
Tne Honorabie Curtis Hertel 
Democratic Leader 
Michigan House of Representatives 
State Capitol Suilding 
Lansing, ,Michgan 4891 3 

Dear Representative Hertel: 

Tfus is in rzsponse to your inquiry regarding the purchase of hna ra~se r  ackets under rhe 
Michigan Campaign Finance Acr (the Act), 1976 PA\ 288, as amended. Your !nqulry h2s beec 
[reared as a request for an interpretive statement because It requires an interprerarlon of an 
amendatory act, 1 994 Pd4 d! I , that will affect all canaidare comrnrrrees. 

ilthougn not expressiy stared, you essentially ask whether a candidate commiriee may ?urchase 
~Smdraiser tickers or make contriburions to orher rypes oicommirreos in excess of :he 5 100.OG 
iimiration imposed upon fundraiser tickets that are purchased as incidental expenses. 

Tne Department of State concludes: 

If an ofi>ceho1der1s candidate committee pays for a ticket to a fundraiser 
sponsored by a candidate committee, indepenaenr committee, political parry 
committee, or a political committee and the ticket purchase is an incidenrai 
expense, the payment may not exceed f 100.00 per committez in any calendar 
year. 

If a candidate committee purchases a fundraiser ricket or makes a contribution to 
an independent committee, political parry conminee, or a poiirical committee for 
the purpose of assisting the candidate's nomination or election. the 5 1 00.00 !imrt 
does not apply. However, the ricket purchase or conmburion must langibly 
benefit the candidate's nomination or eiection. 

-4 candidate committee may purchase a ticker to another candidate cornmlrtee s 
fundraiser as an incldentai expense bur is orhenvise prohlb~rei fiom contr~buting 
to another candidate committee. T ie  ncke: purchase may not exceed S 100.00 3e: 
committee in a caiendar year. 
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Discussion 

I am ~nformed that under my predecessor's administiation. the Act was construed to mean that ail 
campaign expenditures must be made from an officeholder's candidate commiriee. 
"Expendime" is defined in section 6 of the ACT to include m y  payment in assis~ance of  he 
nomination or ciection of a candidare. -4s explained below, this would include the purchase of 
ticke~s io fundraisers held by other types ofcomrnittees. However, until recently a candidate 
committee could not be used to purchase a ticket to another candidate's fundraiser. 

Prior to the enactment of 1994 PA 31 1, an ofi7czhoIder w a  authorized to establish and maintain 
an officeholder expense fund (OEF) to be used for expenses incidenral to ofi?ce. The OEF could 
not be used to make an expenditure to assist the ofIclceh01der's reelection. 

In 198 1, the propriety of using either a candidate commiriee or an OEF to prchase political 
uarty fundraiser dckets was specifically addressed in an interpretive statement issued TO Senator 
James DeSana. The inteqretive statement concluded: 

. . . the purchase of a ticket to a polirical p a q  fundraiser is ofien tradirionally 
associated with or necessitated by, and therefore incidenral io, the hoiding of 
public office. Consequently, an officeholder may chzirge his or her officeholder 
expense fund for :he purchase of a ,oIidcal party F ~ n d  raising ticket. However, if 
thc Ticket is purchased for the purpose of  im7uencing the ofi~cehoider's 
renomination or reelecrion. the expenditure must be made from the officeholder's 
candidate c o m i r t e e  account. 

Thus, at l e a t  since 198 1 it has been the Department's consistent position thar campaign 
expenditures include the purchase of fundraiser tickers if :he purchase is made to assist the 
candidacy of the ofi~czholder purchasing h e  ticket. Indeed. if a ticket was purchased so that the 
officeholder could attend a hndraiser and solicit suppon from those in attendance. the ticket 
purchase met the definition of "expenditure" and 'nad io he made from the :maidate committee. 
It could not be made from h e  officehoiaer's OE?. 

The authority to purchase polirical Darry fundraiser tickers from m OEF was subsequently 
embraced in administrative mies promuigated by rhe 9ecmmenr  of Srate. Specifically, ruie 

. . .  -- 62(l)ij) deiined the tern "expense inc:dent2i 10 O E ~ C ? ' '  2s used in section 19 of the ACT io inciude 
the puchase of tickers ro kndraisers heia by other ?-p,ns ~f commirrecs - including candidate 
commirtees - for use by :he oficehoider and his or 52: f ~ ~ i i y  and s~af f .  The ruie deEning -- , - . .  . . incider,tal exFesses in no wzq- aiier,:ed :!I- . i c ~ ' s  2erin::lcii of "zsi;.enaime." Tnereiore: 
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ofi?ceholders continued to purchase fundraiser ticke~s Som their candidate corr-iiirtee accounts 
when the ticket purchased was campaign re!ared. as requ~red by the Act. 

1994 PA 4i ! amended the .Act by eszabiishing a single account for both campaign expenditures 
and incidental office expenses. This wzi accompiished by eiirninating OEFs and authorizing t,he 
candidate commirtee to ?ay for incidental ex?enses. "Incidental sspense" was derined by 
incorporaring the administrative iuie ?romuigared by the Llepment ,  with some minor revisions. 
One sach revision changed the limit on :mdraiser tickes from the size of ;he o~ceho ide r ' s  

family and staE LO 5 100.00 2er cornrniiree ?er year. -I-zGfi. however, the amendatory acl did 
nothing to alter the test for determining whether a payment riom a candidare commirtee is an 
expenaitur:: made to assist the nomination or election of ~ ! e  of5c:hoider. 

.As a consequence. an ofi7ceholder nay  y.rchase a poiiticai p a r y  fundraiser ticket from hls or he: 
candidate committee if the dcket is squired as an expense incidental to office. If ihe ncket 
~urchase  is considered to be an incidental expense, the S100.00 iirnrtation es~ablished In section 
9(l)(i) would apply. 

On the other hznd, if the ticket is purchased for the purpcse of assisting the oficeholder's 
nomination or election, ;he payment neets the .4ctis definition of txpenairure. In rh s  
circumstance, ihe 5100.00 Iimit does nor appiy e s c q  with respect io tickets purchased for 
another candidate's Slndraiser. T i e  limitation on candidate committee fundraiser ticitets exists as 
an exception to the prohibirion against candidate to candidate conuibutions. Specifically, section 
44(2) now states: 

A candidate committee shall not make a contriburion to or an independent 
expenditure on behalf of another candidate committee. Tnis subsection does not 
prohibit the purchase of ticken to another candidate comrnirtee's fundraising event 
that does not exceed 51 0000 per candidate committee in any calendar year. 

W-hiie your inquiry specifically addresses the purchase of ~olitical party fundraiser tickets, the 
same logic would appiy to the purchase of tickes ro fundraisers sponsored by independent or 
poiitical cornmirtees. Therefore, fundraiser tickes are subject to the $100.00 limit if ~urchased 
as an expense iricidertai to off~ce. 

-7 . 
! ms is not TO suggest that ;here is no resmczion on ticket purchases or direct contiibutions made 
;o poiiticai parry, independent, poiiticai or bailot question committees. -4s explained by 
Eiec:ions Director Chnstopner Tiomas in an inforinationai leaer 10 Representative %riel/ 
Joiqson. iated October 1, 1090: 
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An expenditure by a candidate committee ro an independent committee, whether 
as a direct donarion or a purchase of a fundraiser dcket, may only  be made if it 
influences the nominarion or e!ecrion of ;he candidate whose comrnirtez makes 
the expenditure. Therefore, the candidate and the candidate commirtee treasurer 
must be able to specifically substanriare how an expenditure to an independent 
committee furthers the nominarion or election of the candidate- 

Whether it is proper to makz an expenditure to an independent committee will 
depend exciusively on an identifiable, tangible benefit that furthers your 
reelection. 

You take exception to the Department's longstanding construc:ion of the Act, su,ogesring thar the 
purchase of political party fundraiser tickets may only be considered an incidental expense. If 
construed in this manner, a candidate who is not an ofi?ceholder would be prevenred from 
purchasing anv hndraiser tickets because, as a non-incumbent, the candidate does not incur 
expenses incidental to office. 

This response is an interpretive statement and does not constitute a declaratory ruiing because a 
ruling was not requesred. 

Sincerely, 
A 

Candice S. Miller 
Secrerary of State 




