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August 21 , 1979 

Mr. Richard D .  McLellan 
McLel lan,  Schlaybaugh & \/hi tbeck 
818 Michigan National Tower 
Lansing, Michigan 48933 

Dear Mr. McLellan: 

This i s  in  response to  your request for  a declaratory rul ing concerning the 
appl icabi l i ty  of the Campai~n Finance Act (" the Act"), P.A. 388 of 1976, as 
amended, to  corporate expenditures a t  a pol i t ica l  party convention. 

You present the fol lowing fac ts  : 

"GPR Associates, Inc., i s  a corporation organized and exis t ing 
under the provisions of the Flichigan Business Corporation Act. 
I t  i s  not a corporation organized fo r  pol i t ica l  purposes. 

"GPR Associates, Inc. provides consultant services t o  government 
agencies, po l i t ica l  par t ies ,  corporations and other organizations. 

"The Board of Directors of the corporation has authorized the of f icers  
o f  the corporation to  par t ic ipate  in the S ta te  Convention of the 
Michigan Democratic Party. A t  t h i s  convention the delegates of the 
Michigan Democratic Party will e l ec t  a State  Party Chairman. No 
candidates fo r  e lect ive of f ice  will be nominated a t  the Democratic 
Party Convention. 

"GPR Associates, Inc. proposes to  spend funds of the corporation for  
expenses related to  the Democratic Party Convention, including b u t  
not limited to hotel rooms, food and beverage, telephone t rave l .  

"The expenditures will be made fo r  the purpose of influencing the 
decisions of the delegates to the convention with respect to  the 
adoption of certain resolutions and the elect ion of individuals to  
of f ice  in the Democratic Party." 

As to  the above f ac t s ,  you ask two questions: 
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1. Does the Act prohibit the proposed expenditures? 

2. I f  not prohibited, i s  the expenditure of funds for  the 
purpose of influencing delegates to  a Democratic Party 
Convention a t  which candidates for  e lect ive of f ice  will 
n o t  be nmi nated exempt from the recordkeeping and 
reporting requirements of the Act? 

Section 6 of the Act (MCLA 2 169.206) defines "expenditure" as meaning anything 
of ascertainable monetary value given t o  influence an election. "Election" is 
defined in Section 5(1)  (MCLA § 169.205(1) as "a primary, general,  special ,  o r  
millage elect ion held in th i s  s t a t e  or a convention o r  caucus of a pol i t ica l  
party held i n  t h i s  s t a t e  to  nominate a candidate." "Candidate" i s  defined in 
Section 3(1) (MCLA § 169.203(1) as an individual holding or seeking an e lec t ive  
o f f i ce .  "Elective off ice" i s  defined as a public off ice f i l l e d  by an elect ion.  

None of the of f ices  a t  stake a t  t h i s  particular convention a r e  public of f ices ;  
moreover, none of the resolutions t o  be adopted are ba l lo t  questions since none 
will  appear on a bal lot  a t  an election for  public off ice.  Section 2(1 )  
(MCLA § 169.202(1) defines "bal lot  question" as a question which i s  submitted 
or  which i s  intended t o  be submitted t o  a popular vote a t  an elect ion whether 
or not i t  qual i f ies  fo r  the ballot .  

Accordingly, the expenditures- in question are  not prohibited by the Act and a lso  
need not be reported or recorded as expenditures under the Act. 

T h i s  response const i tutes  a declaratory ruling as to the appl icabi l i ty  of the 
Act t o  the f ac t s  enumerated in your request. 

Sincerely 

Secretary of  S ta t e  




