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Dear Mr. McRae:

In correspondence dated May 23, 2011, you submitted a request to the Department of State
{Department), asking it to issue a declaratory ruling puls}itant"to the Michigan Campaign Finance
Act (MCFA or Act), MCL 169.201 et seq. Your request asked the Department to resolve the
question of whether an ordinance adopted by the Wayne County Commission imposing
electronic reporting requirements on those committees 1equ1red by ‘the MCFA to file campaign
statements with the county clerk and who meet a particular monetaly threshold violates Section
56 of the MCFA. : :

The Department may issuc a declaratozy 1 mg ‘when an 1ntelested party ‘submits a written
request describing the precise legal question presented and a reasonably complete statement of
facts. MCIL 169.215(2), Mich. Admin. Code R 169.6. The Department has carefully reviewed
your letter of May 23, 2011-and determined that.your request does not contain a sufficient
statement of facts to issue a declaratozy ruling. However, the Act requires the Department to
issue an 1nte1p1et1ve statement that’ glves an infor matlonal response to your question. MCL
169.215(2). S :

Your request: indicates that the Wayne County Commlssmn has adopted an ordinance which
1mposes electtome 1eportmg requirements on those committees required by the MCFA to file
campaign statements with the Wayne County Clerk and that do not invoke the $1,000 reporting
waiver. . ;

You Submitté& the following 'fq-tiestion for the Department’s consideration:

! An independent, political, or political party committee that “does not expect in a calendar year to receive or
expend an amount in excess of $1,000.00 {,)” may qualify for a reporting waiver. MCL 169.224(6). A reporting
waiver for other types of committees may be granted if the commitice “does not expect for each efection to receive

.. or expend an amount in excess of $1,000.00.” MCL 169,224(5) (ecmphasis added). A reporting waiver excuses a
committee from filing campaign statements unless it exceeds the monetary threshold; once it receives or spends
more than $1,000.00 in any reporting period, the committee is obligated to file campaign statements. MCL
169.233(6), 169.235(4).

. BUREAU OF ELECTIONS
RICHARD H. AUSTIN BUILDING * 1ST FLOOR * 430 W. ALLEGAN * LANSING, MICHIGAN 48918
www . Michigan.govisos * (517} 373-2540




Brett McRae
DRAFT
Page 2

“In view of the fact that Section 18(15) of the MCFA only requires electronic reports to be filed
by committees which (1) file with the Secretary of State, and (2) which receive or expend
$20,000.00 or more in a year, does the Wayne county ordinance violate Section 56 of the MCFA,
which provides that a local unit of government may not adopt an ordinance or resolution that is
more restrictive than the provision contained in the MCFA?”

Section 56 of the MCFA, which restricts the power of local units of government to enact
campaign financing ordinances or resolutions, provides:

“A county, city, township, village, or school district may not adopt an ordinance
or resolution that is more restrictive than the provisions contamed in this act,”

In other words, a local unit of government is prohibited fI om enactmg an ordinance which, when
compared to the MCFA, is more restr 1ct1ve or confining.” Our research did not uncover case law
construing MCI, 169.256 or similar laws,” but the Attorney General mterpleted this provision in
relation to a provision of the Detroit City Charter that purported to require cand 'dates for city
offices to disclose the sources of all contributions, even though state law at the tlme only
required the disclosure of contributors who gave moie than $20.00. Op Atty Gen N__o 5211
(August 16, 1977). Comparing the (former) state law to the Detroit ordinance and-applying
section 56, the Attorney General concluded, “the ordinance may not require the disclosure of the
names of campaign contributors who contribute less than $20.01.” Id. It was the Attorney
General’s opinion that Detroit City Chartér ordinance 1equumg the disclosure of all campaign
contributions was more restrictive than the MCFA ] ‘proyision in effect at the time that mandated
the disclosure of the names of only those contllbutors_},vho donated $20.01 or more.

In addition to the section 56 limitation on the authority of a local government to regulate
campaign financing, it_is{ a general :_rule of law that ordinances of a local level of government may
not be in conflict with the general law of the State. McNeil v. Charlevoix County, 275 Mich App
686 (2007). To determine if there-is a conflict, the test is whether the ordinance prohibits an act
which the statute permits, or perrnits an act which the statute prohibits. Miller v. Fubius
Township Board, 366 Mich. 250.(1962). “Mere differences in detail do not render them
conflicting. If either is silent where the other speaks, there can be no conflict between them.
Where no.conflict exists, both laws stand.” Walsh v. River Rouge, 385 Mich. 623 (1971).

determine wﬁéthm the Wayne County ordinance that is the subject of your
C 169.256, one most compare the ordinance to relevant provisions of the
‘L;169 218(3)

Thus, in orde)
request violates.
MCFA. Under

? “Restrictive” means “serving or tending to restrict,” and the word “restrict” is defined as, “to confine within
bounds, or to place under restrictions as to use or distribution.” Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, Eleventh
Lidition (online edition available at www.merriam-webster.com).

® The Lobby Act, 1978 PA 472, provides, “[a] county, city, township, village, or school district may not adopt an
ordinance or resolution that is more resirictive than the provisions contained in this act.” MCL 4.425. A
comparable law is codified in the Fire Prevention Code, 1941 PA 207, which provides, “[a] local unit of government
shall not enact an ordinance or ordinances more restrictive than the requirements included in sections 5j to 5n [MCL
29.5j t0 29.5n]." MCIL 29.50(3).

* Until 2000, the disclosure requirements of the MCFA only applied to “contributions recelved . from persons
who contributed more than $20.00.” MCL 169.226(1{d)-(f) (repealed by 1999 PA 237, eff March 10, 2000); sce
also former MCL 169.229(1)(a)-(b) (amended by 1999 PA 237, eff, March 10, 2000).
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“each committee required to file with the secretary of state that received or
expended $20,000.00 or more in the preceding calendar year or expects to receive
or expend $20,000.00 or more in the current calendar year shall electronically file™
all statements and reports required under this act [.]”

Certain committees are required to file campaign statements with the county clerk, including a
ballot question committee supporting or opposing a local ballot question or “a committee
reporting contributions or expenditures for a candidate within only one county [.]" MCL
169.236(2), (5). The MCFA does not specify the method of filing campaign statements with the
county clerk.

Section 3(b) of Wayne County Enrolled Ordinance 2011-048,’ the Campalgn Finance Reporting
Ordinance, states:

“Beginning with the annual campaign statement due January 31, 2012, each
committee required (o file with the Wayne County Clerk that recelved or.
expended $1,000 or more in the preceding calendar year or expects to receive or
expend $1,000 or more in the current calendar ' ctiomcally ﬁle all
statements and reports required by the Campaign

The Campaign Finance Reporting Ordinance further provides, ¢ {n]othmg herein is intended to
conflict with or supersede any provision of the Campaign Finance Act, including the filing,
coding and cross-indexing system developed by the Michigan Secr etary of State pursuant to
MCL 169. 215(b) ? Wayne County Enrolled 01d1nance 2011 048 section 3().

Comparing the Campaign Fmance Reportmg Oldmance of \Vayne County to the MCFA, it
appears that the Wayne County ordinance i 1mposes a more 1estnct1ve reporting requzrement by

restrictive requirement, it is the Depaltment S: opmzon that the ordmance conflicts with MCL
- 169.256. The statement of intent embodied in section 3(f) of the Campaign Finance Reporting
Oldmance does not alter our conclusmn ,

Fmthermore, since the MCFA is Sﬂent on the method of filing campaign statements with the
county clerk, a county may pass an ordinance that specifies the method. It is the Department’s
opinion that the method for filing may include electronic ﬁlmg, but the requirements triggering
the electronic ﬁhng must not; be more restrictive than the provisions contained in the MCFA.

* Appended to your request was “Proposed Ordinance No. 2011-  * dated February 24, 201!. The enacted
version is available online at http;/flibrary.municode.convindex.aspx?clientID=13032&stateID=22 & statename=
Michigan.




