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March 21, 1978 

Mr. Timothy Downs 
c/o Farber & Downs B.C. 
121 7 F i r s t  National Building 
Detroit, Michigan 48226 

Bear Mr. Downs: 

This i s  i n  response t o  your l e t t e r  i n  which you asked several questions 
concerning P.A. 388 of 1976 ("the Act"). The questions, which have been 
modified f o r  purposes of c l a r i f i c a t i o n ,  a r e  'as follows: 

I )  May donations be made spec i f ica l ly  t o  an off iceholder 's  
expense fund? 

2)  May contr ibut ions be made spec i f ica l ly  t o  a campaign 
c o m i  t tee? 

3) May contributions be made spsc i f ica l ly  t o  a combined 
off iceholder '  s expense fund and campaign committee account? 

4 )  May funds held i n  an off iceholder 's  expense fund be 
t ransfer red  t o  the same officeholder ' s candidate comrni t t e e ?  

5)  May funds held by an officeholder 's  candidate committee 
Be t ransfer red  t o  the same off iceholder 's  expense fund? 

6 )  What disbursements may be properly made from an o f f i ce -  
holder ' s  expense fund? 

7) Must funds held by a candidate corfli t t e e  o r  in an o f f i ce -  
holder 's  expense fund a s  of June 1 ,  1977, be itemized i n  a 
reporting statement, o r  may they be reported as  t o  t o t a l  
amount? 

Section 21 of the Act (MCLA 3 169.221) provides a candidate coxni t tee  s h a l l  
designate an account in a Michigan financial i n s t i tu t ion  a s  the o f f i c i a l  
depository f o r  the purpose o f  depositing a l l  contributions a n d  f o r  t h e  
purpose of making a l l  expenditures. A contribution to  a candidate c o n i ; t e e  
pursuant to  the  Act is  made for the purpose of influencing the nomination o r  
e l ec t ion  of the candidate. An expmdi ture  by a candidate comni t t e e  f o r  
purposes of the Act i s  generally in  assistance o f  the  nomination o r  e lccc ion  
of the candTdate. 
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Section 49 of %he Act (MCLA 5 169.249) enables an elected publ i c  o f f ic ia l  
to  establish an officeholder's expense fund. The fund may be used for  
expenses incidental t o  the  person's office. The fund may not b e  used t o  
make contributions o r  expenditures t o  further the nomination o r  e lec t ion 
of the publ i c  o f f ic ia l  who establ ishes the fund. 

Rule 169.39 z f  the General Rules, promulgated by the Secretary of S ta te  
pursuant to authority conferred by Section 15 of t h e  A c t  (MCLA 5 169.21 5)  
and having the e f fec t  of law, provides tha t  money received by an office-  
holder's expense fund shal l  be kept i n  a depository account separate from 
the candidate committee's funds. Further, the rule s t a t e s  tha t  money given 
specif ical ly t~ an officeholder's expense fund shall be designated fo r  t h a t  
purpose by the donor. I t  permits the transfer o f  money from the candidate 
comi t t e e  of an elected publ i c  official  to  that  o f f ic ia l  's officeholder 
expense fund i n  accordance w i t h  the provisions o f  the Act. 

In view of the foregoing provisions, your questions may be answered as  
fol lows: 

7 )  Donations may be made specifically t o  an officeho7der8s expense 
fund. 

2) Contributions may be made specif ical ly to  a campaign committee. 

3) Contributions t o  a combined officeholder's expense find and 
carnpai gn comi t t e e  account are precluded by the Act and rules . 
4 )  Funds i n  an officeholder's expense fund may not b e  t ransferred 
t o  the same officehol der 's candidate committee. As noted above, 
Section 49 of the Act does nat permit monies i n  the officeholder 's  
expense fund t o  be used for  furthering the nomination o r  e lect ion 
o f  the officeholder. 

5)  Funds held by an officeholder's candidate committee may be 
transferrsd to the same officeholder's expense fund by virtue o f  
Rule 169.39 promulgated pursuant to the Act. 

6) The off iceholder 's  expense fund may be used f o r  expenses 
incidental to the person's office b u t  may not be used t o  f u r the r  
the nomination o r  election of t h a t  public o f f i c i a l .  
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Your l a s t  question concerns the proper method fo r  cepo;ting monies held by a 
candidate committee o r  in an off iceholder 's  expense fund as of June 1 ,  1977. 
Suck funds  need only be reported as  to  t o t a l  amount, and need not be itemized 
a s  i s  the case with funds received a f t e r  June 1, 1977. I t  should be noted, 
however, t h a t  Section 25(2)  s f  the Act (MCLA 1 169.225) provides a person is 
not exempted from disclosing transactions which occurred p r io r  t o  June 1, 1977, 
according t o  the laws then i n  e f f ec t .  

This response nay be considered as  informatiooal only and.not a s  cons t i tu t ing  
a declaratory rul i ng . 

Very t r u l ~  yours,  

Ph i l l i p  T. frangos, Director 
- 

Office o f  Hearings and Legislation 




