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October 4, 1985

Robert 5. LaBrant

Michigan State Chamber of Commerce
200 N. Washington Square

Lansing, MI 48933

Dear Mr. LaBrant:

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning
applicability of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amnended, to

e Michigan State Chamber of Commerce, a non-profit corporation, and its
separate seygregated fund, the State Chamber PAC. Specifically, you ask whether
the corporation (hereinafter, the State Chamber) may use its treasury funds "to
provide State Chamber PAC contributors of $200 or more with a iapel pin,
featuring the State Chamber PAC's logo, at a cost . . . not to exceed $5.00
each."

Corporate involvement in Michigan elections is governed by sections 54 apd §5 of
the Act (MCL 169.254 and 169.255). Section 54 continues the longstanding
prohibiticn against the use of corporate money in candidate elections but
_allows a corporation to make contributions or expenditures to support cr oppose
“ballot questions. In addition, section 5% provides, in pertinent part:

“Sec. 55. (1) A corporation or joint stock company formad under the laws
of this or another state or foreign country may make an expenditure for the
establishment and administration and solicitation of contributicns to a
separate segregated fund to be used for political purposes. A fund
established under this section shall be limited to making contrihbutions to,
and expenditures on behalf of, candidate committees, ballot guestion

committees, political party committees, and independent comnitteces.

* * * *

(3) Contributions for a fund established under this section by a
corperation which is nonprofit may be solicited from any of the foilewing
persons or their spouses:

(a) Members of the corporation who are individuals.

(b) Stockholders of members of the corporation.

(c) Officers or directors of members of the corporation.

(d) Employees of the members cf the corporation who have golicy making,
managerial, professional, supervisory, or administrative nonclerical
responsibilities.”
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It is your position that the cost of providing Tapel pins to those persons
solicited under subsection (3) is a fundraising expense permitted under this
section and an October 26, 1983, declaratory ruling to Mr. James Barrett. In
Barrett, the Department stated:

“A corporation may pay for the cost of office space, phone, salaries,

utiiities, supplies, legal and accounting fees, fundraising and other

expenses incurred in setting up and running a separate segregated fund
established by the corporation.”

Subsequently, however, the Department indicated in an Uctober 4, 1984,
interpretative statement issued to Mr., Jack Schick that section 55 does not
allow a corporation to build its separate segregated fund by using corporate
doliars to purchase entertainment, premiums or raffle prizes.

You contend Schick prohibits the State Chamber from purchasing lapel pins with
money from its corporate treasury, and as such is inconsistent with the Barrett
declaratory ruling. However, upon careful analysis, it appears your contention
is invaiid.

The specific question posed in Schick was whether a corporation could "“under-
write an entire fundraising event" for the purpose of raising money for its
separate segregated fund. Section 55 strictly Timits the use of corporate
dollars to three purposes: the establishment of a separate segrecated fund,
administration of the fund, and scolicitation of contributions to the fund.
Section 54 restricts corporate contributions and expenditures to ballot question
issues. Tnerefore, a corporation may not make contributions to its separate
segregated fund. If a corporation paid for the entire cost of a fundraising
event, the corporation would in effect be making an indirect contribution to the
fund. Mr. Schick was advised that such a result was not permitted under the

Act.

Historically, ccrporate political participation has been absolutely prohibited.
Although sections 54 and 55 made a change in that policy, they are narrowly
drawn and strictly 1imit the use of corporate money in the electoral process.
As noted previously, section 55 allows a corporation to make expenditures only
for the estabiishment, administration or solicitation of contributions to a
separate segregated fund. Thus, to preserve the integrity of candidate
elections, the drafters of section 55 apparently intended to keep corporate
dollars out of a separate segregated fund's treasury.

The Federal Election Commission has by rule specifically authorized a
corporation to build its separate segregated fund by using "a raffle or other
fundraising device which involves a prize, so long as state law permits and the
prize is not disproportionately valuable.," 11 CFR 114.5(b)(2). This rule goes
on to create a presumption that corporate funds are not beiny exchanged for
contributions to a separate segregated fund if the fundraising costs paid by the
corporation do not exceed one-third of the money contributed at the fundraiser,
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A similar rule has not been promulgated under the Michigan Act. However, the
general principle expressed in 11 CFR 114.5(b)(2) is useful in responding to the
guestion you raise. Tnat is, if the cost of the lapel pins awarded to State
Chamber PAC contributors is not "disproportionately valuable", there is little
risk that paying for the lapel pins with State Chamber treasury funds will
result in the exchange of corporate dollars for contributions to the separate
segregated fund.

You indicate in your statement of facts that:

Commencing January 1, 1985, the State Chamber intends to provide
mementos, paid for with State Chamber treasury funds, to contributors
to the State Chamber PAC.

The State Chamber intends tc provide State Chamber PAC contributors
of $200 or more with a lapel pin, featuring the State Chamber PAC's logo,
at a cost to the State Chamber not to exceed $5.00 each."

A lapel pin wnich costs $5.00 or less is not disproportionate in value to a $200
contribution. In these circumstances, purchasing the lapel pins with corporate
doilars cannot result in trading corporate money for centributions to the
separate segregated fund. Thus, in answer to your question, the Michigan State
Chamber of Commerce may purchase lapel pins from its corporate treasury, at a
cost not to exceed $5.00 each, to be given to persons who contribute $200 or
more to the State Chamber PAC.

This response is a declaratory ruling concerning the specific facts and
questions presented,

Very tmuly yours,
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