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Committee to Elect Judge Thomas Edward Kennedy
Macomb Circuit Court
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Dear Judye Kennedy:

This 1s in response to your request for a declaratory ruling concerning
applicability of the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as
amended, to certain joint expenditures made by four candidates for circuit
juuage. You also inquired about the reporting requirements of the Act.

At the time of your request, you were a candidate for circuit court judge in
lacomb County. Your opponent was one of four incumbent circuit judges who was
seeking reelection. The three others were unopposed. Apparently, the incumbent
judges made certain joint advertising expenditures.

You raised the following issues with respect to these facts:

"Issue I: Is a contribution by a candidate committee for an
advertisement (Billboard, sign, literature, etc.) which is intended
to influence the election of all four, three who are unopposed for
election and one who is opposed, equally, a violation of section 44(2)
of the Campaign Finance Act, which states:

'A candidate committee shall not make a contribution
te, or an independent expend1ture in behalf of, another

candidate comnmittee .

Issue I1l: Would the result in issue [ he different if the
expenditure in that issue was made prior to the filing deadline, at
& tinie when the three circuit judges, who are now unopposed, believed
that there would or might be opposition, though there was no announced
opposition?

Issue III: Must an incumbent district judge file an annual
financial statement (Due June 30) for his circuit court committee

when he becomes a candidate for a higher office, where his opponent
would be exempt from such a disclosure requirement?"

It has "oon determined that you are not a proper party to request a declaratory

ruline regarding issues I and I, Section 63 of the Administrative Procedures
Act. 1969 PA 3006, as amended, provides (in part):
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"On request of an interested person, an agency may issue a
declaratory ruling as to the applicability to an actual state
of facts of a statute administered by the agency or of a rule
or order of the agency. An agency shall prescribe by rule the
form for such a reguest and procedures for its submission,
consideration and disposition. A declaratory ruling is binding
on the agency and the person requesting it unless 1t 1s altered
or set aside by any court.” (emphasis added)

"Interested person" is defined in rule 6 of the administrative rules promulgated
to implement the Act, 1977 AACS R269.1 et seq., as "a person whose course of
action would be affected by a declaratory ruling." Although you state you are
an opponent of one of the candidates whose campaign practices are in question,
yaur course of action would not be affected or bound by a ruling based upon
these facts. In a letter to Mr. Zolton Ferency, dated December 29, 1977, the
Department indicated it would not issue a declaratory ruling to a third party

in these circumstances. Your request for a declaratory ruling with respect to
issues I and Il is therefore denied.

However, the issues you raised are of sufficient interest to merit a general
response. For this reason, the following analysis is offered.

With respect to issues I and II, the Department has previously recognized that

the Act permits candidates to make joint expenditures. In a letter to Mr. Wayne

M. Deering, dated August 6, 1980, the Department indicated “the same considerations
which apply to joint fund raising events also apply to joint expenditures such

as shared advertising." These considerations are detailed in a September 20, 1978,
letter to Mr. Michael W. Hutson. Copies of the Deering and Hutson letters are
attached for your convenience.

In each of the attached letters, the Department emphasized that section 44(2) of the
Act (MCL 169.244) prohibits a candidate committee from making a contribution to
another candidate committee. Consequently, it is imperative that no candidate

bear a disproportionate share of a joint expenditure. Such a disproportionate

share may constitute an illegal contribution to the other participating candidate
committees.

You indicate that "funds from each of the candidate comniittees of the four circuit
judges have been spent for advertising (specifically billboards and literature)
that promote each candidate . . . equally." It is assumed, therefore, that each
candidate has paid an equal share of the joint advertising expenditures. You are
concerned, however, that an opposed candidate realizes an unequal benefit as the
result of a joint expenditure. You argue that such benefit constitutes an
inpermissible contribution from the unopposed candidate to the opposed candidate.

“Contribution™ 1s defined in section 4 of the Act (MCL 169.204) as anything of
ascertainable monetary value made for the purpose of influencing the nomination
or eleccion of a candidate. If an opposed candidate receives more benefit from
Joint auvertising than an unopposed candidate, that benefit has no ascertainable
monetary value as long as the candidates bear an equal share of the joint
expenditure. Thus, an unopposed candidate who shares equally in a joint
expenditure with an opposed candidate does not make a contribution to the opposed
candidate in violatiorn of section 44,



Judge Thomas Edward Kennedy
Page Three

[ssue [II concerns whether an incumbent district judge who is seeking election
to the circuit bench must file an annual campaign statement. Section 35 of the
Act (MCL 169.235) provides for the filing of annual campaign statements. This
section, which was recently amended by 1980 PA 215, states (in relevant part):

"(1) In addition to any other requirements of this act to file

a campaign statement, a committee other than an independent

committee, shall also file a campaign statement not later than

January 31 of each year. The campaign statement shall have a

closing date of December 31 of the previous year. The period

covered by the campaign statement filed pursuant to this sub-

section shall begin from the day after the closing date of the

previous campaign statement. A campaign statement filed pursuant

to this subsection shall be waived if a post-election campaign statement
has been filed which has a filing deadline within 30 days of the closing
date of the campaign statement required by this subsection.

(2) Subsection (1) does not apply to a candidate committee for an
officeholder who 1s a judge or a supreme court justice, or holds an
elective office for which the salary is less than $100.00 a month
and does not receive any contribution or make any expenditure during
the time which would be otherwise covered in the statement.”
(emphasis added)

(Former section 35(1) required all committees to file a campaign statement not
Tater than June 30 and contained no waiver provision. Subsection (2) was
changed by adding "or a supreme court justice.")

You arque that pursuant to section 35(2) a district judge who has formed a circuit
court candidate committee should not be required to file an annual campaign
statement, especially where his or her opponent is an incumbent circuit judge

who is exempt from filing. However, under the Act each candidate committee a
person forms is considered a separate entity. Thus, the candidate committee

of an incumbent is considered the candidate committee of an officeholder, but

any other committee the incumbent forms is simply the candidate committee of

a candidate for a particular office. In other words, the incumbent is not

an officeholder with respect to each office he or she seeks.

In answer to your question, a judge who becomes a candidate for another office
must file an annual campaign statement when he or she forins a new candidate
committee because the judge is not considered an officeholder with respect to
the office sought. Section 35(2) applies only to the candidate committee of an
incumbent judge.

A review of statements and reports filed by your committee indicates that on
June 27, 1980, the committee filed an incomplete annual campaign statement
whiich rated: "This is a candidate committee for an officeholder who is a judge
and, therefore, exempt from the filing of an annual statement pursuant to
section 35(1) of the act." On Octcber 29, 1980, the committee filed a pre-
general campaign statement which included a list of contributions received
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and expenditures made during the period covered hy the disputed annual
statement. Since the issue you have raised is one of first impression and
there has been full disclosure, you will not be required in this instance
to file an amended annual report.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,

T D)
‘ L’Q%Lb&%&ﬁ%? /- ;2144,4AL;;,,,z____-

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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