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December 3, 1982

Hr. D. Gravatt Huber

Michigan Citizens for Headlee Committee
Post Office Box 1481-RHH

East Lansing, Michigan 48823

Dear Mr. Huber:

This is in response to your request for answers to three questions with
respect to the provisions in the Campaign Finance Act (the "Act"), 1976 PA
388, as amended, dealing with expenditures made by an independent committee
in support of a candidate.

You indicate you are the campaign director for Michigan Citizens for Headlee
Committee ("MCHC"), a political committee supporting the gubernatorial candidacy
of Richard H. Headlee. (Since MCHC did not file a statement of organization

at lTeast six months before November 2, 1982, it is not an "independent committee"
as defined in section 8(2) of the Act (MCL 169.208(2).) MCHC wishes to make
expenditures urging the election of Mr. Headlee without the expenditures being
attributable to and reportable by the Headlee candidate committee,

"Independent expenditure" is defined in section 9(1) of the Act (MCL 169.209(1))
as:

"An expenditure as defined in section 6 by a person if the expenditure
is not made at the direction of, or under the control of, another person
and if the expenditure is not a contribution to a committee."

Also relevant is section 70 of the Act (MCL 169.270) which states:

"A contribution or expenditure which is controlled by, or made at
the direction of, another person, including a parent organization,
subsidiary, division, committee, department, branch, or local unit
of a person, shall be reported by the person making the expenditure
or contribution, and shall be regarded as an expenditure or contribution
attributable to both persons for purposes of expenditure or contribution
Timits."
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An expediture in support of a candidate which is not an independent expenditure
and which is not a contribution in money to another committee is an in-kind
contribution or expenditure which must be reported by the candidate committee
as well as the committee making the expenditure.

Your questions are set out and answered below:

"1. . Can a candidate (or the official candidate committee) supply
an Independent/Political Committee (making independent ex-
penditures, and desiring to preserve that independence) with
copies of his weekly schedule? his press releases? his
speeches?”

The standard set forth in the Act, in the two sections quoted above, is "direction
or control". The three items about which you specifically inquire are all made for
purposes other than providing them to friendly political committees. Press
releases and speeches are statements of a candidate's positions made to favorably
influence voters and contributors; they do not show direction and control over

a favorably disposed political committee which receives copies. Assuming the
weekly schedules, press releases, and copies of speeches are available upon

request to the general public, a candidate or his committee would not be exercising
direction or control over a political committee by providing these items.

"2. Can a candidate for Governor attend, by invitation, a function
sponsored by an Independent/Political Committee (which makes
independent expenditures, and desires to preserve this inde
pendence)? In fact, doesn't the act somewhere recognize the
possibility of jointly shared functions (fund raisers)?"

What you are really asking is whether a political committee may make an independent
expenditure for an event which a candidate attends. The answer depends upon a
number of factors which cannot be determined from the Timited facts you provide.

For instance:

Did the candidate purchase a fund raising ticket and attend on the same
basis as the supporters of the political committee?

Is the candidate given an opportunity to address the gathering, as
contrasted with mingling and conversing in small groups?

Are people encouraged to attend the event because the candidate
will be there?

Are all candidates for the same office (or all major party candidates)
invited to the event and treated equally?

Is the political committee openly supporting the candidate?
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Only the final question can be answered based upon the information you have
provided. Since MCHC supports Mr. Headlee, his attendance by invitation at

an event sponsored by MCHC would be strong evidence that Mr. Headlee is
exercising direction or control over the event. Mr. Headlee certainly controls
the content of any statements he makes at the event. Once direction or control
is exercised by Mr. Headlee, the expenditures by MCHC lose their independent
status and become in-kind contributions to the Headlee candidate committee.

You raise the possibility of joint fund raisers held by a political committee

and a candidate committee. By its very nature, a joint fund raiser is necessarily
directed or controlled by all participating committees. MCHC could not retain

its "independence" at a fund raiser held jointly with the Headlee candidate
committee. :

“3. Can an Independent/Political Conmittee (which makes inde-
pendent expenditures and desires to preserve that independence)
pay for the distribution of literature, or provide for the
vehicle of distributing the Titerature, that was printed and
paid for by the candidate, or his staff or his official
committee. Again continuing with the presumption that none
of the Titerature was printed for distribution by this
independent source, and no "direction or control" of the
independent committee or its activities lies within the
official candidate committee, or the candidate himself?"

As stated previously, the test for independent expenditures is direction and

control. If MCHC distributes literature, bumper stickers, buttons, etc. which the
Headlee candidate committee wrote, designed, conceptualized, or printed, the

Headlee candidate committee would have exercised direction and control over the

material and MCHC's expenditures would be in-kind contributions. Similarly,

quotes from the press releases and copies of speeches discussed in question 1

can be extracted by MCHC for use in independent expenditure material distributed

by MCHC, but MCHC may not copy and distribute the material provided by the

Headlee candidate committee without MCHC's costs andefforts being in-kind contributions.

0f course, MCHC must comply with the disclaimer and identification requirements in
section 47 of the Act (MCL 169.247) and rule 36 (1982 AACS R169.36).

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,
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/’%//é/ X Fargly

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation





