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Mr. Jon K. Jenkins
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Lansing, Michigan 48933

Dear Mr. Jdenkins:

This is in response to your inquiry concerning the Campaign Finance Act
("the Act"), 1976 PA 388, as amended. You indicate that you and other
individuals are interested in Mr. Michael F. Walsh becoming a candidate
for Ingham County Prosecuting Attorney but because of the substantial
expense involved in conducting a county-wide campaign, you doubt that
Mr. Walsh will become a candidate unless he is assured of sufficient
financial support.

In this context you ask several guestions which will be answered as
presented:

(1) Can we proceed to raise money for Mr. Walsh without his
proceeding to become a candidate for Prosecutor?

You may raise money for a prospective candidate before the individual.announces
an intention to seek a particular office. However, you should note that
section 3(1) of the Act (MCL 169.203(1)) defines "candidate,' in relevant

part, as follows:

"Sec. 3(1) 'Candidate' means an individual: (a) who files a
fee, affidavit of incumbency, or nominating petition for an
elective office; (b) whose nomination as a candidate for
elective office by a political party caucus or convention is
certified to the appropriate filing official; (c) who receives
a contribution, makes an expenditure, or gives consent for
another person to receive a contribution or make an expenditure
with a view of bringing about the individual's nomination or
election to an elective office, whether or not the specific
elective office for which the individual will seek nomination
or election is known at the time the contribution is re-

ceived or the expenditure is made; or (d) who 1s an office-
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holder who is the subject of a recall vote. Unless the office-
holder is constitutionally or legally barred from seeking
reelection or fails to file for reelection to that office

by the applicable filing deadline, an elected officeholder

shall be considered to be a candidate for reelection to the

same office for the purposes of this act only." (emphasis adaed)

Under the Act a person may become a candidate even though the individual has
not announced as a candidate, filed for office, campaigned or otherwise become
a candidate in the ordinary sense of the word. VWhen contributions are
received with an individual's consent a candidate committee must be formed
pursuant to section 21 of the Act (MCL 169.221).

1f you raise money without the candidate's consent, you must form a committee
pursuant to sections 11{(2) and 24 of the Act (MCL 169.211 and 169.224). This
is discussed further in the answers to questions 2, 7, and 8 below.

(2) If the answer to question one is "yes," then is it necessary
to form a committee as defined in MCL 169.208(2) or any other
type of committee? If so, what kind of committee needs to be
formed?

If contributions are received with an individual's consent, section 21 requires
the individual to form a candidate committee within 10 days after becoming a

candidate.

[f a candidate committee is not formed, a political committee or an independent
committee must be formed. The Act's provisions with respect to political
committees are discussed in answers to subsequent questions. An independent
committee as defined in section 8(2) of the Act (MCL 169.208) may be formed
instead. This type of committee must support at least three candidates for
state elective office. Since you indicate an interest only in a local election,
this letter will not elaborate on independent committees and their obligations.

(3) If a committee is formed and receives contributions can they
be transferred to the individual's candidate committee, or hope-
fully, to his officeholder's account?

Section 3(2) (MCL 169.203) provides that "'candidate committee' means the
committee designated in a candidate's filed statement of organization as

that individual's candidate committee. A candidate committer shall be presumed
to be under the control and direction of the candidate named in the same
statement of organization." Section 21(1) provides, in part, that "a

candidate shall not form more than 1 candidate committee for each office for
which the person is a candidate." Thus, when contributions are received,

the committee formed is the candidate committee for the duration of the campaign
and, if elected, throughout the individual's term in office. Upon the
candidate's election the committee may transfer funds to his officeholder's
expense fund in accordance with Rule 39 (1979 AC R169.39).
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A political committee, on the other hand, may make contributions to a candidate
committee or an officeholder exbense fund. The Act does not limit the amount

of contributions which can be made to candidates for local office. Consequently,
a political committee may contribute to a candidate committee or an officeholder
expense fund by transferring its funds to these entities. It should be noted,
however, that section 49 of the Act (MCL 169.249) does not allow an official

to make contributions or expenditures from an officeholder expense fund to
further his or her nomination or election.

(4) Is there any prohibition against a committee receiving funds
if 1t is not required to register and formally exist?

A committee other than a candidate committec must be created when contributions
received total $200.00 or more or expenditures made total $200.00 or more in a
calendar year. A candidate committee is required to be formed within 10 days
of an individual becoming a candidate as defined in section 3(1). In keeping
with the disclosure purpose of the Act, a committee is required to report its
existence by filing a statement of organization and to report its activities
through periodic reports required by various sections of the Act.

A committee is not prohibited from receiving funds when it is not required to
organize and file as a committee under the Act. In other words, & group of
people can legally receive and spend less than $200.00 in a calendar year
without filing any reports.

(5) If a committee is formed and registered which receives
contributions, is the disposition of these funds limited by

MCL 169.246 if the individual does not become a candidate or
what disposition(s) could be made of these funds in that event?

Your question cites section 46 of the Act (MCL 169.246) but from its context it
appears your references should be to section 45 (MCL 169.245). Section 45 controls
the disposition of any unexpended funds of a campaign committee and establishes

the only method by which these funds may be disbursed, with the exception

that in event of election, funds may be transferred to an officeholder's

expense fund pursuant to section 49 (MCL 169.249) and rule 39 (1979 AC R169.39).
Disposition of political committee funds is discussed in the answer to question &.

(6} Could the unexpended contributions be given to another
candidate if the individual does not becore a candidate?

Unexpended funds of a candidate committee can only be disbursed as provided by
section 45 and may not be given to another candidate. The only narrow exception
is contained in section 45(1) wherein they may be transferred to another
candidate committee of the same candidate if he has candidate committees for
different offices simultaneously and the other provisions of this subsection

are met. A political committee would not be subject to this restriction.
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(7) Can a committee be formed tu seek a candidate for this {or
any other) office which the committee believes to be competent
and the contribution then released to that candidate's committee?

Pursuant to section 17(2) of the Act (MCL 169.211), political committees may
be established to accept contributions or make expenditures in support of

or in opposition to candidates for office. I1f a political committee has

been receiving contributions and a person it supports then becomes a candidate
forming his own candidate commnittee, the political committee may make
contributions to his committee or to his officeholder fund if established.
Assuming the individual is running for a local office, there is no limitation
on the size of the contribution.

(8) If a committee is formed to seek a gualified candidate but
believes they are unsuccessful, what disposition must be made
of the contributions, if any, which are received by the committee?

As indicated in the response to your question 5, the disposition of unexpended
funds of a candidate conmittee is governed by section 45 of the Act. Political
committees are not limited by section 45 in disposing of unexpended funds

upon dissolution of the committee. Rule 1(c) (1979 AC R169.1) defines the
terms "campaign" or “candidate's campaign" to mean "“the candidate committee's
activities for a specific election.” Section 45(2) of the Act clearly applies
to unexpended funds in a campaign committee. Section 45 as clarified by

Rule 1(c) does not include within its ambit the regulation of committees

other than candidate committees. Such a committee may dispose of unexpended
funds in any lawful way. Although the Act does not lipit the use of such
funds, there may, of course, be other Timitations on their use including

the imposition of local, state, and federal taxes.

Since your letter does not set forth a precise statement of facts as required
by section 62 of the Michigan Administrative Procedures Act with respect to

a request for a declaratory ruling, this response should be considered
informational only.

/] / /

Phillip T. Frangos, Director -
Office of Hearings and lLegislation





