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November 2 ,  1978 

Reverend Reba Hawki ns 
2685 Richton 
Detroit ,  Michigan 48206 

Dear Reverend Hawkins: 

This i s  in response to your l e t t e r  resubmitting yogr original May 5,  1978, 
request for  an interpretation of the definit ions of "candidzte" and "ccmi t tee"  
as provided in the Campaign Finance Act, P .A.  388 of 1976, as  axended '("the P.ctN).  
In your ros t  recent l e t t e r ,  you s t a t e  the Department's response of May 26, :978, 
informing you of a June 4 ,  1978, amendcent to  the Act which excused payment of  
l a t e  f i l i n g  fees under prescribed circumstances did not sa t i s fy  your concerns. 

Ycu ask whether a candidate must create a candidate cormittee i f  he cr  she does 
not rewive  or  spend $200.00 or  more in a calendar year t o  influence an election. 
Your question concerns the period of time prior t o  January 4 ,  1976, the date  on  
which the Act was amended t o  make c l ea r  a candidate must f i l e  regardless of an 
amount received or spent for  an election. 

I t  is' your contention a candidate did not have a c ~ r ~ m i t t e e ,  pr ior  t o  anendment of 
the Act, until  $200.00 or  more had be2n received or  spent fo r  an e l x t i o n .  You 
ind ica te  the $200.00 anount was not exceeded during your cairqaign f o r  Getroit 
City Clerk in the 1977 primary election. Consequently, you did cot f i l e  a pre- 
primary or  post-primary campaign s t a t e ~ e n t .  However, you *filed a s t a t m e n t  o f  
organization on August 15 ,  1977,. 

Prior to  the January 1 , 1978, amendment, Section 3(2 )  o f  t h e  Act ( K i A  169.203 j 
defined "candidate committee" as follows: 

I 1  I Czndidate c c m i t t e e '  neans the cormittee d2s i~natzd  i n  a 
candidate's f i led  stat2ncnt of organizatfan as t h a t  individual 's  
candidate c ~ m i t t e e .  A candidat? ccmmittee shall be cresun~d 
t c  be u n d z  t > e  corituo:  rid dirzc.tion o f  the candidate n a ~ e d  
i n  the  same stetezent o f  organization." 



Section 3 ( 4 ) ,  which was not affected by the amendment, reads a s  foliows: 

"'Committee' means a  person who receives contributSons o r  
makes expenditures f o r  the purpose of ini iuencing o r  attempting 
t o  influence the  action of the  voters f o r  o r  agains t  the  
nomination o r  e lec t ion  of a  candidate, o r  the  qua l i f i c a t i on ,  
passage, o r  de fea t  of a  ba l l o t  question,  i f  contr ibut ions  
received t o t a l  $200.OG or  more in a c ~ i z n d a r  year o r  ex2enditures 
made t o t a l  $200.00 o r  more i n  a  calendar year.  An ind iv idua l ,  
o ther  than a candidate, shal l  not cons t i t u t e  a  c o m i t t e e . "  

Section 21 of t h e  Act (MCLA § 169.221) has always required a candidate t o  fom 
a candidate cominittee within 10 days of becorning a  candidate. S imi la r ly ,  
Section.24 (MCLA 5 169.224) has always r e q ~ i r e d  the  f i l i n g  of a  statement o f  
organization within 19 days a f t e r  formation of a  comnittee. These two 
s t a t u to ry  provisions require  a  candidate t o  c r ea t e  and r e g i s t e r  a  c o m i t t e e  
without reference t o  the $200.00 threshold. The amendment t o  Section 3 ( 2 )  
served t o  c l a r i f y  t h a t  provision i n  order t o  avoid confusion w i t h  the  requirements 
of Sections 21 and 24. 

I n  conclusion, i t  i s  the  Department's in te rp re ta t ion  an individual  must c r ea t e  a 
c o m i t t e e  within 10 days of becoming a  candidate and the  conni t t ee  must b? 
reg i s te red  by means of a  statement of organization within 10 days of i t s  creat ion.  
These requirements apply even though the $POO.CO contr ibut ion o r  expenditure 
anount has not been real ized.  Moreover, this i n t e rp r s t a t i on  has been i n  e f f e c t  
s ince  June 1 ,  1977, t he  e f f ec t i ve  date  of t he  Act. 

This response may be considered a s  informational only and n o t  as cons t i tu t ing  
a declara tory  rul ing. 
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