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Donald W. Freels, CAE

Executive Vice President
Michigan Association of Realtors
P.0. Box 40725

Lansing, Michigan 48901-7925

Dear Mr, Freels:

This is in response to your request for an interpretive statement regarding
the requirements of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as
amended.

The questions you wish the Department to address relate to filing require-
ments for officers of ballot question committees. Some local associations
of realtors intend to form ballot question committees so that they may
contribute to future ballot question campaigns. These associations
would like to make a staff employee the treasurer of the ballot question
coomittee rather than the association member who serves as the treasurer
of the local association.

Specifically, you ask the following questions:

“1. May an incorporated or non-incorporated member-
ship association which registers as a ballot question
committee designate as 1its treasurer for purposes
of the Campaign Finance Act a person other than
the individual who serves as the treasurer of the
association?"

Section 21 of the Act (MCL 169.221) includes various provisions which

relate to the appointment and the duties of the treasurer of a committee,
These provisions are set forth in the following subsections of section 21:
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"(2) A committee shall have a treasurer who is a
qualified elector of this state. A candidate may
appoint himself or herself as the candidate committee

treasurer,”

* * *

"(4) A contribution shall not be accepted and an
expenditure shall not be made by a committee which does
not have a treasurer. When the office of treasurer in
a candidate committee is vacant, the candidate shall be
the treasurer wuntil the candidate appoints a new
treasurer.

"(5) An expenditure shall not be made by a
committee without the authorization of the treasurer or
the treasurer's designee. The contributions received
or expenditures made by a candidate or an agent of a
candidate shall be considered received or made by the
candidate committee.

“(6) Contributions received by an individual
acting in behalf of a committee shall be reported
promptly to the committee's treasurer not later than 5
days before the closing date of any campaign statement
required to be filed by the committee, and shall be
reported to the committee treasurer immediately if the
contribution is received less than 5 days before the
closing date. '

“(7) A contribution shall be considered received
by a committee when it is received by the committee
treasurer or a designated agent of the committee
treasurer notwithstanding the fact that the contribu-
tion is not deposited in the official depository by the
reporting deadline."

Section 22 of the Act (MCL 169.222) spells out the record-keeping require-
ments which a committee treasurer is required to obseérve.

"Sec. 22. A committee treasurer shall keep
detailed accounts, records, bills, and receipts as
required to substantiate the information contained in a
statement or report filed pursuant to this act or rules
promulgated under this act. The treasurer shall record
the name and address of a person from whom a contri-
bution is received except for contributions of $20.00
or less received pursuant to section 41(3). The
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records of a committee shall be preserved for 5 years
and shall be made available for inspection as
authorized by the secretary of state. A person who
knowingly violates this section is guilty of a mis-
demeanor and shall be punished by a fine of not more
than $1,000.00 or imprisoned for not more than 90 days,
or both."

None of the quoted language imposes a requirement that an organization
must name any particular person to be the treasurer of a ballot question
coomittee established by the organization. Likewise there is nothing in
the rules promulgated to implement the Act which mandates the appointment
of any particular person to the position of treasurer.

You wish to advise your local affiliates that a full-time staff member of
the association be selected to be the treasurer of the committee. This is
certainly consistent with the Act's provisions and may tend to create more
continuity in the performance of the duties specified in the Act.

"2. Is it necessary for the statement of organization
of a ballot question committee to list all of the
current officers of the association which establishes
it

Section 24 of the Act (MCL 169.224) requires that committees shall file a
statement of organization within 10 days of their formation. Pursuant to
section 3(4) of the Act, a person becomes a committee be receiving contri-
butions or making expenditures which total $200.00 or more in a calendar
year. Section 24(2) specifies the items to be included in the statement

of organization.

"(2) The statement of organization required by
subsection (1) shall include the following information:

“(a) The name, street address, and where
available the telephone number of the committee. A
committee address may be the home address of the
candidate or treasurer of the committee.

"(b) The name, street address, and where avail-
able the telephone number of the treasurer and other
principal officers of the committee.

"(c) The name and address of the financial
institution in which the official committee depository
is or 1is intended to be located, and the name and
address of each financial institution 1in which a
secondary depository is or is intended to be located.

"(d) The name of each person, other than an
individual, that is a member of the committee.

"(e) The full name of, the office including
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district number or jurisdiction sought by, and the
county residence of, each candidate, and a brief
statement identifying the substance of each ballot
question, supported or opposed by the committee.
If the ballot question supported or opposed by the
committee is not statewide, the committee shall
identify the county in which the greatest number of
registered voters eligible to vote on the ballot
question reside.

"(f) Identification of the committee as a
candidate committee, political party committee,
independent committee, po]1t1ca1 committee, or ballot
question committee if it 1is identifiable as such a

committee,"

Amendments to the statement of organization are required when the
information changes. Failure to file an amendment within 10 days of a
change subjects the committee to late filing fees of up to $300.00, as
well as possible criminal penalties (MCL 169.224). '

However, as previously noted the Act does not require that a committee
have a particular set of officers. The only officer required by the Act
is a treasurer. In the fact situation you have presented the local
association could designate an employee to be treasurer of the commlttee
without naming any other officers. The committee would then operate as an
adjunct ‘of the local association. If the treasurer were to be changed then
an amendment to the statement of organization would be required. But if
the ‘Jocal association's officers are not committee officers the statement
of “organization would not have to be amended every time new offlcers were

selected for the local association.

The foregoing response is informational only and is not a declaratory
ruling with respect to the application of the Act to a specific fact

situation.

Very truly yours,

/%7'7' srgur—

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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