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October 12, 1981

Mr. Godfrey A. Glomb
1737 . Denwood
Dearborn, Michigan 48128

Dear Mr. Glomb:

This is in response to your inquiries concerning the Campaign Finance Act
(the "Act"), 1976 PA 388, as amended.

You conduct art auctions as fundraisers for various civic, reliaious and social
groups. It is your desire to extend this service to various political candidates
and cormittees.

You indicate you provide to the group, at no expense, the necessary admission
tickets which they sell. The entire proceeds of the ticket sales are retained
by the group. You also supply, at your expense, the necessary advertising
flyers and posters. Finally, you supply the art objects which are sold. The
aroup provides the facilities and patrons; they retain 20 percent of the gross
sales.

Your questions are as follows:

1. Does the auctioneer and provider of supplies and art objects
assume any responsibilities under the Act?

2. Does the purchaser at the nolitical fundraiser make a political
contribution, and if so, wnat is its value?

3. Does the candidate committee, including a gubernacorial cormittee,
list the gross sale or its percentage share in its campaign
statement?

4. If the answer to the third question is gross sales, does the
percentage retained by the auctioneer become an "in-kind"
expenditure which must be reported by the candidate committee?
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In response to the first question, it appears from your description of the
progran that the auctioneer functions as an independent contractor. Section

43 of the Act (MCL 169.243) provides that an expenditure shall not be made

other than for overhead or normal operating expenses, by an agent or an inde-
perdent contractor, including an advertising agency, on behalf of or for the
berefit of a committee unless the expenditure is reported by the committee as

if the expenditure were made directly by the committee, or unless the agent or
independent contractor files an independent expenditure report. The agent or
independent contractor is required to make known to the committee all information
required by the Act to be reported by the committee.

Concerning the second question, an attendee at an auction - political fundraiser
makes a contribution to the extent of any admission ticket price or attendance
fee paid by him. A purchaser of an art object at such an event makes a
contribution in the full amount paid for the item. FEach contributor must be
made aware prior to the making of a contribution of the amount involved, whether
the contribution is made through purchase of an admission ticket and/or purchase
of an art object.

As to your third question, a candidate committee, including a gubernatorial
candidate committee, must report the entire receipts from a purchase as a
contribution.

With respect to the fourth question, the amount paid to the auctioneer for
the cost of any art objects sold or services rendered must be reported by
the committes as an expenditure.

It should be noted that the auctioneer makes areportable in-kind contribution
to the committee in the full amount of the value of any admission tickets,
advertising flyers and posters he provides without charge to the committee.
If the auctioneer is a corporation, such a contribution is prohibited by
section 54 of the Act (MCL 169.254).

This interpretation is in concert with a series of rulings made by the Federal
Eiection Commission interpreting the provisions of the Federal Election
Campaignh Act. Advisory Opinion 1980-34 ‘ssued May 23, 1980, deals with a fact
situation very similar to yours. In concluding that all funds paid for donated
art objects are contributions even though the art work is sold through an art
dealer in his normal business the Commission cited and relied on its previous
rulings on such fundraising activities.

This response may be considered intormational only and does not constitute a
deciaratory ruling.

Jervy truly vours,
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Phillip T. Frangos, Jirector
Office of Hearings and Lecaislation
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