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Dear Mr. Padzieski:

This is in response to your request for an interpretation of the Campaign
Finance Act, 1976 PA 388, as amended (the "Act"), with respect to a school
board reimbursing an employee for the price of tickets to fundraisers for
candidates for election to public office.

The Attorney General of Michigan has recently issued the enclosed letter
opinion. The opinion clearly states that public funds shall not be used
for political purposes.

In the materials submitted with your letter it is stated the school board
spent public funds to reimburse an employee for the amounts he paid to attend
fundraisers for a number of candidates. A contention included in the materials
accompanying your letter is that a school board which files pursuant to the
"Lobbying Act" may purchase tickets to candidate fundraisers provided the
purchases are reported.

The Lobhying Act cited in the materials you provided was enacted as 1978 PA

472. llowever, this statute has never become operative because its implementation
was enjoined by the Ingham County Circuit Court. That injunction has remained

in effect until the present time. The case is currently before the Michigan
Supreme Court. The law, while -~eing upheld by the Court of Appeals, has

not as yet gone intc effect. MNo filings have ever been received by the

Secretary of State nursuant to that statute.
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Since 1978 PA 472 and its reporting and disclosure requirements have never
gone into effect, the law which it was designed to replace has remained in
effect. The statute, 1947 PA 214, as amended, (copy enclosed) provides that

a legislative agent must file a sworn statement disclosing information about
the legislative agent including the name of those firms retaining the agent.
There is no provision requiring a legislative agent or a person employing such
an agent to file reports that disclose monies received or spent in lobbying.
That was the major change included in 1978 PA 472 which has never gone into

effect.

The contention that funds spent for attendance at fundraisers is a lobbying
expenditure is totally at odds with all of the statutes discussed above. The
1947 Lobbying Act does not touch the issue in any way. 1978 PA 472 contains
a specific exemption in section 4(a) that puts fundraiser ticket purchases
within the purview of the Campaign Finance Act. Section 4(2) of the Act
clearly defines the term contribution to include fundraiser ticket purchases.

When an item is a contribution under the Act it must be disclosed pursuant to
the Act. However, the Attorney General has ruled a number of times that

a governmental agency is precluded from participating in elections by making
contributions or independent expenditures to support or oppose candidates or

ballot questions.

A political subdivision or governmental agency is not subject to the Act.

It may not either directly or indirectly make contributions or expenditures
pursuant to the Act. Purchases of fundraiser tickets are contributions, not
lobbying expenses. Political subdivisions may not reimburse employees for

the purchase of fundraiser tickets. If they do so, they have exceeded their
authority. When this Department becomes aware of a school district or other
political subdivision participating in elections, it will refer the matter

to the appropriate unit of the Department of Education or Department of Treasury.

This letter is informational only and does not constitute a declaratory ruling.
Very truly yours,

)

Phillip T. Frangoé, Director
Office of Hearings & Legislation
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