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August 11, 1978

Mr. 7olton Ferency

Ferency Campaign Committee
P.0. Box 20

East Lansing, Michigan 48823

Dear Mr. Ferency:

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning the

applicability of the Campaign Finance Act ("the Act"), P.A. 388 of 1976, as

amended, to interest earned on public funds received from the state campaign
fund. _

You state that on June 3, 1978, the Ferency Campaign Committee received state
campaign moneys in the amount of $102,103.08. This sum was subsequently
deposited in a separate account in a financial institution previously
designated as the official depository of the campaign in accordance with

the Act. The nature of the account allows deposited moneys to earn interest
attributable to the candidate committee.

You request a ruling as to whether interest earned on moneys received from the
state campaign fund may be retained by the candidate committee and, if so, what
restrictions are placed upon the use of the interest.

Section 21(3) of the Act (MCLA § 169.221) requires a committee to establish an
official depository for all contributions and expenditures of the committee.
Section 66(3) of the Act (MCLA & 169.266) requires a separate account for public
moneys received from the state campaign fund. Section 66(3) states:

"A candidate shall keep those moneys received under this act’
in a separate account. The candidate's qualified expenditures
may be paid from this account unless the account does not have
a balance. An unexpended balance in this account shall be
refunded and credited to the general fund within 60 days after
the election for which the moneys were received. Payment
received from the state campaign fund for expenditures in 1
election shall not be used for expenditures in a subsequent
election.” (Emphasis supplied)
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Any unspent moneys in the public account must be returned to the general fund
within 60 days of an election; in short, unspent moneys belong to the people
of the state. Interest will accrue only on those unspent moneys in the .
separate account. Any interest earned must be returned to the state and may
not be spent by the candidate even after exhausting all public moneys
originally granted.

Section 28(1) of the Act (MCLA 8 169.228) states interest received by a committee

on an account consisting of funds belonging to the committee shall not be considered
a contribution to the committee but shall be reported as interest. Although the
interest on public moneys does not belong to the candidate committee, nevertheless
it is not a contribution and must still be reported in the candidate comnittee's
statements as interest. However, interest on public moneys should be distinguished
in the report from interest earned by the candidate committee.

This response constitutes a declaratory ruling concerning the applicability of
the Act to the facts enumerated in your request.

Sincerely,

[ %(M

ichard H. Austin '
Secretary of State
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