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June 14, 1990 

Carl L .  Gromek 
Research Director 
Michigan Court of Appeals 
P.O. Box 30022 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Mr. Gromek: 

This is in response to your request for an interpretive statement regarding the 
applicability of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended, 
to a "trustee plan designed to facilitate individual contributions by the Judges 
[of the Michigan Court of Appeals] in state and local, non-federal, elections." 
On April 9, 1990, your request was made available to the public as required by 
section 15(2) of the Act (MCL 169.215). There have been no written comments 
submitted by interested persons as provided in that section. 

The "trustee plan" you envision is described in your letter as follows 

"The plan would consist of one bank account in the name of the 
Court's Adniini strative Officer. Periodically, the Chief Judge would 
request a $50 payment from each of the Judges to the account. The 
funds received would be recorded by the Administrative Officer and 
deposited into the account. Contributions froill the account would 
be made in the name of the individual judge who has either directed 
or consented that the contribution be made in his or her name. No 
single contribution from any individual Judge would exceed $50 and 
the total would never reach $200 in any calendar year. However, a 
contribution of $100 to a campaign in the names of Judge A and B, 
located in Detroit, would enable Judge C, located in Lansing, to 
attend a fund-raiser in Lansing as a representative from the Court." 

You ask whether the proposed plan is subject to the reporting and filing 
requirements of the Act. 

The Campaign Finance Act requires a "committee" to file a statement of 
organization and periodic disclosure statements. "Committee" is defined in 
section 3 ( 4 )  of the Act (MCL 169.203), which states in pertinent part: 
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"Sec. 3. (4) 'Committee' means a person who receives contributions 
or makes expenditures for the purpose of influencing'or attempting 
to influence the action of the voters for or against the nomination 
or election of a candidate, or the qua1 ification, passage, or defeat 
of a ballot question, if contributions received total $500.00 or 
more in a calendar year or expenditures made total $500.00 or more 
in a calendar year. An individual, other than a candidate, does not 
constitute a committee . . . . . . "  

"Person" is defined in section ll(1) of the Act (MCL 169.211) to include any 
organization or group of persons acting jointly. 

You suggest that the "'trustee' relationship between the Judges of the Court of 
Appeals and the Administrative Officer" does not meet the definition of 
"committee" for two reasons. First, you point out that an individual such as 
the Court's Administrative Officer cannot constitute a committee. Second, you 
assert that the Judges who contribute to the proposed plan are analogous to 
partners who, pursuant to rule 35a of the administrative rules promulgated to 
implement the Act (1982 AACS R169.35a)) are permitted to make contributions from 
a partnership account without registering as a committee if certain conditions 
are met. 

Your reliance upon the Administrative Officer's status as an individual who is 
not subject to the Act's reporting requirements is misplaced. The exception for 
individuals who are not candidates applies to a person who contributes or 
expends his or her own money. It does not apply to an individual who opens an 
account for the sole purpose of depositing contributions received from other 
individuals and subsequently spending the accumulated funds to support or oppose 
candidates in state and local elections. 

The role you have described for the Administrative Officer is that of a 
committee treasurer or individual designated as responsible for a committee's 
record keeping. A treasurer or designated individual is required by section 22 
of the Act (MCL 169.222) to keep detailed accounts, records, bills and receipts 
of contributions received and expenditures made by a committee. The Act's 
reporting requirements cannot be avoided simply by opening an account in the 
name of the treasurer or Administrative Officer. 

With respect to your second assertion, rule 35a provides: 

"Rule 35a. (1) A contribution drawn on a partnership account shall 
be attributed to the partners as individuals, and not to the 
partnership, if the contribution is accompanied by a written 
statement containing the name and address of each contributing 
partner and the amount of each partner's contribution. The 
statement shall include the occupation, employer, and principal 
place of business of each individual who is a member of the 
partnership and contributed 5200.01 o r  more for that election." 
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"(2) A committee which receives a written statement attributing a 
partnership contribution the partners as individuals shall report 
the contribution as if the committee had received a separate 
contribution from each individual." 

You state that under the proposed plan, contributions from the joint account to 
state and local candidates would be made in the name of individual Judges. The 
check drawn by the Administrative Officer would be accompanied by a written 
statement identifying the Judge's name, address, date and amount being 
contributed. You conclude that this procedure is analogous to contributions 
received from partners and "seems to obviate the need to register as a 
committee." 

This argument ignores the fact that the purpose of establishing the "trustee 
account" is to receive and expend jointly accumulated funds for the purpose of 
influencing elections. In contrast, a partnership is an association of two or 
more persons formed to conduct business for profit. This unique relationship 
is specifically recognized and controlled by the Uniform Partnership Act, 1917 
PA 72, as amended. 

Typically, a partner may access partnership assets by executing a check drawn 
on the partnership account, which is then deducted from his or her share of the 
partnership's profits. Rule 35a was promulgated to prevent any confusion in 
cases where a partner uses a partnership check to make a contribution of his or 
her own funds to a committee. If, instead, a group of partners agreed to 
contribute a certain amount to a separate account for the purpose of purchasing 
fund raiser tickets or making other campaign expenditures, rule 35a would not 
apply and the partners would be required to register as a committee. Disclosure 
of the individual partners' contributions would then appear in the committee's 
campaign statements which, pursuant to section 26 of the Act (MCL 169.226), must 
include the name and address of each partner who contributed $20.01 or more to 
the committee. 

The participants in the plan you describe are not involved in a profit making 
venture but are acting jointly to influence elections. They are contributing 
money to a separate account for the express purpose of making expenditures to 
support or oppose candidates. Therefore, if contributions to the proposed joint 
account total $500.00 or more in a calendar year, or if the account is used to 
purchase fund raiser tickets or make other expenditures which total $500.00 or 
more, a statement of organization as a committee must be filed within 10 days, 
as provided in section 24 of the Act (MCL 169.224). 

However, it should be noted that arranging to transfer contributions to 
designated candidates may violate section 44(1) of the Act (MCL 169.244)). This 
section states: 

"Sec. 44. ( 1 )  A contribution shall not be made by a person to 
another person with the agreement or arrangement that the person 
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receiving the contribution will then transfer that contribution to 
a particular candidate committee." 

According to your letter, individual Judges would contribute $50.00 to a joint 
account. A Judge could then direct the Administrative Officer to make a 
contribution in his or her name to a state or local candidate. By so doing, it 
appears that a contribution would be made by one person to another with the 
agreement or arrangement to transfer that contribution to a particular 
candidate. Such earmarked contributions are prohibited by section 44(1). 

To summarize, if a group of individuals contribute to a joint account for the 
purpose of making expenditures or purchasing fund raiser tickets to support or 
oppose candidates, the group must file a statement of organization as a 
committee within 10 days after receiving or spending $500.00 in a calendar year. 
This requirement cannot be avoided by establishing an account in the name of the 
individual responsible for administering the account or by attributing 
subsequent expenditures from the account to one o f  the original contributors. 
Moreover, if an individual contributes to the joint account with the agreement 
or arrangement that the contribution wi 11 be transferred to a part icul ar 
candidate committee, a violation of section 44(1) of the Act may occur. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling 
because a ruling was not requested. 

Phil1 ip T./ Frangos, Director ' 
Office of Hearings and Legislation 




