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September 13, 1993 

Honorable John D. Pridnia 
State Senator 
Lansing, Michigan 

Dear Senator Pridnia: 

This is in response to your request for an interpretive statement concerning 
the provisions of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended. 
You ask whether assets purchased by your officeholder expense fund (OEF) may 
be transferred directly to the Michigan State Senate upon dissolution, and, if 
so, whether you may condition the transfer upon the right to use the assets 
while you remain in office. 

Section 49(1) of the Act (MCL 169.245) provides: 

"Sec. 49. (1) An elected public official may establish 
an officeholder expense fund. The fund may be used 
for expenses incidental to the person's office. The 
fund may not be used to make contributions and 
expenditures to further the nomination or election of 
that public official . "  

Rule 62, 1989 AACS R169.62, regulates disbursements from an OEF. 

Rule 65, 1989 AACS R169.65, prescribes the method to be used for the 
dissolution of an OEF and the disposition of its assets. Rules 65(2) and (3) 
provide: 

"(2) After an official leaves public office, his 
or her officeholder's expense fund shall not accept 
donations or make disbursements, except to dispose of 
debts incurred before the date on which the official 
1 eaves publ i c office. 

(3) An asset purchased with money donated to an 
officeholder's expense fund which is no longer used in 
a manner incidental to office, either during an 
official's term of office or when the official leaves 
publ ic office, shall be sold at fair market value. A 
publ ic offici a1 may purchase, at fair market value, an 
asset acquired by the official's officeholder's 
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expense fund. As used in this subrule, 'fair market 
value' is the price that an asset of like type, 
qua1 i ty, age, and quantity would bring in a part i cul ar 
market at the time of acquisition." 

You identify the assets purchased by your O E F  which you would donate to the 
Michigan State Senate as "office furniture, a filing cabinet, and etc." 
Although you did not expressly state, it is assumed the purchase of these 
assets were disbursements for expenses incidental to your elective office, as 
authorized by section 49 of the Act and rule 62(l)(c). 

You are dissolving your O E F  but will remain in office as an elected official 
after your O E F  is dissolved. 

Rule 65(3) governs the disposition of assets "no longer used in a manner 
incidental to office", and its provisions apply whether or not the O E F  which 
purchased the assets is dissolving or continuing. An Asset purchased by an 
O E F  must be used in a manner incidental to office. If the asset is not "used 
in a manner incidental to office", then the asset must be "sold at fair market 
value". The proceeds of the sale must be kept in the O E F  depository account, 
in accordance with O E F  rule 61(3), or must be disbursed in accordance with O E F  
rule 62. 

However, this does not mean, in all cases, that assets purchased by O E F  funds 
must be used by the officeholder or reduced to cash. It means the asset must 
be used "in a manner incidental to office", which includes disbursement as 
authorized under rule 62. 

What you are proposing is a disbursement from your O E F  in the form of a gift 
to the Michigan State Senate. 

62(l)(h) provides: 

"Rule 62. (1) An officeholder's expense fund shall be 
used only for disbursements which are incidental to 
the office of the elected public official who 
established the fund. A disbursement is incidental to 
the office of the official if it is traditionally 
associated with, or necessitated by, the holding of a 
particular public office and is included within 1 or 
more of the following categories: 

(h) Donations to a tax-exempt charitable 
institution, including the purchase of tickets to 
charitable or civic events." 

The Internal Revenue Code provides in 26 USC 170(a) (1) : 
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" ( 1 )  There shall  be allowed as a  deduction any 
char i t ab le  contribution (as  defined in subsection ( c ) )  
payment of which i s  made within the taxable year ."  

"Charitable contribution" i s  defined in 26 USC 170(c):  

" ( c )  For purposes of t h i s  sect ion,  the term 
' char i t ab le  contribution'  means a  contribution o r  g i f t  
t o  o r  fo r  the use of . . . 

(1)  A S ta te ,  a  possession of the United S t a t e s ,  
any po l i t i c a l  subdivision of any of the foregoing, or  
the  United Sta tes  or  the D i s t r i c t  of Columbia, b u t  
only i f  the contribution or g i f t  i s  made fo r  
exclusively public purposes." 

The S ta te  of Michigan and i t s  agencies are cons t i tu t iona l ly  exempt from 
federal taxat ion.  McCulloch v Maryland, 4 Wheat 316, 4 L Ed 579 (1819). 

Therefore, g i f t s  t o  the Michigan S ta te  Senate are "donations t o  a  tax-exempt 
char i table  i n s t i t u t i on"  fo r  purposes of ru le  6 2 ( l ) ( h ) .  Assets of an OEF may 
be t ransferred d i r ec t l y  t o  the Michigan Sta te  Senate. 

No disbursements under ru le  62 will be allowed a f t e r  an o f f i c i a l  leaves public 
o f f i ce ,  except f o r  debts previous incurred. This may be termed an involuntary 
dissolut ion,  as compared t o  the dissolution of an O E F  before an o f f i c i a l  
leaves pub1 i c  o f f i ce ,  which may be termed a  voluntary dissolut ion.  In the 
case of a  voluntary dissolution,  the officeholder may dispose of funds in the 
OEF by any disbursement allowed under ru le  62. 

You also ask whether you may donate O E F  a s se t s  t o  the Michigan S ta te  Senate 
b u t  continue t o  use them while you remain in public o f f i c e .  

Neither the  Act, nor the ru les ,  would allow you t o  d issolve  your O E F  and 
t rans fe r  the  asse ts  t o  the Michigan S ta te  Senate b u t  continue t o  use the 
assets  while you remain in public o f f i ce .  This i s  because assets  purchased 
with OEF funds and continued t o  be used in a  manner incidental  t o  public 
off ice  cons t i t u t e  an active OEF. An O E F  i s  not dissolved i f  a sse t s  purchased 
with O E F  funds are s t i l l  being used by the elected public o f f i c i a l  who 
established the O E F  in a  manner incidental t o  his  or her o f f i ce .  

This p r inc ip le  governs asse ts  transferred upon dissolut ion of on O E F  and would 
apply whether the asse ts  were used by you while in public o f f i ce  because you 
donated the  asse t s  upon condition you re ta in  the r igh t  t o  use them during your 
term o f  o f f i c e ,  or whether the asse ts  were al located t o  you by the Michigan 
Sta te  Senate fo r  your use while in public o f f i ce .  

You may t r ans f e r  these asse t s  d i r ec t l y  t o  the Michigan S t a t e  Senate and 
continue t o  use them while in public o f f i c e ,  b u t  your continued use of these 
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a s s e t s  w h i l e  i n  p u b l i c  o f f i c e  w i l l  c o n s t i t u t e  an ongoing OEF s u b j e c t  t o  a l l  
t h e  p r o v i s i o n s  of  t h e  Act and r u l e s  govern ing  OEFs. 

T h i s  r e s p o n s e  i s  in fo rmat iona l  on ly  and does  no t  c o n s t i t u t e  a d e c l a r a t o r y  
r u l  i  ng. 

Very t l y  y o u r s ,  

L 7 G L L - y  
Phi l1  i p  T.' Frangos 
Deputy S e c r e t a r y  o f  S t a t e  
S t a t e  S e r v i c e s  




