Street

Lansing, Michigan 48933

Dear Mr. Dodge:

This is in response to your letter of May 27, i977 which set forth a

number of questions concerning the new Campa1gn F1nance Report1ng Act,
P.A. 388 of 1976 ("The Act").

Your letter asked seven questions:

1. Are the personal travel expenses of a candidate in an
amount of less than $250 in a calendar year, provided .
without reimbursement, exempt from the definition of i
“contribution"?

2. May a candidate make an "independent expenditure" on his
own behalf?

3. If a candidate committee neither receives nor expends money
to influence an election, must the candidate committee open
a bank account?

4. Would the candidate's personal postage used for mailing a
required filing of the committee be considered an "expenditure"?

5. Must the money spent from a candidate's personal funds for campaign
materials first be contributed to the candidate committee, deposited
in the committee's bank account, and then withdrawn from the bank
account?

6. When would a group of local citizens promoting a school mlllage
campaign be considered a ballot question committee?

7. If an incumbent school board member having three years remaining in
a term of office, indicates on the candidate committee's statement
of organization that $500 is not expected to be exceeded in
contributions nor expenditures per election and, in fact, the level
of $500 is not exceeded, when would the first campaign statement
be required of that candidate committee?
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Your first question may be answered in the affirmative. It is the Department's
view that the personal travel expenses of a candidate of less than $250 in a
calendar year, provided voluntarily and without reimbursement, are exempt from
the definition of "contribution" as provided by Section 4(3)(a) of the Act.

Your second question as to whether a candidate may make an "independent
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expenditure" on his own behalf creates an impossible hypothetical since Sect1on '
21(5) places the independent expenditure by a candidate in the control or d1recti n.’
of the candidate committee and the definition of independent expenditure in}j ‘i
Section 9(1) prohibits this result. Therefore, a cand1date may not make an i T
independent expenditure on his own behalf. =
The answer to your third question is that an actual bank acceunt does not have to %
be opened if the candidate committee neither receives nor expends money for | =

purposes of influencing an election. However, the committee must designate on it$
statement of organization a bank in which an account would be opened if expehd1tuwe‘
were made or if contributions in the form of money, checks, or other negotiable
instruments were received.

The fourth question in your letter may.be answered affirmatively. A CQ@d1dade_S_““_
personal postage used for mailing a required filing of the committee is considered
an "expenditure" by the candidate committee since postage for required filings

would be considered as influencing the candidate's nomination or election.

In response to your fifth question, Section 21(5) of the Act would not require
that money from a candidate's personal funds first be contributed to the candidate

.committee, deposited in the committee's bank account, and then withdrawn from the
" bank account. Section 21(5) defines an expenditure by the candidate, i.e., his

.~ contribution, as an expenditure made directly by the committee. .The transaction

would be recorded as a contribution by the candidate to the committee and as an )
expenditure by the committee, and reported accordingly. ‘ !

With respect to your sixth.question concerning when a group is considered a committg
one must look to Section 3(4). This provision indicates a group is considered a
committee when the group spends or receives $200 or more to influence an election.
However, once it is considered a committee, the group must report all transactions
from the time of its formation as provided in Section 25(1).

As to your last question, if an incumbent school board member, who has three years
remaining in a term of office, indicates on his or her committee's statement of
organization that over $500 is not expected in contributions or expenditures and,
in fact, the level of $500 is not exceeded, the first required campaign finance
statement would be ‘the post-election statement due three years later.

These responses to your questions may be considered as 1nf0rmat1ona] only and not
as comprising a declaratory ruling. !

Very truly yours,

Phillip T. Frangos, Director .
Office of Hearings and Legislation .
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