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September 21, 1983

Mr. David A. Lambert
639 N. Hayford
Lansing, Michigan 48912

Dear Mr. Lambert:

You have requested an interpretative statement under the Campaign Finance
t (the "Act"), 1976 PA 383, as amended.

You referred to an interpretative statement issued to Mr. Timothy Downs on
October 12, 1982, which indicates a corporation may not purchase an advertisement
in an independent committee's newsletter and asked:

"Does this prohibition apply if a political party committee places
said corporate receipts in a seperate (sic), seqregated administrative
account which is not used for making contributions to or expenditures
on behalf of candidates for public office?"

Political party committees are unlike other committees in that they have functions
which are outside the ambit of the Act. The Department issued an interpretative
statement to Philip Van Dam on April 12, 1982, a copy of which is attached,

which indicated a political party committee may receive contributions from
corporations for the purpose of affecting the legislative reapportionment process
as long as the money is not commingled with money subject to the Act. Therefore,
the answer to your first queszion is a qualified yes. A political party
committee may receive money from corporations, place the money in an account
separate from the account used for expenditures made under the Act, and spend

the corporate money in such a way as to not be a contribution or expenditure
under the Act.
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The second question vou asked is:

"Can a political party committee use corporate funds (such as

those received from the sale of advertisina in party newsletters)

in order to cover the costs of those administrative functions

not directly related to the election of candidates to pubiic office?”

The Act does not use the concept of costs being or not being "directly related
to the election of candidates.” The definition of "expenditurse" in section 6
of the Act (MCL 169.206) states, in part:

"(1) 'Expenditure' means a payment, donation, loan, pledge, or
promise of payment of money or anything of ascertainable monetary
value for goocds, materials, services, or facilities in assistance
of, or in opposition to , the nomination or election of a candidate,
or the qualification, passacge, or defeat of a ballot guestion
(emphasis added)

The "“in assistance of" Tlanguage in section & is much broader than the “directly
related" language in your question. Funds received from corporations cannot

be used in assistance of a candidate. Because the purchase of an advertisement
assists the recipient, a corporation may not purchase an advertisement in a
program book, ad book, or newsletter which supports or opposes candidates.

dhile it is conceivable a political party committee could publish a newsletter
which does not support or give assistance to a candidate ("candidate" includes
a1l incumbents), this seems unlikely. [f a political party committee wants to
designate a specific fundraiser or method of fundraising as being for non-campaign
purposes, 1t may do so and accept corporate contributions. But it may not merely
pull corporation contributions out of the receipts for a fundraiser (or for
newsletter ads), and put the corporate funds into a separate account. If a
newsletter which does not support a candidate or ballot question could somehow

be published, a political party committee could designate all advertising income
for a separate account for non-campaign purposes.

Your third question is:

“What would the Bepartment of State consider to be those administrative
costs that could be payed for with corporate funds?”

t 1s impossible for the Department to answer this question in a factual vacuum.
AS the Van Dam letter indicated, reapportionment is one area where corporate
money may be used. At this time, however, these activities are the only ones
for which the use of corporate money has been approved by the Department. The
Department will continue to consider specific fact situations on a case by
case basis.
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Very truly yours,

/

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Prhillip T. Ffrangos

Director

Office of Hearings and Legislation

PTF/cw

Enc.





