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October 10, 1978

Mr. William R. Lukens
Milliken for Michigan
P.0. Box 40078 .
Lansing, Michigan 48901

Dear Mr. Lukens: : o . .

This is 1in response to your request for an interpretation concerning the applica-
bility of the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976, as amended {"the Act"), to
two areas of concern to your committee. The first relates to contributions from
joint accounts, and the second to mailers soliciting contributions as well as
participation in campaign activities. ‘ :

- -

You state the Milliken for Michigan Committee has received several contributions
of amounts over $100 from married individuals by means of checks drawn against
Jointly held funds. You ask whether contributions received from a married couple
may be prorated between each spouse for the purpose of qualifying the contributions -
for matching funds from the State Campaign Fund under each of the following
circumstances: '

1. If the contributions are from a joint account by a written f
instrument signed by only one of the spouses; :

2. If the contributions are from a joint account by a. written
instrument signed by both individuals;

3. If the contributions are from a joint account by a written
instrument signed by one of the spouses but expressly indi-
cating that both individuals intend to provide the funds.

Section12 (1) of the Act (MCLA § 169.212) provides that in order to qualify a con-

tribution for matching moneys from the State Campaign Fund, the contribution must

not exceed $100.00 and it must be made by a written instrument. There are additional
limitations with respect to the nature of the contribution and the time period in which
it is made and qualified. . :

In a declaratory ruling to Mr. Zolton Ferency, dated September 13, 1977, the Department
stated "The Department shall demand that a documant in order to be acceptabie for pur-
poses of Section 12(1) of the Act must clearly contain the names of the paycr, payee,
the amount, the date, the purpose of the contribution, and thes signature of the con-
tributor.” The declaratory ruling was limited to contributions of less than $20.00
since Section 41(1) of the Act (MCLA § 189.241) extended adequate safeguards to all
contributions in excess of $20.00, including those made for the purpose of constituting
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a "qualifying contribution.” Section 41(1) requires that all contributians
over $20.00 be made by written instrument conta1n1ng the names of the payor and

the payee.

Accordingly, the Department requires that all written instruments contain the
sionature of the contributor, regardless of whether the contributicns are from

a joint or an individual account. The signature serves as evidence of an individual's
intent to contribute to the particular committee. The Department will not accept

the signature of one indjvidual as reflecting the intent of another individual to

- make a contribution, notwithstanding the fact the two individuals are joint holders

of an account and married.

Consequently, under the circumstances of your first and third examples, the contri-
butions could not be prorated. The contribution must be regarded as having been

made by the signatory. Under the circumstances of your second example, however, therc
may be proration of a contribution made from a joint account on a written instrument
signed by both individuals. The contribution must be prorated equally to each of the
signatories unless it is otherwise indicated by the contrlbutors. , ‘

It should be noted that in the instance where a ‘gubernatorial candidate committee has
received a qualifying contribution exceeding $100 on a written instrument signed by
only one spouse, expressly indicating that both individuals intend to provide the fund:
the Department has permitted the prorating of the contribution to the two individua™™
upon the submission of a separate document. The latter must state an intent to make

a qualifying contribution in the amount set forth in the written instrument, and the
signature of both.individuals confirming that intent. :

With respect to your second concern, you state the Michigan for Milliken Committee
has purchased a number of mailers to be used for the primary purpose of soliciting
contributions. You indicate the mailers, a copy of which you enclesed in your ]etter,
also solicit volunteer services for the campaign. In addition, language appears in
the mailer endorsing the candidate and requesting the potentia] contributor's support

as a voter.

You ask whether the costs of producing and distributing these mailers are exempt from
the expenditure limitations set by Section 67 of the Act (MCLA § 169.267)?

Section 67 provides that expenditures of a gubernatorial candidate committee which
has applied for public funding may not exceed $1,000,000 in the aggregate far one
election. The provision states further that total expenditures of up to $200,000.00
made by a candidate committee solely for the solicitation of contributions shal? be

exempt from the expenditure limitation.

On Auqust 7, 1978, a 1etter was addressed to you in which the Department identified
several guide]ines relating to various types of expenditures intended solely for the
solicitation of contributions. Tne guidelines indicate a key factor in determining
whether an expenditure qualifies for the $200,000.00 exclusion is the audience to
which the message purchased by the expeanditure is. directed. Further, the message
itself must be subjected to scrutiny. o e L
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In addition, a portion of the August 7 Jetter dealt with circulars and handouts.
"~ Tne pertinent language stated:

"Circulars and handouts are excluded from the 20% because of the
'mass media' principles stated previously, unless limited to a
specific audience (other than geographic area, with commecn
interests and goals, etc.) and limited solely to a plea for
funds. .o

“The addition to a plea for funds of "Doe alsc needs your vote®

will move a ‘message’ from witHin to outside of the 20% (ar from

outside to inside the $1,000,000.C0)."

“'

In the present case, your request lacks information as to the persons who will be
recipients of the mailer. Further, it does not indicate whether in fact the mailer
was mailed or distributed as a handout. Consequently, absent this information, a
definitive answer caunot be provided at this time as to whether the mailer qualifies
for the exclusion. However, Department staff members are at your disposal to further

explore this question.

This response may be considered as informaticnal only and not as constituting.a
declaratory ruling.

Very tryly yours,
7‘ 7’1-«&/,(71//1/

Phillip T. F{;ngos, Director
Office o7 Hearings and Legislation
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