
& -:.->,. 
M I C H I G A N  D E P A R T M E N T  OF 5 T A T E  

-- -- -- 
L A P l S I N G  

RICHARD H .  AUSTIN SECAETI\RY OF STATE Z=,,L -,,,L 

M l C H i C A N  4 8 9 1  8 

STATE TREASURY BUILDING 

January 10, 1979 

Honorable Jack Faxon 
Michigan S ta te  Senate 
S ta te  Capi to1 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Senator Faxon: 

This i s  in response to  your request f o r  a  declaratory ruling concerning the 
app l icab i l i ty  of the Campaign Finance Act, P . A .  388 of 1976 L a t h ?  Ac t" ) ,  as  
amended, t o  a  waiver of a  service  charge fee  fo r  overdrafts  on an account 
o f  a  candidate committee. 

You s t a t e  that  the National Bank of Detroi t ,  "as a  usual pa r t  of i t s  business,  
extends to  i t s  depositors a  waiver of service  charge fees ."  

Your question i s  whether the above waiver would cons t i tu te  an i l l ega l  
corporate contribution to  your candidate comrni t t e e ?  

Section 4 (MCLA 91 69.204) s t a t e s  in per t inent  par t  t h a t  "contribution" 
means anything of ascer ta inable  monetary value given to a  committee f o r  
the purpose of influencing an e lec t ion ;  "contribution" includes " the  granting 
of discounts or  rebates not ava i l ab le  to  the gcneral public."  

The implication of the preceding def in i t ion  i s  t ha t  discounts o r  rebates 
avai lable  t o  the general public a r e  not contr ibut ions .  Accordingly, if the 
waiver of the f e e  in  question i s  avai lable  to the general public,  the waiver 
i s  not a  contribution.  However, i t  i s  not c l e a r  from your l e t t e r  whether 
t h i s  i s  the case in your s i t ua t i on .  You s t a t e  "as a usual pa r t  of i t s  business 
the bank waives the service  fee . "  I t  i s  not c l e a r  tha t  the waiver i s  ava i l -  
able f o r  a l l  depositors or  only fo r  those the bank a r b i t r a r i l y  chooses. 

In summary, i f  the waiver i s  merely a  favor to  your committee then i t  i s  a  
contribution a n d  i s  prohibited by the Act as a  corporate contribution to a 
candidate committee. However, i f  every depositor  may receive t h i s  benef i t  
then i t  i s  not a  contribution.  

Since your request does n o t  contain a  spec i f i c  factual  s i tua t ion  as required 
by Rule 169.6 of the Administrative Rules promulgated by the Department of 
Sta te  to  implement the Act, t h i s  response does not cons t i tu te  a declaratory 
rul ing. 

Very t r ~ l  y yours, 

P h i l l i p T .  ~kangos ,  D-irector / 
Office of Hearings & Legislat ion 




